1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Mass Effect crashing on W7

Discussion in 'Games' started by Ketxxx, May 7, 2009.

  1. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Title says it all really.. Mass Effect crashes on Windows 7. Heres what I've done so far;

    Installed the game manually (not using the auto installer, individually extracting the archives)
    Copied the disk to HDD
    Patched the game to 1.01
    Tried all compatibility modes from XP SP2 to Vista SP2
    Set to run the game with admin rights
    Using latest W7 catalyst drivers


    To be a bit more specific about the problem, I was getting install errors when using the auto installer.. turns out its a common problem I was never getting before, no big deal, installed it manually. The game now launches, however at the first screen where you get the message to press any key, I do that and just as Earth is about to vanish from the camera angle, bam, game crashes. Have to ctrl+alt+del out and end the process.

    Ideas anyone?
     
  2. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    Have you tried running the installer in Admin? And/or compat?
     
  3. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    I listed that as some of the stuff I've tried :p
     
  4. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    Yeah but I mean the actual installer not the game exe.

    It could just be the fact it hasnt installed properly.
     
  5. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    I have indeed ran the installer with admin rights and varios compats, wasn't having none of it. DLing Bring Down The Sky atm, some of what I read from people say the game runs fine after installing it :wtf:
     
  6. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Problem solved. Although the game copied ok from the disk seems like my LEGIT disk is fubar. DLd a ISO and all is now well :D
     
  7. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Woo a new problem. :\ I've just landed on Therum, and theres a crapload of missing textures. Lava textures mostly. Anyone know of a fix for this? I've tried;

    Re-installing the game, testing, then patching after finding the textures still missing
    Tried Cats 8.12 and 9.4
    Deleted the UPK file in the cookedpc folder as suggested on the Mass Effect forums...

    Anything else I can try? Its impossible navigating Therum with the missing textues :mad:
     
  8. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.86/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    I had that problem too. It's when you're in the buggy thing too right? I couldn't find a fix, but you're not in that area for a long time anyway.
     
  9. DaMulta

    DaMulta My stars went supernova

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Messages:
    16,119 (5.42/day)
    Thanks Received:
    1,454
    Location:
    Oklahoma T-Town
    Have you installed the directx sdk?
     
  10. Ketxxx

    Ketxxx Heedless Psychic

    Joined:
    Mar 4, 2006
    Messages:
    11,510 (3.68/day)
    Thanks Received:
    570
    Location:
    Kingdom of gods
    Yea. I fixed it now.. had to uninstall the game again, backup my save, delete the bioware folder, reinstall it all minus the patch, restore the save, and all was well. Kinda annoyed atm, enemies aren't dropping any decent weapons :mad:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page