1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Move an OS install to another drive?

Discussion in 'General Software' started by ShadowFold, Jan 20, 2009.

  1. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
  2. Jakl

    Jakl New Member

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    515 (0.24/day)
    Thanks Received:
    50
    Location:
    Home
    Basically your going to "Ghost" the drive over to the other...

    Nortan Ghost - Well I purchased this, but it works for me.. Uh lets see if anyone knows a free version

    And yea, then you format the HDD to a NTFS, it takes a few gb to create the partition. What you have is normal
    ShadowFold says thanks.
  3. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    So that Norton Ghost program will move everything over to it? Can I do that while I am using the OS on my 250gb?
  4. Jakl

    Jakl New Member

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    515 (0.24/day)
    Thanks Received:
    50
    Location:
    Home
    Its a DOS program, you will have to boot it off a CD when your system is posting, like I said I am not to sure of any other software that can do it, possible there is one you can do while on Windows, but if your OS is running, there are files that are running and wont be able to copy over due to its being used... so Nortan Ghost does it through dos when windows is NOT running.

    With these Ghosting software you can change the partition size... create a new partition... anything...

    and yes, you will have exactly EVERYTHING from your old HDD to the new one.
    ShadowFold says thanks.
  5. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Sweet. I'll go get that later today.
  6. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    Crunching for Team TPU
  7. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    I will probably grab acronis migrate easy 7. I bet Ghost is like 200$ anyway..
  8. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,859 (6.20/day)
    Thanks Received:
    5,961
    I was just going to suggest Acronis, it is so much better than Ghost.

    I bought Acronis True Image, well worth the $50. Not only do you get all the backup functions in the OS, but you also get the bootable media builder, so you can boot to the CD on any computer and use all the backup/cloning functions.

    The Disk Director Suite is also well worth the $50, and the best part is, if you have both Disk Director and True Image installed, you can use the bootable media builder to create a bootable CD with the entire functionality of both. A handly little tool.
    Last edited: Jan 20, 2009
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  9. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    I am downloading Norton Ghost right now. I just need to get everything on this disc over to my new one, nothing else.
  10. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    tell me how it goes.
    Crunching for Team TPU
  11. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Will do :) I have a 1gb flash drive, will that work? I have nothing on it so I figured that might be an option. If not my mom's computer has a CD burner. I would get a burner drive but I am buying a 940 tonight :laugh:
  12. Jakl

    Jakl New Member

    Joined:
    Nov 18, 2008
    Messages:
    515 (0.24/day)
    Thanks Received:
    50
    Location:
    Home
    Damn you, I want to get my 940 :banghead: Soon I will...

    you should be able to put it on your USB stick, hopefully your Mobo can boot of USB devices... if it can your flying in colors!
  13. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Oh I guess I should set that up lol its only 20% done so it's gonna be awhile.
  14. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    what are you using?

    ghost are acronis?
    Crunching for Team TPU
  15. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    Ghost. It just got done too.
  16. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    Questions? concerns? thoughts?

    how did you like it? did it work correctly?
    Crunching for Team TPU
  17. Steevo

    Steevo

    Joined:
    Nov 4, 2005
    Messages:
    8,232 (2.55/day)
    Thanks Received:
    1,151
    Get seatools, you ahve a seagate drive an dit will actually work on any drive. Plus its free.
    10 Million points folded for TPU
  18. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.92/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    OK I got ghost.. Now what? I have it installed but I have no idea how to get this on my flash drive to move everything on my 250gig to my 750.. Someone please help
  19. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    just tried out ghost, and it says "Master boot record not found press ctr+alt+delt to restart"

    trying acronis now
    Crunching for Team TPU
  20. mtosev

    mtosev New Member

    Joined:
    Mar 21, 2005
    Messages:
    1,463 (0.42/day)
    Thanks Received:
    145
    Location:
    Maribor, Slovenia
  21. DonInKansas

    DonInKansas

    Joined:
    Jun 2, 2007
    Messages:
    5,096 (1.92/day)
    Thanks Received:
    1,265
    Location:
    Kansas
    Acronis Migrate Easy. So much easier, and you don't have to use a flash drive. Hook up both HDD and run the program after download/install!
  22. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,344 (2.02/day)
    Thanks Received:
    1,562
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
  23. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,066 (2.86/day)
    Thanks Received:
    905
    I posted this in my thread. if you have a answer please go post in MY thread so i dont steal shadow folds thread

    Ok, tried out ghost, didn't work. it was a complete fail.

    Tried acronis, got better results but i cant boot from the drive because i had it installed with a raid setup. so anytime i use the 7200.11 drive i have the option for intel raid which boots the system but if i choose the 7200.11 it wont boot. same thing when i move it all to 7200.12 except i dont get a intel raid option after the clone.

    suggestions?

    my thread > http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=82388
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page