1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Magician 4.1 doesn't recognize samsung 830 as ssd

Discussion in 'Storage' started by john0564, Jun 7, 2014.

  1. john0564 New Member

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    2 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    I need help please. Just bought 2 used Samsung 830 256 gb ssd on craiglist and put one in my laptop yesterday. I can use the drive and all that but cannot use Magician to manage the drive. Magician does recognize my other 840 ssd in the first slot. The guy I bought those from said that they came from work machines that they did upgrade to bigger ssd. I don't know if there are anything that I cannot see on the drive that preventing Magician from seeing it.

    I also replaced my kid's laptop with the other 830 as the main drive. It also working fine but again Magician does not recognized it as an ssd. Same problem as my laptop.

    I have check the firmware and it is the latest version. I am very new to ssd so please help.

    Thanks,
    John
     
  2. jsfitz54

    jsfitz54

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    903 (0.58/day)
    Thanks Received:
    242
    XtrEmE says thanks.
  3. john0564 New Member

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    2 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Thanks for the quick reply.

    So do I have to worry about anything with the 830s? Is there any freeware out there that I can use to manage/optimize the 830 like Magician does for my 840?

    I should just buy the new ssd. The price was too good to pass up for a second drive for my laptop.

    Thanks,
    John
     
  4. jsfitz54

    jsfitz54

    Joined:
    Jun 18, 2010
    Messages:
    903 (0.58/day)
    Thanks Received:
    242
    john0564 says thanks.
  5. erixx

    erixx

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    3,351 (2.04/day)
    Thanks Received:
    463
    Be aware when installing Crystal, it installs nastyware unless you do a custom install. Bastard uses a tiny font in the installer so you have to pay extra attention.
     
    john0564 says thanks.
  6. FX-GMC

    FX-GMC

    Joined:
    Aug 26, 2013
    Messages:
    845 (2.16/day)
    Thanks Received:
    322
    Location:
    Cumberland Plateau
    Or just get the portable version and don't install anything. http://crystalmark.info/download/index-e.html
     
    XtrEmE says thanks.
  7. XtrEmE

    XtrEmE

    Joined:
    Jun 17, 2010
    Messages:
    11 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Baku, Azerbaijan
    One more notice:
    In my case, when I tried to shift from Samsung 830 128GB to 840 Pro 256GB this week - Samsung Data Migration did not recognize the 2nd SSD (connected via USB3.0 SATA adapter) as a destination drive. At the same time Samsung Magician recognizes it correctly.
    So, to clone my 830>840 I had to install both SSDs to my Desktop (both directly to SATAIII ports), run OS from Samsung 830 and only then clone it with default factory software. I find this a little stupid from Samsung side... If I did not have Desktop - I would not be able to clone SSD on Laptop...
     
  8. erixx

    erixx

    Joined:
    Mar 24, 2010
    Messages:
    3,351 (2.04/day)
    Thanks Received:
    463
    I CAN CONFIRM THAT BUG OR INCPOMATIBILITY (with external SATA Adapters(doccks) I had to do the same (nearly, I used Paragon software instead of Samsungs own)

    Untill now Samsung software was fanastic.

    One has a face of incredibility when using 2 Samsung drives and Samsung Migration program!!!!!!
    :fear::wtf: :confused: :twitch:
     
  9. pigulici

    pigulici

    Joined:
    Apr 19, 2009
    Messages:
    433 (0.22/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Romania
    I have errors in Samsung Magician if I run optimize option, if I have installed intel driver RST...so on software side, samsung it is a little dissapoint...
     
  10. DaedalusHelios

    DaedalusHelios

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    4,937 (2.05/day)
    Thanks Received:
    816
    Location:
    Greensboro, NC, USA
    I just use the adapter that comes with the notebook kit and it works great for me. I use the same one that came with one notebook kit on all the non notebook kit drives by samsung just fine. It works a little faster than Kingston notebook kits but I don't know exactly why. I have only done 6 in the last month so maybe things have changed for some models. I use Samsung 840 EVOs for everything on our work computer upgrades. Our IT department takes 3 weeks and I take an afternoon while doing other things too. lol
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page