1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Love the GPU-Z

Discussion in 'GPU-Z' started by dcloud, Feb 27, 2009.

  1. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    Hi everyone. I saw the TechPowerUp GPU-Z on a graphic card review page and thought it was pretty cool so I did a Google search for it and it brought me here. I am just trying the utility out tonight and took a snapshot of it....

    [​IMG]

    I am not sure what the release date is for my card, but I did notice that for Shaders it only shows 12/5 when I know the card is 12/8. Perhaps its one of those things I have to "unlock" on the card. I am a complete n00b when it comes to these type of things so forgive my ignorance in these areas.

    I picked up my card last summer from Buy.com when I built this computer. It was a sweet deal at $25 (with free shipping to boot) so I'm not complaining. I just wanted to say "thank you" to whoever made this nifty utility and perhaps I can learn more about my card from you knowledgeable folks here.

    :)
  2. Castiel

    Castiel

    Joined:
    May 5, 2008
    Messages:
    3,318 (1.47/day)
    Thanks Received:
    310
    Welcome to the Forum!:toast:
    dcloud says thanks.
  3. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    41,931 (11.76/day)
    Thanks Received:
    9,357
    welcome.

    and you might be surprised at how often some manufacturers rip people off with less shaders/ram bandwidth on budget models - if GPU-z says you're at 12/5, i'd be checking if your ATI drivers report the same thing.
    dcloud says thanks.
  4. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    Thanks for the welcome :) I dont know how to check the drivers, but Everest reports 12/5 as well.
  5. MohawkAngel

    MohawkAngel New Member

    Joined:
    Jan 21, 2009
    Messages:
    1,864 (0.93/day)
    Thanks Received:
    122
    It sucks that GPU-Z dont shows the fillrate for onboard videocards
  6. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,630 (3.94/day)
    Thanks Received:
    11,361
    why do you think x1650 has 8 vertex shaders?
  7. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,478 (1.89/day)
    Thanks Received:
    846
    Welcome to the forums!

    \m/
    dcloud says thanks.
  8. MohawkAngel

    MohawkAngel New Member

    Joined:
    Jan 21, 2009
    Messages:
    1,864 (0.93/day)
    Thanks Received:
    122
    Are you talking to me :pimp:

  9. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    dcloud says thanks.
  10. crtecha

    crtecha New Member

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    2,407 (1.18/day)
    Thanks Received:
    207
    Location:
    ipsay meechigan
    dcloud says thanks.
  11. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
  12. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    It is very possible that one of AMD's partners released the card with increased specifications.
  13. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,630 (3.94/day)
    Thanks Received:
    11,361
    as far as i remember there are 5 vs units in the gpu, not more, so nothing partners could enable.
  14. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Maybe the cut some off from another core ? I'm not sure about how they go about doing these things.
  15. KainXS

    KainXS

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    5,600 (2.26/day)
    Thanks Received:
    501
    yea, only the X1650XT and GT have 8 vertex shaders and have different cores
  16. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    Thanks for the info everyone - and the welcomes. I love learning about these things. Considering the card was only $25 I'm not complaining. It works great and does an awesome job with my 22" widescreen LG panel.
  17. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I remember that was going to be my second graphics card then I got a great deal on an x850 pro.
  18. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    I used to be a huge Nvidia fan until the day I bought an ATI card (it was one that snapped into the PC slot - if that's what its called) for $25 which is still going strong in my old computer, which I gave to my mom. It was after that I thought perhaps I'll give ATI a go for my new computer and I got the Diamond card.

    Now I'm not bashing Nvidia, so don't get me wrong, but I always held back on the Radeons because their video card utility was always wiggy. And then when I was putting together my new rig I came across an article that said "Do not install the CD software that comes with your card, instead visit the ATI website and get it from there."

    I did this and viola! - video utility tool that works. I must say that now after using it since last summer I am indeed impressed. Never a hiccup with this card or the cheapie one I put in my old computer. Has to say something about ATI, ya know.
  19. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,478 (1.89/day)
    Thanks Received:
    846
    dcloud says thanks.
  20. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    Thanks, I just added it. I dont know how to do a benchmark so i left that blank.
    Last edited: Feb 27, 2009
  21. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    I just found out that my card has Crossfire, and i was reading about my mobo and it says it supports Crossfire. From the Gigabyte site....

    Is this something I need to turn on? Or should I leave it be?
  22. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Crossfire is when there is two graphics cards, that are connected to the same motherboard and run syncronised. It is only possible on crossfire motherboards, E.g a motherboard with two pci-e slots. Your motherboard has two pci-e slots but it wouldn't be worth the cost for you to get another card. You would be better off getting a new card which perform much better than two X1650's.
    dcloud says thanks.
  23. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    Thanks. Just out of curiosity what ATI card would you recommend?
  24. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (3.16/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    For gaming - 4830 or 4850 or 4870.
    If you don't game at all then - 4350.

    Either one of these will be 5x more powerful than 2 X1650's. Pick one of them depending on your budget.
  25. dcloud

    dcloud New Member

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    25 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Michigan
    I just downloaded and installed the latest ATI update to my card (ver 8.582.0.0) and now I'm starting to get this little screen that pops up and says, "VPU Recover has reset your graphics accelerator as it was no longer responding to graphics driver commands." There is an option to send the error report to ATI. The last time this happened (about ten minutes ago) my screen went black for a couple seconds.

    Anyone know what this is about?

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page