1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Logitech Z-5500 Digital Soundroom

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by DanishDevil, Apr 16, 2008.

  1. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,369 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    ^ and without encoding, optical = stereo.
     
    Conti027 says thanks.
  2. Conti027

    Conti027

    Joined:
    Jan 31, 2007
    Messages:
    1,382 (0.49/day)
    Thanks Received:
    92
    Location:
    Edmonds, Washington
    Is it any better or worse to have the z-5500 do it?
    I have the Asus Xonar Essence STX sound card so I have to do S/PDIF.
     
  3. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
    let your sound card do the work.
     
  4. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,369 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    that all depends on your sound card. its not like the z55's have horrible DAC's or anything.
     
  5. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
    his sound card has a Burr-Brown 1792 DAC. I don't know what Logitech uses but it's probably not as good.
     
    Conti027 says thanks.
  6. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,369 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    if you researched it and that wasnt a blanket claim, then fair enough. most people just say 'SOUNDCARD BETTUR!' without any research into it.
     
  7. Conti027

    Conti027

    Joined:
    Jan 31, 2007
    Messages:
    1,382 (0.49/day)
    Thanks Received:
    92
    Location:
    Edmonds, Washington
    Well if I do let the sound card do the work will I still get the 5.1 or just 2.1 using s/pdif.
    It sounds like if I use s/pdif I have to let the z-5500 encoding to get 5.1.
    I just think it would be easier on the control pod to let my sound card do it.

    I was look at Auzentech X-Fi Bravura 7.1 cause it seem to have it all. Headphone jack, analog 5.1 and s/pdif but it doesn't have Dolby headphone. :(
    So I think I'll stick with my Asus Xonar STX since I mostly use headphones.

    On a side note I yet to get a set of z-5500. I'm still looking for some new or very gently used.
     
    Last edited: Aug 21, 2011
  8. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,369 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    digital SPDIF = 2.0 only, unless its compressed. you need either dolby digital or DTS encoding on your soundcard enabled (and not all support it) to get 5.1 over SPDIF (as far as gaming is concerned, anyway)
     
    stinger608 and Conti027 say thanks.
  9. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
  10. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,192 (5.14/day)
    Thanks Received:
    1,979
    Location:
    Home
    The sub for this speaker is quite a bit larger than expected :S
     
  11. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
    it's not that big.

    meet the Epik Conquest

    [​IMG]
     
  12. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,192 (5.14/day)
    Thanks Received:
    1,979
    Location:
    Home
    BumbleBee says thanks.
  13. Cold Storm

    Cold Storm Battosai

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    15,014 (5.84/day)
    Thanks Received:
    2,999
    Location:
    In a library somewhere on this earth
    Oh, how I love the sound that comes from all bur-brown stuff.. Loved my Xtreme Sound card due to that.. I think I even used their op amps on the x-fi forte I had..
     
    BumbleBee says thanks.
  14. Fourstaff

    Fourstaff Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    9,192 (5.14/day)
    Thanks Received:
    1,979
    Location:
    Home
    This set of speaker is good. For the first time ever I bothered about positioning >.>
     
  15. stinger608

    stinger608 Dedicated TPU Cruncher & Folder

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Messages:
    7,228 (3.33/day)
    Thanks Received:
    3,658
    Location:
    Wyoming
    Awesome Mussels. I kind of thought that was correct, but until I read your statement I was unsure. I have a X-Fi Fatal1ty Pro and now have a Optical cable coming. Can't wait to mess with this setup.
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  16. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,667 (2.99/day)
    Thanks Received:
    1,775
    Location:
    Chicago
    Yeah they are...for the most part. The sound quality at this price and convenience point really can't be beat. That said, plenty of "audiophiles" and such shit on them if you look around. That said, I think audiophiles are generally wackos with more money and/or time than sense. And I'd say these are marketed more towards gamers who also like blasting tunes now and then anyway.

    And yeah I own these too. Have for years. Still going strong though I don't get to use them much in my present apartment.
     
  17. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
    Logitech used to have them on sale every once in a while for $200 and that was a good deal but at regular price you can do better.
     
  18. Streetracer New Member

    Joined:
    Sep 5, 2011
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Please can someone tell me the difference between the models of this product?

    They are S-0115A,S-0115B,S-0115D,S-0115E

    Is there a version that as the link wires between the speaker and the subwoofer with rca jacks?

    Thankyou
     
  19. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,203 (3.09/day)
    Thanks Received:
    2,090
    Location:
    Newport Beach, CA
    I tried to figure that out originally. Check the original post for any correlations that you can find. It looks to me that they started using pure speaker wire fairly early on in the product lifetime.
     
  20. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
    Logitech used RCA (one end of the cable was hard wired to the satellite like the Z-5300) for less than 12 months but people complained the cables were not long enough and the previous model (Z-680) used speaker wire so Logitech changed it.
     
  21. Streetracer New Member

    Joined:
    Sep 5, 2011
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Thank you.

    I hoped they still produced it with RCA cables since i wanted to change two of the speakers with a couple of wireless ones but, being such type of speaker self-amplified, of course the transmitter uses RCA connections........

    Sad, I'll look for another solution.... thank you
     
  22. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
  23. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,369 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    you could always make an adaptor up for RCA to bare wire. its just a connector, the wiring itself is what matters.
     
  24. BumbleBee

    BumbleBee

    Joined:
    Mar 6, 2009
    Messages:
    4,894 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,319
    Location:
    Cybertron aka Canada
  25. Streetracer New Member

    Joined:
    Sep 5, 2011
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Thank you Bumble, I think they don't fit my needs.

    I try to explain: I want to connect my PS3 to a surround system (a real one, at least 5.1, not some virtual thing), so the first necessity is a system with a Dolby-DTS decoder considering the digital output of the PS.

    The other problem is that i have a difficult room fro speaker displacement: there is no possibility to spread all the necessary cables without them being visible, so i meed to replace the front side speakers with a wireless couple.

    I found this model that i liked wery much:

    http://cgi.ebay.it/G-BL-2-x-Casse-W...3294?pt=Casse_e_diffusori&hash=item3368a0889e

    but, as all the other similar products, as i said before, they are self-amplified and, of course the transmitter uses RCA connections (or alternatively, a 3.5 jack) .

    So, summing up, I need a decoding system with the possibility to substitute two speakers with a wireless couple..... it seems not so easy...........

    I hope I've been clear enough.... sorry if not, but being Italian my English can be a bit "poor" sometimes.....
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page