1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

I'm having lots of memory issues

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by ericfomley, Feb 7, 2013.

  1. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    I recently have been on here talking about a problem I had when I installed a GTX 670 and a new stick of ram at the same time and was experiencing in game system freezes. After many tests and such it was deduced that my ram was at fault. I put the original ram back in and found that the errors were still there, just fewer in occurance. My question is what ram do I need for my board? I have a couple new sticks and dont know how to get it to work right. The defaults in the bios for each are not working right. I have an Asus P8H61-M (Rev 3.0) Motherboard. And it says it supports 1333/1066 memory. I currently have installed: Gskill Ripjaws DDr3- 1600- Pc3 12800 2GBX2 CL9-9-9-24 1.5V
    I also have available to me and not installed..
    1 x G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 (PC3 10666) Desktop Memory Model F3-10666CL9S-8GBXL
    and..
    1 x G.SKILL Ripjaws X Series 8GB 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1866 (PC3 14900) Desktop Memory Model F3-14900CL10S-8GBXL
    What can I put into my system? What do i need to do to get my settings right? Is there any mixing and matching I can do to get more GB in there at once? These are my only options right now. Do I need something different?

    Also The 8GB 1333 Cas laterncy is 9-9-9-24 and the 8GB 1866 is 10-11-10-30.

    My PC Specs:
    Sandy Bridge Intel Core I3-2105
    Gigabyte Geforce GTX 670
    Asus P8H61-M (Rev 3.0) Motherboard
    850W PSU
    Windows 8 64Bit
    Last edited by a moderator: Feb 8, 2013
  2. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,981 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,751
    Location:
    PA, USA
    You can put any ram in your system and let them run at default without xmp profiles. They should work unless all of your ram is bad.

    As a side note: do not mix/match different ram. It's a bad idea.
  3. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    Why am I having freezing then?
  4. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,981 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,751
    Location:
    PA, USA
    No idea. Could be memory or something else.

    Use Memtest to check your memory

    http://www.memtest.org/
  5. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    Try 1.60V
  6. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    I tried it but after like 10 minutes on just the internet it blue screened

    I dont have a disk or flash drive to save it to in order to access it
    Last edited by a moderator: Feb 8, 2013
  7. Phusius

    Phusius New Member

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Messages:
    1,318 (1.57/day)
    Thanks Received:
    380
    I have memory issues too, just the other night I put the milk in the cabinet instead of the fridge.
  8. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    Also, I am trying all three possibilities on thier own and it fails after certain lengths of time with each. The 2X2 1600mhz after like 3 hours the 8GB 1333mhz after about 20 minutes in game and the 1866 aftre about 15 minutes in game
  9. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    Use 2T timing (CR) command rate if not already with 1.60v
  10. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    Funny joke, any way you can help with the computer issue?

    Im not extremely tech savvy, what does that mean?
    Last edited by a moderator: Feb 8, 2013
  11. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    its basically just like 9-9-9-24 another timing(CL) Cas latency
  12. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,981 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,751
    Location:
    PA, USA
    So you can not verify stability of your memory, and all of your ram crashes? Sounds like something else is wrong.
  13. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    what else is there?
  14. Binge

    Binge Overclocking Surrealism

    Joined:
    Sep 15, 2008
    Messages:
    6,981 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,751
    Location:
    PA, USA
    hardware is like an ecosystem. All of the parts must be playing nice for it to work. The first thing that you did was change out a GPU and ram, correct? Put in your old GPU and give it all a go again.
  15. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    do what I told you, as I have the same ram and had similar issue...
  16. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    ok I'll try this one first....how do I do this?
  17. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    do you know how to navigate in the bios ?

    http://www.youtube.com/watch?v=X6gcFIfSaV8
    IM looking at this to see where its located for you to adjust watch it too

    1:32 watch dram timing control edit in there.

    Cl- 9
    trcd- 9
    trp- 9
    tras- 24
    trc- 32
    cr -2t

    Dram voltage 1.60
    Last edited by a moderator: Feb 8, 2013
  18. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,455 (7.12/day)
    Thanks Received:
    5,968
    please dont double and triple post, there is an edit button;)
    Wrigleyvillain says thanks.
  19. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    This didnt work. And I still cant get a combo that will work. Whats wrong with my system if its not the graphics card and not the memory?
  20. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,755 (1.96/day)
    Thanks Received:
    892
    Last edited: Feb 8, 2013
  21. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    But how is it that all three kits i have are not only new but also deffective? Could it be the motherboard? The original 2x2 GB set worked great, but I had decided that 8GB would better serve me for gaming. Once I tried to install the 8GB and noticed issues the 2X2 ceased working for me, and the other 8 gb is having similar issues. Would a new motherboard help?
  22. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    Could it be that my Motherboard only has a pci 2.0 and i have a 3.0 card? Its not my heat because everything is always 50C at the heaviest load.
  23. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,852 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,384
    1. Don't double post.
    2. No. 2.0 or 3.0 doesn't matter.
  24. ericfomley New Member

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    33 (0.06/day)
    Thanks Received:
    1
    Ok, what should I be looking for do you think? It seems to happen only when i am in a game.
    Last edited: Feb 8, 2013
  25. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,852 (8.03/day)
    Thanks Received:
    7,384
    Did any of your kits ever work? I mean the older ones before the "upgrade"?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page