1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

new 550ti. Unusual GPU-Z readings

Discussion in 'NVIDIA' started by Azfar, Dec 29, 2011.

  1. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    I bought a 550ti today after my GTX275 died...*sigh*. Would have gone a bit higher had my wallet allowed. anyway. I put in the card in my rig, fired it up and ran GPU-z to get a feel of its vital states. and it is showing some strange readings. on the right is an image i picked off the web with correct readings

    [​IMG] [​IMG]

    bandwidth is wrong. should be at least 98GP/s or thereabouts. same is the case with pixel fill rate and memory rate. I played two rounds of Bfbc2 and frame rates were stable around 48fps. but why these unusual readings then :confused:??

    p.s. Downloaded and ran furmark to see if the readings changed under load, but they remained unchanged. grrrrrrr.
     
  2. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    14,944 (3.92/day)
    Thanks Received:
    11,734
    Azfar says thanks.
  3. white phantom

    white phantom New Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Messages:
    209 (0.19/day)
    Thanks Received:
    35
    Location:
    Kilmarnock Scotland
    can i point out the fact that the supposed correct stats are using gddr5 and yours is showing ddr3?

    as wizzard has pointed out the maths for the card having ddr3 would indicate the figures you have, so for some reason i think you got ddr3 and not ddr5

    **edit**

    i also notice that there is quite a few things diff about your card and the supplied screeny

    mainly vendor,vram type,transistors,die size and the pci-e bus on your card is only running @8 1.1x compared to the @16x the screeny has
     
    Last edited: Dec 29, 2011
  4. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,677 (9.98/day)
    Thanks Received:
    6,153
    Location:
    Chatsworth, GA
    What is the maker of this card? There are cards out there that are DDR3 in the 550TI. Palit makes one :(
     
    white phantom says thanks.
    Crunching for Team TPU
  5. Crap Daddy

    Crap Daddy

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Messages:
    2,744 (1.89/day)
    Thanks Received:
    1,046
    Another strange thing is the memory size 3072MB.
     
  6. white phantom

    white phantom New Member

    Joined:
    Oct 10, 2011
    Messages:
    209 (0.19/day)
    Thanks Received:
    35
    Location:
    Kilmarnock Scotland
    good to know that mate i also remember my 9500gt from palit would not register a vendor in the gpuz window so good call on that one looks like it may be so

    +1 missed that one lol
     
  7. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Ouch !!!!
    does that mean i got a low specd card ?
    The vendor is Inno3D. www.inno3d.com
    and yes the box states that its DDR3 inside.
    O man. That hurts :(
     
  8. 1nf3rn0x

    1nf3rn0x

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Messages:
    2,032 (1.09/day)
    Thanks Received:
    361
    Ouch, you payed full price for a downgrade from you GTX 275. :ohwell:

    Something which I do to eliminate things like this: Research before you buy the card, therefore you can see reviews etc before you get ripped off for something like this :S
     
    Azfar says thanks.
  9. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    i did a bit of research. I always do. But seriously who goes in to the nitty gritties of memory timings. all i did was to have a look at some VGA charts. Anyway, will be returning the card today. be it at a loss.
     
  10. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    will either be buying a 6790 or 6850. Thanks for the help guys.
     
  11. Crap Daddy

    Crap Daddy

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Messages:
    2,744 (1.89/day)
    Thanks Received:
    1,046
    At least a 6850 coming from the 275. Why don't you get a 460 1GB? It's a little faster than the 275.
     
    Azfar says thanks.
  12. timma New Member

    Joined:
    Oct 10, 2007
    Messages:
    86 (0.03/day)
    Thanks Received:
    8
    left is DDR3,right is DDR5,they are different bandwindth.
     
  13. LDNL

    LDNL

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    465 (0.34/day)
    Thanks Received:
    106
    Location:
    Finland
    Not even high end cards have 3 gigs of gddr5. But then theres low end cards with hyperuberdupersuperultimate 3 gigabytes of gddr3 to trick the consumer that doesnt know better. The amount is important to some extent but the type and quality is something you need to keep an eye on.

    edit: New radeons will be out in a couple of months. But if you cant wait that long a 6850,6870,460,560 would be a solid choice
    http://www.guru3d.com/article/vga-charts-spring-2011/2
     
    Last edited: Dec 30, 2011
    Azfar says thanks.
  14. Zubasa

    Zubasa

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    3,980 (1.35/day)
    Thanks Received:
    457
    Location:
    Hong Kong
    Actually may I ask where did you purchased the card?
    There are actually a quite a few fake/remarked nVidia cards on my side of the world...

    The pixel fill rate is the problem, because there is no way it should be this low on a GTX550Ti.

    To the OP: might as well run some benchmark to see if the card performs properly.
     
    Last edited: Dec 30, 2011
  15. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Well a BIG lesson learned. you see i'm considered a 'Computer Guy' among my friends and colleagues. and see what i'v gone through. I should have known how come a 3GB card is coming in cheaper than a 1GB variant. and thanks for the link. those are the very charts i went through before going for the 550ti :).
     
  16. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    and now the UPDATE: i returned the card today. Phew!! at a loss of some $11. no worries. I was happy to get rid of it. What a Rip OFF. I'm gearing up to send this one big email to these inno3d people. where ever they are found. and yes i bought a spanking new Sapphire 6870 1GB :rockout:. took the jump. first time i will be using an AMD product. am in office right now. will update you guys on how it is coming up once i get home.
     
  17. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,359 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,644
    there always has been, and always will be models with more, but slower ram. always watch out for it.
     
  18. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.25/day)
    Thanks Received:
    1,399
    You'll enjoy that 6870, :D
     
    Azfar says thanks.
  19. CJCerny

    CJCerny

    Joined:
    Nov 25, 2008
    Messages:
    855 (0.40/day)
    Thanks Received:
    249
    Location:
    Akron, OH
    I wouldn't blame the manufacturer. Lower priced DDR3 cards are an option for any manufacturer. Additionally, DDR3 is often used on cards that have more memory than the reference card, which sounds like what this card was. Unless the card was advertised as having DDR5, I think you just made a mistake to assume it did.
     
  20. Huddo93

    Huddo93 New Member

    Joined:
    Oct 13, 2011
    Messages:
    299 (0.27/day)
    Thanks Received:
    57
    Location:
    Perth, WA, Australia
    i would not buy a GTX 460, mine performed lower than my GTX 275. Most games that i get 70FPS i will get 50FPS with the GTX 460. such a bad buy + it was EVGA GTX460 so it was a pretty decent one to :(
     
  21. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Alright. 6870 up and running. No hickups this time. just had a marathon run of BFBC2. smooth as silk :D.

    [​IMG]

    Do have one question though. why the shader clock field is not showing any value ?
     
  22. Crap Daddy

    Crap Daddy

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Messages:
    2,744 (1.89/day)
    Thanks Received:
    1,046
    Really? I always wondered how my ex-275 would fare against a 460. Didn't you had the 700 and something MB version?
     
  23. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.25/day)
    Thanks Received:
    1,399
    I've got mine at 950/1100, i guess it will go higher if i tweak the voltage, but its fine for mw at this.

    Is yours a reference sapphire card?
     
  24. Azfar

    Azfar New Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
  25. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.25/day)
    Thanks Received:
    1,399
    This is the one I have-
    http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1037&pid=496&psn=&lid=1&leg=0

    The cooler is surprisingly quiet, and the temps are ok too.

    For oc'ing i'm using ccc, but afterburner is pretty good, and you can adjust the voltage using that.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page