1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need help computer shutting down at full load

Discussion in 'General Hardware' started by potanda, Apr 17, 2012.

  1. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    When i start to play bf3 my computer frezzes with mouse on screen then i have to hard shut it down and when i try to overclock anymore i cant go past 4.1 ghz because my computer shuts down and when i try to turn it on it goes to bios does that one beep that means everything is ok then shuts down But if i leave the psu unplugged for a hour or two it turns back on No problem IM pretty sure its the Psu but i want some second opinions before i spend $400 on a 1500w

    MY specs are
    amd fx-8120 overclocked to 4.1
    asus saber tooth 990fx
    ALOT OF FANS all running at %100 including the video cards fans are always %100
    corsair h60
    4x 8gig sticks of corsair ram
    two ati 6970's overclocked
    two 7200rpm harddrives


    and i forgot to add a couple months ago i noticed if i have my HTC plugged into my pc when its turned off my computer cant turn on till its unplugged
  2. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    My psu is a BFG 1000wat
  3. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.21/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Before you do further testing. Try enabling vsync.

    EDIT

    I experience that as well with a Rezound and 2 Droids, every once in a while.
  4. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    its enabled i Checked that
    JrRacinFan says thanks.
  5. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,465 (10.33/day)
    Thanks Received:
    6,009
    Location:
    Chatsworth, GA
    Have you tested your OC with LinX, intelburntest, or prime95? Also WHY do you need a 1500W PSU or a 1000W PSU for that matter?
    JrRacinFan says thanks.
    Crunching for Team TPU
  6. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.21/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Ok now, try pulling 2 of the 4 dimms.


    965 Black @ 3.8Ghz + 2x 6950's unlocked to 6970's can pull up to 725W. I am just doing the fundamentals right now, making sure it's not something else.
  7. phanbuey

    phanbuey

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Messages:
    5,201 (2.12/day)
    Thanks Received:
    973
    Location:
    Miami
    Its the PSU. Get a PSu with a return policy, if it doesn't solve your problem send it/take it back.
    JrRacinFan says thanks.
  8. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    I ran prime 95 when i o/c no errors and it ran fine i was thinking BFG died in like 2010 and dont psu's degrade in watts fast ?
  9. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.21/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    With that said then graphics cards are then pulling more than what the psu can handle. Go with a nice Seasonic, Enermax, or a high wattage Corsair (850W+).
  10. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
  11. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,465 (10.33/day)
    Thanks Received:
    6,009
    Location:
    Chatsworth, GA
    Before doing anything with the PSU, Take one card out and run single card to confirm this. I still don't think it should tax 1000W
    Crunching for Team TPU
  12. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    I did That already it worked fine then i then i swapped the card that i had running with the other one to see if it was the card and it still worked fine
    JrRacinFan says thanks.
  13. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,465 (10.33/day)
    Thanks Received:
    6,009
    Location:
    Chatsworth, GA
    Ok then, PSU is most likely the issue. Does it do this with EVERY games you try? Also does it do it in Furmark or Kombuster?
    Crunching for Team TPU
  14. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.21/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Myself and crazyeyes have confirmed this already, B. Again I was just double checking to make sure it wasn't something else.

    @potanda

    I myself would go with any one of these

    SeaSonic Platinum-1000 1000W ATX12V / EPS12V 80 PL...

    ABS Majesty series MJ1100-M Continuous 1100W@50°C ...

    ENERMAX ERV1000EWT-G 1000W ATX12V v2.3 / EPS12V v2...

    CORSAIR Professional Series HX1050 1050W ATX12V / ...

    If you feeling inexpensive
    PC Power and Cooling Silencer 910W High Performanc...
  15. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    I forgot there was other games besides BF3 xD il test Furmark im familiar with that I will be back with results
  16. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,465 (10.33/day)
    Thanks Received:
    6,009
    Location:
    Chatsworth, GA
    I don't see crazyeyes in this thread so how could I have known?
    Crunching for Team TPU
  17. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.21/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
  18. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,131 (4.16/day)
    Thanks Received:
    2,745
    Location:
    04578
    yea change the PSU to something that doesn't suck

    i tried using an HX 850 with 2x 6970s and a Sandybridge cpu, it killed the HX850 and killed both GPUs and 3 HDDs, lol

    you need alot of grunt to handly a fully overclocked system

    FX series sucks more power then god damn fermi per mm^2
    combine that with 2x 6970s that can hit 270+ watts full load

    your looking at

    CPU when fully overclocked 190-300w depending on what you max out at
    GPUs when overclocked max out at 300-320w each

    worst case senario

    300+300+300 = 900 thats before we add fans, mobo, hdds, optical, ssds, or any other misc items in the PC, this doesnt mean its the power lvl its going to hit all the time, but it will spike to this and an unstable unit wont handle it
    Last edited: Apr 17, 2012
    potanda and JrRacinFan say thanks.
  19. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    Your right Im defiantly going to not use my her till she gets a new psu thanks for the warning
    I think im going to get a fan contoler to so im not running 5 120 mm fans and a water pump just of my mobo for some reson that dosent sound good ether and there only $14
  20. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    New 1300w PSU fixed it :3
    JrRacinFan says thanks.
  21. phanbuey

    phanbuey

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Messages:
    5,201 (2.12/day)
    Thanks Received:
    973
    Location:
    Miami
    yep... only one thing that causes a shutdown like that... POWAHHH. Or a short... which is still POWAHHH
  22. Huddo93

    Huddo93 New Member

    Joined:
    Oct 13, 2011
    Messages:
    299 (0.29/day)
    Thanks Received:
    57
    Location:
    Perth, WA, Australia
    Damn, What Brand/Model did you buy? 1300W is pretty series Power!
  23. potanda New Member

    Joined:
    Nov 28, 2011
    Messages:
    74 (0.08/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    Florida
    1300w Cooler Master Silent Pro
  24. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,071 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,375
    revert everything to stock settings and try to run it
  25. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,301 (2.03/day)
    Thanks Received:
    1,541
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    I believe they got it fixed.
    eidairaman1 says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page