1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

need help in getting a new cpu mobo and ram for my rig

Discussion in 'System Builder's Advice' started by soratheultima, Dec 29, 2011.

  1. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    hey people i was thinking of upgrading my 2-3 year old rig now :) my question now is
    should i go with amd or intel? i would like a 2500K but i only have 350 to spend and i looked at the fx 6100 and its cheaper.. i heard it didn't do so good against the 2500k though so is there any other am3's maybe an phenom II x6 that does close as good but doesnt cost as much money?
  2. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
  3. entropy13

    entropy13

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    4,916 (2.46/day)
    Thanks Received:
    1,193
    i5 2400? Just $190. Get a good, cheap H67 board at around $110. So that's $300 already. You could easily get 8GB DDR3 RAM at less than $50.
  4. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
  5. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    only drawback that I have seen about that build(I'm using that same RAM and mobo with a 2600k) is that the 2nd PCIe slot is only *4 speed instead of *8 or *16. If your not going to SLI or crossfireX, it's a none issue. I've had this board and RAM for around 2 months now with absolutely no problems, and I am running crossfireX.
    Crunching for Team TPU
  6. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    great then will be keeping my 6950HD with that rig :) so do you think there will be a huge performance increase compared to my current system *i only have 4gb of ddr2 ram nowbtw*
  7. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    there will be a increase in performance, but to be honest, I upgraded from a Q9650 OC'ed to 4GHZ, and except for my results in crunching, I haven't really seen any real benefits from the upgrade(going from 80fps in games to around 100fps is kinda meaningless in my eyes), unlike when I upgraded from a Q6600 to the Q9650. The Q9650 OC'ed to 4ghz was still plenty powerful for my daily use. Oh, and I was only running 4 gigs DDR2 800 RAM with the Q9650.
    Crunching for Team TPU
  8. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    <-- extreme gaming here and low fps pisses me off... the cpu isn't the only reason im upgrading my mobo can't run my gpu under pci express x16 and runs it at x2 so whatever helps... I also do game console emulation *ps2 and gamecube/wii* ps2 works wii meh 35 fps in most games so i guess ill get a good boost
  9. micropage7

    micropage7

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Messages:
    5,706 (3.54/day)
    Thanks Received:
    1,307
    Location:
    Jakarta, Indonesia
    again AMD or Intel
    its return what are you looking for
    Intel has much power than AMD, but AMD is more affordable
  10. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    mhhh well one last question how long do you think that i5 2500k is going to last me? 2years? 3..4? as in how games last... let me just rephrase that with one question.. should i wait for ivy bridge? because i can wait... but i just don't know if its wise to do so :/
    Last edited: Dec 29, 2011
  11. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    heh, waiting for IB wouldn't hurt. Prices aren't going to go up on SB, if anything IB will cause SB prices to drop alittle.
    Crunching for Team TPU
  12. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    well i got the board and cpu that u posted on here from TD :D wanted to say thanx again i also got a 2x4GB version of that ram you posted ... i believe its still backwards compatible with ivy bridge *z68* but it doesn't matter to me anyway
  13. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    Enjoy, I've been satisfied with my CPU/MOBO/RAM combo.

    Oh, if you plan on OC'ing any(Gigabyte has a OC'ing program that will OC your 2500k to 4.2ghx with just 1 click), your going to need a better heatsink. I'd suggest a Corsair A50 or A70. The A50 I have cools my 2600k to my satisfaction at 4ghz, but gets alittle warm at 4.2ghz.
    Crunching for Team TPU
  14. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    i still have my cooler master hyper 212 plus would that work it says socket lga 776/1156/1366 but not 1155 :/
  15. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    my temps with 2600k @ 4ghz under a Corsair A50 running full load crunching



    [​IMG]
    Crunching for Team TPU
  16. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    if it works for 1156, it will work for 1155
    soratheultima says thanks.
    Crunching for Team TPU
  17. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    sweet :D cus its a really great cooler and im not looking to spend another 50 on one hehe and nice @4ghz what temps should i try to avoid with the 2500k ? *whats the maximum stable temperature it will go up to *amd is always low :/ so anytime that went up to 56 degrees celsius or above it crashes *this was me with stock fan * when i put the hyper in load temps are at 35 degrees celsius and idle 27
  18. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    75'c is the number I stay under.

    But to be honest, I wish this ran alittle cooler than it is. I'd feel alot better running around the low 60'ties when crunching, instead of bouncing up to the low 70'ties every now and then. I'll probably invest in a H70 in the not to distant future.
    Crunching for Team TPU
  19. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    that would probably help. i was thinking of getting that one before but my dad told me to not get it because its for extreme overclockers... ill try my best with the hyper 212 and see what i can get to once i get the combo tommorow :)
  20. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,213 (4.68/day)
    Thanks Received:
    1,405
    Save More Money before making any purchases, then go to newegg/thinkgeek/amazon/microcenter/frys and build 4 machines, 2 top end and 2 mid range off those sites and see what the prices are.

    From Your system specs I believe You can upgrade to the 1090T BE or 1100T BE and add another 8 gigs of ram to your machine, and Add a sound card and just be fine with it all and wait 3 more years.
    Last edited: Dec 29, 2011
  21. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    I'm pretty sure the Hyper can handle 4ghz, and to be honest, unless your doing something like crunching, anything more than 4ghz on a SB I5 or I7 is over-kill(not like that is a bad thing)
    Crunching for Team TPU
  22. soratheultima New Member

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    31 (0.03/day)
    Thanks Received:
    1
    tbh i already looked but just couldn't find a matching pair that suits me :)

    oh and btw this guy got to 4.3 ghz same specs as me using hyper 212

    http://www.youtube.com/watch?v=4p8VbDEiPZU
  23. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,096 (2.15/day)
    Thanks Received:
    1,996
    He's also not running at 100% load like I am. If I wasn't crunching, my A50 would be good for 4.5ghz.
    Crunching for Team TPU
  24. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,213 (4.68/day)
    Thanks Received:
    1,405
    You could always upgrade the CPU and get a Sound card. Im assuming you are running Windows 7. But I see your going to try to overclock it... Good Luck is all I can say.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page