1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

no beeps at bootup

Discussion in 'General Hardware' started by Rol87, Jan 2, 2009.

  1. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    Hello fellow tpu people,

    I have been having trouble with this build. Here is whats going on: I have put together a mobo that my brother gave 2 me along with cpu and ram he had upgrated his rig. Now I have put together the whole pc and now I cant even get a beep at start up. The screen is black I tried 2 different rams that work I rechecked all cables and still nothing. I am not sure what else to do.

    thanks
    Rol
     
  2. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.37/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    Can u post the system specs of the rig ur building or is the the rig in ur system specs.
     
  3. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,955 (12.99/day)
    Thanks Received:
    14,382
    Also, make sure there is a motherboard speaker and that it's hooked up.
     
  4. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,710 (6.84/day)
    Thanks Received:
    6,229
    I assume you mean it powers up and the fans spin? just doesnt give the passed bios beep. Did you move the Clerar CMOS jumper and remove the battery, wait 2 minutes, replace battery and move jumper back to original possition. Just his old settings on the board may cause a no boot issue as well. I say This is a good place to start.
     
  5. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    Hello I have tried sneekypeet's suggestion but still no luck. the mobo has a built in speaker last time i knew it worked.

    system
    Mobo:MSI PM8M3-V
    cpu: P4
    ram:adata ddr400 2-512MB
    hdd: 120GB seagate
     
    Last edited: Jan 2, 2009
  6. Sonido

    Sonido New Member

    Joined:
    Aug 25, 2008
    Messages:
    357 (0.15/day)
    Thanks Received:
    86
    Location:
    USA
    Not sure about that mobo, but some mobos are actually coming this way, surprisingly. I have a DG33TL Intel board, and it doesn't post beep at all. After a little accident after an experiment :eek:, I RMA'd the board. I got a brand new one, and it still wouldn't beep. Even though it is a BIOS standard, I guess some don't include it.
     
  7. Thrackan

    Thrackan

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    3,482 (1.54/day)
    Thanks Received:
    656
    Do the fans spin? Or not even for a small moment?
     
  8. DanTheBanjoman SeƱor Moderator

    Joined:
    May 20, 2004
    Messages:
    10,553 (2.73/day)
    Thanks Received:
    1,383
    Remove the memory, see if it beeps. It should beep enough to make you turn it off again :)
    If it doesn't beep without RAM either the board or the CPU isn't working. Motherboards tend to die a lot more though.
     
    tigger says thanks.
  9. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.18/day)
    Thanks Received:
    1,399
    i agree dan,thats how i always test for deadness of board,if it dont beep without ram in it,its generally dead.
     
  10. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    When i turn it on the fans do spin, I tried DanTheBanjoman's suggestion and no beeps I took ram out and no beeps, I took battery and ram out and still no beeps I even tried a video card and still no beeps.
     
  11. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.18/day)
    Thanks Received:
    1,399
    Assume the board is dead then.Rma it if you can.
     
  12. Thrackan

    Thrackan

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    3,482 (1.54/day)
    Thanks Received:
    656
    Unfortunately, that sounds like a dead mobo. Is there a LED on your mobo that indicates whether it has power?

    If you can't start just the mobo (no HDD's/CD drives, no RAM, just a PSU) and still get no beeps, with a PSU you know works, then your mobo is dead :(
     
  13. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    :shadedshu Yap looks like it is dead still no beeps. Looks like Iam going to have to invest on a new mobo off to the for sale forum. thanks everyone
     
  14. B1gg3stN00b

    B1gg3stN00b New Member

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    1,944 (0.74/day)
    Thanks Received:
    109
    I've seen this 10 or 20 times, and it's so common.

    People bend pins in processors and they don't make contact.

    Check to make sure they're all perfectly straight.
     
  15. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    Just took the cpu off and everything looks good.
     
  16. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    Hello back again i have been having trouble with this build i see to be doing something wrong or something. well i bought another mobo and still had the same problem nothing at start up fans spin dvd drive works hard drive spins cpu fan spins and still nothing there seems to be to apart beeps they sound low. so i decided to change the cpu and still nothing. the mobo is the exact one i had before. now i am getting pretty angry i thing i am going to just give up on it. i also tried a different Hard drive and PSU and also RAM. ahhhhhhhhhh someone help me.

    thanks
     
  17. 2wicked

    2wicked

    Joined:
    Jul 13, 2008
    Messages:
    261 (0.11/day)
    Thanks Received:
    94
    Location:
    Directly above the center of the Earth
    Is the 4 pin cpu power plugged in? Only thing I can think of that wouldn't make a board post with fans spinning and no beebs.
     
  18. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    Ya
     
  19. Hybrid_theory

    Hybrid_theory

    Joined:
    Mar 31, 2007
    Messages:
    1,895 (0.67/day)
    Thanks Received:
    163
    Location:
    ontario canada
    Make sure the cpu is in the right way. My bro put it in the wrong direction once. Thankfully it's fine.

    You try an agp video card instead of on board?
     
  20. B1gg3stN00b

    B1gg3stN00b New Member

    Joined:
    Oct 7, 2007
    Messages:
    1,944 (0.74/day)
    Thanks Received:
    109
    If he put it in the wrong direction it's quite likely that there are bent pins.
     
  21. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    yea have tried two agp cards and nothing also i have tried 2 different cpus and nothing
     
  22. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,554 (2.43/day)
    Thanks Received:
    857
    BIOS update?
     
  23. Rol87

    Joined:
    Jan 14, 2007
    Messages:
    337 (0.12/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    iowa
    i have also tried two different motherboards but the same model. you think it could be that on both? i havent tried that on any.
     
  24. Thrackan

    Thrackan

    Joined:
    Oct 10, 2008
    Messages:
    3,482 (1.54/day)
    Thanks Received:
    656
    Could be that both boards are on the same BIOS version and the new CPU isn't supported yet on that version... Put an old CPU in to test maybe?
     
  25. WhiteLotus

    WhiteLotus

    Joined:
    Jul 30, 2007
    Messages:
    6,554 (2.43/day)
    Thanks Received:
    857
    Possibly, if the BIOS doesn't even register that it has a CPU in it wont do anything else. I had the same problem on my current board. BIOS update fixed it right up.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page