1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

New mini-server

Discussion in 'System Builder's Advice' started by KHIT, Jan 16, 2013.

  1. KHIT New Member

    Joined:
    Nov 29, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi
    I'm planning on building myself a new mini-server for manageing AD DS, WDS, DHCP, DNS and Hyper-V. My current setup is a Fujitsu-Siemens OEM-motherboard, Intel Celeron D 346 3.07GHz Single-Core and 1.5GB 200MHz DDR memory. Right now the bottleneck is my CPU as it runs at 100% when haveing a remote connection to it.
    The system is in a OEM Amitech Mid-Tower case and there's very restricted airflow.
    My new build is planned to be as follows:
    Motherboard: MSI FM2-A55M-E33
    CPU: AMD A8-5500 4 MB
    RAM: Kingston HyperX 2GB 1333MHz
    ATA-133 PCI-controller: DIGITUS DS-33104 PCI-ATA
    I will use the case I already own, and I have a 300W PSU that has all the required connectors, but only has a 20-pin for the motherboard. I read on the internet that you can use the 20-pin, but when the systems gets under load it will need more power than the 20-pin can provide. I need to save some cash, so I decided to use my old PATA-drives, as they run smoothly and I see no need of changing them to SATA-drives just now. I also looked into getting myself a better cooler for the system, so I took a look at the ZALMAN CNPS 5X Performa, as it's small and would fit into my case and not block anything. I will not be using Hyper-V in the beginning until I get more Money to upgrade the memory.
    If the PSU will not work I will buy a Corsair AX750 for my current desktop pc, and take my 750W non-modular PSU from my desktop and use in my server.

    What do you think of this setup? Will the CPU run very hot for running the tasks mentioned? Will it be able to run on a 300W PSU that only has a 20-pin motherboard connector?

    Here's a list of the final setup:
    Case: Amitech OEM case
    Motherboard: MSI FM2-A55M-E33
    CPU: AMD A8-5500 4 MB
    RAM: Kingston HyperX 2GB 1333MHz
    PSU: 300W OEM PSU
    Boot-HDD: Seagate 80GB P-ATA
    Storage-HDD: 250GB WDC P-ATA
    DVD-drive: Lite-On Super-Multi DVD-drive P-ATA
    ATA-133 PCI-controller: DIGITUS DS-33104 PCI-ATA
  2. saknid

    Joined:
    Sep 7, 2012
    Messages:
    136 (0.19/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    New Delhi, India
    Better to go with this, as its better to have some extra power as u r planning to use HyperV in future.
    Apart from that if you are planning to upgrade the memory later in future then better to do now as the motherboard support upto 16 gb so better to go with a single 4 gb RAM and yes better to consider 1600 MHz for better performance as the motherboard provide the range.

    http://www.amazon.com/dp/B004JO3L0Y/?tag=tec06d-20
    Kingston HyperX Blu 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDR...
  3. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,188 (6.55/day)
    Thanks Received:
    2,029
    Location:
    Concord, NH
    No way. Memory is cheap. I would stick with dual channel with whatever configuration you do. You don't want to starve that quad core for memory. You might be able to get away with that at 1866 in single channel but you might as well just get 2x2G or 2x4G of 1600Mhz memory and if you really need 16Gb down the road, you'll most likely be needed other things as well, so going with 2x2Gb is most likely your best bet because it sounds like you tend to bottleneck on the CPU more than memory.
    saknid says thanks.
  4. saknid

    Joined:
    Sep 7, 2012
    Messages:
    136 (0.19/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    New Delhi, India
  5. KHIT New Member

    Joined:
    Nov 29, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi
    Thanks for your replies. I have considered installing more memory from the beginning, but I just want the bare minimum to run what I need, except for Hyper-V. But it sounds like I need to get a 24-pin PSU anyway. Right now money is issue and I have already used my current server for 3 months and I really need something with a little more power. I know that 1600MHz memory would be faster than my 1333MHz one, but I have ran multiple virtual machines on that same 2GB stick i VmWare Workstation on a Core i3 2100 3.1GHz, and they ran good enough for me. In order to get Hyper-V running I will invest in a SATA-drive, and the extra memory needed. But to save as much money as possible for the time being I need to know if I can risk running it of that 20-pin 300W PSU. AD DS, WDS, DHCP and DNS aren't that power hungry as Hyper-V. The only one that might be a little power hungry is WDS, as I install all my computers over the network.
    I can only use about 1500DKK which is about 260USD on the build, and things cost about 10-15% more in Denmark than in the USA. If I don't buy a PSU I can stay just under that limit.
  6. belladabin New Member

    Joined:
    Jan 17, 2013
    Messages:
    3 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    things cost about 10-15% more in Denmark than in the USA. If I don't buy a PSU I can stay just under that limit.[​IMG]

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page