1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need help figuring out how to OC this computer

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by 3991vhtes, Mar 31, 2008.

  1. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    I want to OC My rig. Look @ specs. It has a Gateway BIOS, so it's locked. I already tried ClockGen. Nothing. I even tried CPUFSB, but it told me I couldn't modify the PLL or whatever.

    What could I do?

    I attached CPU-Z screenshots of everything @ stock, to see if that would help.

    Attached Files:

  2. dark2099

    dark2099

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    4,398 (1.85/day)
    Thanks Received:
    755
    Location:
    where everyone wants to be
    I'm no expert, but those who are probably will give 1 of the following responses, either you can't due to it being a prebuilt computer, or, you would have to unlock the BIOS.
  3. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    It's not a prebuilt... I got just the mobo and CPU from my friend who took apart his system.
  4. PrudentPrincess

    PrudentPrincess New Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    669 (0.26/day)
    Thanks Received:
    53
    Location:
    Eugene
    His prebuilt system. First I would get a copy of your bios and post it here. Maybe one of the mods could unlock it for you but on your side I don't see any workaround.
  5. choppy

    choppy

    Joined:
    Jul 18, 2007
    Messages:
    1,173 (0.45/day)
    Thanks Received:
    150
    Location:
    UK
    tbh...nothing.
    a locked bios is a dead end, dells are the same and i tried to oc that but it was no go. the only way is through 'special' pll's (or something) on the mobo but i dont think yours has em if you tried clockgen and the like
  6. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    How do I get my BIOS uploaded?? :confused:
  7. PrudentPrincess

    PrudentPrincess New Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    669 (0.26/day)
    Thanks Received:
    53
    Location:
    Eugene
    Well you don't really have to get your specific bios version, just post the model and a link to the BIOS download and I'm sure you'll get sorted out.
  8. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    k, imma do that right now
  9. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    Last edited: Mar 31, 2008
  10. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
  11. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    bump
  12. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,604 (5.06/day)
    Thanks Received:
    2,238
    Honestly i dont think your gonna get very far with that CPU before the heat kills it off. my cousin runs one of the bitchez in a retardedly old pre-built system & it frys like chinese stir fry chef. i think there are a few heatsinks that may still fit that socket but heat will stil be a major problem with that cpu.

    also another problem is that the motherboard in use is possibly a fairly old one since the bios is locked down. good luck finding a bios to flash over the old one with. i doubt that will give you many options even when flash though judging by the age of the system.
  13. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.13/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    No offense 3991, I wouldn't even bother trying.
  14. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    Dude... I don't just "give up"

    although I kill a lot of stuff
  15. OzzmanFloyd120

    OzzmanFloyd120

    Joined:
    Apr 3, 2008
    Messages:
    3,047 (1.30/day)
    Thanks Received:
    297
    Location:
    Pontaic Michigan
    3991vhtes says thanks.
  16. tkpenalty New Member

    Joined:
    Sep 26, 2006
    Messages:
    6,958 (2.40/day)
    Thanks Received:
    345
    Location:
    Australia, Sydney
    Give up man. That CPU is bloody frying already... Get yourself a Cheap dual core celery system with a GA P31 DS3L board and OC from there.... far more perf and fun.
    3991vhtes says thanks.
  17. OzzmanFloyd120

    OzzmanFloyd120

    Joined:
    Apr 3, 2008
    Messages:
    3,047 (1.30/day)
    Thanks Received:
    297
    Location:
    Pontaic Michigan
    3991vhtes says thanks.
  18. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.69/day)
    Thanks Received:
    1,200
    bsel mod maybe?
  19. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
  20. OzzmanFloyd120

    OzzmanFloyd120

    Joined:
    Apr 3, 2008
    Messages:
    3,047 (1.30/day)
    Thanks Received:
    297
    Location:
    Pontaic Michigan
    I understand your worry, but the whole point was that if you're that desperate to overclock your P4 you might want to look for a new mobo.
  21. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.69/day)
    Thanks Received:
    1,200
    also there are pin vcore mods for s478.. you'd need to raise the fsb somehow though, i'd get a modded bios from say someone like ketx or athlon x2 and see if they can unlock the fsb, if not, try software ocs like clockgen with the vmod and see if it works at all. otherwise, besides the bsel mod, you're outta luck man.
  22. 3991vhtes

    3991vhtes New Member

    Joined:
    Apr 22, 2007
    Messages:
    2,786 (1.04/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    My house.
    bsel mod?

    I'll give this mobo to my bud who's in need of a basic starter system, then i'll look for a good 'ol 478 motherboard [an overclocker] (i'll keep my Willamette)
  23. gopherhead New Member

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I have this same exact board and can't find the bios update on Gateway's site. Intel bios won't work but is there anything else I can do?

    Thanks guys!
  24. gopherhead New Member

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page