1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Need Help! X1800XT too slow...

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Cossfire, Dec 21, 2005.

  1. Cossfire New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Sidoarjo, Indonesia
    I am from Indonesia.

    Please forgive me if my English is bad.

    Need help here...

    I have a :

    Intel Pentium 4 630 3.0GHz
    Gigabyte GA-8I915PL-G
    HIS ATI Radeon X1800XT 512MB
    2x512MB Kingston Value
    160GB Seagate Barracuda PATA
    450W PSU

    3DMark05 (patch1.20) score only have score = 6800 (default clock speed w/ Catalyst 5.11)

    Is that normal ?

    Btw, in 3DMark05 details, my VGA card shows
    X1800XT 512MB
    core clock=0 Mhz
    Mem clock=375.000000 MHz

    Is that normal too ?

    I do not overclock anything in my system.
    But why my system is too slow ???

    Please help me to speed up my system.

    Tks.:)
     
  2. wazzledoozle

    wazzledoozle New Member

    Joined:
    Aug 30, 2004
    Messages:
    5,414 (1.39/day)
    Thanks Received:
    161
    Location:
    Seattle
  3. Cossfire New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Sidoarjo, Indonesia
    Already have ATITool 0.25b10

    Default clock shows = 600/700
     
  4. D_o_S

    D_o_S Moderator

    Joined:
    Aug 27, 2005
    Messages:
    979 (0.28/day)
    Thanks Received:
    38
    Trust the clocks from ATI tool, the ones that 3D Mark shows are often inaccurate.

    Are you upgrading from a previous system? If so, have you done a fresh Windows install?
     
  5. Cossfire New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Sidoarjo, Indonesia
    Yes. I upgrade my system, but I have install windows too. (because my HD was new).
     
  6. Christer New Member

    Joined:
    Feb 7, 2005
    Messages:
    106 (0.03/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    London
    If you had an AMD processor I am sure you would score higher. I had a P530 with 7800GTX and I scored 7200 ish. I know score 8900 or so.....but it still looks a bit slow. Is this on 1024x768 with no extras?
     
  7. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.29/day)
    Thanks Received:
    237
    "Btw, in 3DMark05 details, my VGA card shows
    X1800XT 512MB
    core clock=0 Mhz
    Mem clock=375.000000 MHz"

    yes thats normal but your score is too low if the benchmark is set at default.. no idea why thow.. there is a seperate cpu score what does that say.. look in "details"..

    trog
     
  8. EastCoasthandle

    EastCoasthandle New Member

    Joined:
    Apr 21, 2005
    Messages:
    6,889 (1.88/day)
    Thanks Received:
    1,506
    Most people don't even know they are sharing an irq with their sound card or onboard lan adapter in some cases harddrive. When they try tweaking it or playing games they sometimes:
    Obtain little to no increase in FPS (with a decent PSU), COD, BSOD and BS (black screen).
    -hardware errors in xp
    -other unusual pc problems

    Most game forums are now discussing this issue to improve FPS in games but I think this also needs to be taken into consideration when tweaking your card as well.

    Check to see if you are sharing irqs between your video card, sound card and lan card.

    1. Click Start, right click on My Computer and select Properties.
    2. Click on the Hardware tab and then the Device Manager button.
    3. Go to the View menu and select 'Resources by type'.
    4. Expand 'Interrupt request (IRQ)'

    Do to the nature of HAL it's difficult to change IRQ settings in XP. Most folk most with hyperthreading/hypertransport should be on the APCI multiprocessor. However it's very difficult to change, even in bios do to it's lack of ability to assign an irq to a specific component.


    If you upgrade from a 500 series to a 600 series you will need to partition and reformat your C:\drive. I had all kinds of problems when I upgraded from 540 to 660:
    printer failed to work
    X-fi drivers would randomly become uninstalled
     
  9. Cossfire New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Sidoarjo, Indonesia
    I do some little change on my system.

    Re-install Windows and hope 3DMark05 get a higher score.
     
  10. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.28/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL

    there is definately something wrong with how u have configured or installed your x1800xt , do this download

    driver cleaner PE , not just driver cleaner !!! ........... from the link below (follow exact instructions on how to use it)
    http://www.drivercleaner.net/dc.htm

    and then download the dhzeropoint drivers 5.11 from the same site below link (i linked it directly so u dont get lost)
    http://www.driverheavendownloads.net/zeropoint.htm

    and read this thread started by me about x1800xt problems (hope this helps)
    http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=7409

    :rockout:
     
  11. Betty (Kung Pow) New Member

    Joined:
    Nov 21, 2004
    Messages:
    49 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Why not use 5.12 or 5.13 drivers, they will sure work better?
     
  12. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.28/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL

    5.12 and 5.13 drivers by ati for me were giving me a 3dmark05 of 9200 and 9350 respectively , and when i used the DHzeropoint 5.11 drivers at stock speed i scored 9506 and by overclocking a little i was able to hit 9812 .............. a newer version of drivers doesnt means it will work better ! ;)
     
  13. wizard23 New Member

    Joined:
    Nov 29, 2004
    Messages:
    47 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    athens greece
    install new drivers 5.12 or 5.13 . your card is after the 5.11 that you are use......
     
  14. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.28/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    the sapphire driver cd that came with my card had catalyst 5.10 drivers , ;)
     
  15. Cossfire New Member

    Joined:
    Dec 21, 2005
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Sidoarjo, Indonesia
    With a brand new harddisk (WDC Raptor) , fresh installed windows xp, and Catalyst 5.12, I only have scored 7010 on 3dmark05 (up about 200pts).

    Wanna to try zOaib reply.

    Tks bro.

    Merry XMas & Happy New Year !
     
  16. bikr692002

    bikr692002 New Member

    Joined:
    Dec 14, 2005
    Messages:
    1,101 (0.32/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Long Island, New York
    I think your card is defective, but that's a blind-sided judgement from me since I do not know the average bench is for that card... but for that card, I think you should be getting a higher score.
     
  17. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.28/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL

    average bench for the card is around 8800 - 9000 .......... with the new catalyst 5.12 or 5.13 drivers .................... but i recommend using the modified drivers by independent programmers , like WARKAT , DHZEROPOINT , OMEGA ................... with dhzeropoint on my default clocks without overclocking i was getting 9450 ................. so go figure , ;)

    www.tweaksrus.com (for warkat drivers)
    www.driverheaven.net (for omega and dhzeropoint drivers)
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page