1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Motherboard Drivers?

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by guitarfreaknation, May 10, 2010.

  1. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    Hey all. I am a bit a of newb but I upgraded from Vista to 7 64-bit a while ago using the clean install method.

    1.Do I need to install the motherboard drivers?
    2.If so, I haven't done so yet, where can I get em'. (MoBo is in the specs)
     
  2. Phxprovost

    Phxprovost Xtreme Refugee

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Messages:
    1,218 (0.59/day)
    Thanks Received:
    262
    Location:
    Pennsylvania
    drivers for what? audio? nic? chipset?
     
  3. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    The only driver I installed after I got 7 is the Realtek HD Audio driver for onboard audio.
     
  4. Broom2455

    Broom2455

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    153 (0.08/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Polk County FL
    guitarfreaknation says thanks.
  5. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
  6. Broom2455

    Broom2455

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    153 (0.08/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Polk County FL
    Yes download them all .
     
    guitarfreaknation says thanks.
  7. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    Ok. Thanks. Now what about BIOS? If I need to update I can just update straight to the latest version?
     
  8. Broom2455

    Broom2455

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    153 (0.08/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Polk County FL
    It should be ok, but to be safe I would do bios one at a time from your current one, take it slowly, and all will be fine.

    My Q9550 happily sits @ 3.6 all day and night, although on an Asus Striker II motherboard, check my system details;)
     
    guitarfreaknation says thanks.
  9. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    Cool.
    Yeah I already checked out your specs :D and I am planning on getting the same cooling to OC my q9550. :toast:

    How are you liking the H50?
     
  10. Broom2455

    Broom2455

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    153 (0.08/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Polk County FL
    The H50 is absolutely marvellous, I've got mine in the front of my HAF922 behind the drive bays, pulling in cold air from the front. My Q9550 NEVER gets above 35oC on full load:rockout:
     
    guitarfreaknation says thanks.
  11. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    Snap. Thats pretty awesome.

    hmm. I installed all the drivers but when I try to install the intel Sata RAID the setun gives me an error.

    "This computer does not meet the minimum requirements for installing the software.
    Setup will exit."
     
  12. Broom2455

    Broom2455

    Joined:
    Oct 11, 2009
    Messages:
    153 (0.08/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Polk County FL
    Last edited: May 10, 2010
  13. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,178 (2.15/day)
    Thanks Received:
    638
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    after install drivers download last bios it will be useful with overclock and raid support , it's easy you just need an flash stick

    and about help with overclock your q9950 i will be with you step by step
     
    guitarfreaknation says thanks.
  14. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    Thanks! Just a plain flash drive? Ive read that to solve the RAID error i just need to enable it in BIOS.
     
  15. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,178 (2.15/day)
    Thanks Received:
    638
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    i was have gigabye p45, with new bios it's even increase raid boot speed before start up, it was five steps in read and go down to two steps only
     
    guitarfreaknation says thanks.
  16. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.40/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    in your specs it doesnt show raid?? if you use raid d/l that driver but if you dont dont get it its unnecassary, win7 has preinstalled drivers by default so you can get by without installing them as long as you have an internet connection, but if you can help it I would get any and all drivers that fit your setup. if you are unsure ask sometimes installing a driver that is un needed can make things a bit screwy. Also you can go from any bios to any bios if your is the one that came with the board you can flash to the newest no prob, no need to flash ten times to get where you wanna go, in fact its not good for the flashrom to flash it over and over and over. Sure they are made to flash but excessive flashing wont help.
     
    guitarfreaknation says thanks.
  17. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,473 (4.98/day)
    Thanks Received:
    1,745
    intel.com, gigabyte.com, realtek.com, look at the specs of the board to find all drivers you need.
     
    guitarfreaknation says thanks.
  18. guitarfreaknation

    guitarfreaknation

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    590 (0.34/day)
    Thanks Received:
    55
    Location:
    Sacramento, Ca
    I already flashed to most recent BIOS :D

    and updated all needed drivers. :toast:
     
  19. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.40/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    /thread :)
     
  20. Hayder_Master

    Hayder_Master

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    5,178 (2.15/day)
    Thanks Received:
    638
    Location:
    IRAQ-Baghdad
    nice now still final step, the overclocking
     
  21. jaydeee

    jaydeee New Member

    Joined:
    Mar 17, 2010
    Messages:
    54 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    windows driver are common issue for newly installed devices specially for motherboard. Actually its easy... check an automatic tool for that.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page