1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

NVIDIA Investigates TDR Issues, Requests Sample Cards

Discussion in 'News' started by qubit, Nov 6, 2011.

  1. qubit

    qubit Overclocked quantum bit

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    9,821 (4.05/day)
    Thanks Received:
    3,480
    Guru3D reports on a post from NVIDIA tech support on NVIDIA's forums regarding TDR issues (Timeout Detection & Recovery problem (display stopped responding but has successfully recovered)). These problems centre around Battlefield 3 and Windows Media Centre, which NVIDIA can't reproduce, so it looks like the problems may be with specific card models. NVIDIA rep ManuelG posted:

    Source: Guru3D
    SaiZo says thanks.
  2. qubit

    qubit Overclocked quantum bit

    Joined:
    Dec 6, 2007
    Messages:
    9,821 (4.05/day)
    Thanks Received:
    3,480
    Anyone seen this here?

    EDIT: I've not seen any issues like this with any of my nvidia cards.
    Last edited: Nov 6, 2011
  3. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,530 (13.48/day)
    Thanks Received:
    13,927
    I'm using a GTX 460 with the latest Nvidia drivers and use WMC all the time with no issue. Haven't tried BF3 on it yet.
  4. stinger608

    stinger608 Dedicated TPU Cruncher & Folder

    Joined:
    Nov 11, 2008
    Messages:
    6,975 (3.34/day)
    Thanks Received:
    3,349
    Location:
    Wyoming
    I am using an EVGA GTX560 (not Ti) and as Erocker stated Windows Media Center works fine. I also have not played BF3 as I don't have the game yet.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  5. twicksisted

    twicksisted

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    2,436 (0.98/day)
    Thanks Received:
    350
    Im using the latest Nvidia drivers and a GTX580 with no issues whatsoever in BF3 and I use VLC and not windows media so I wouldnt know about issues with that.
  6. theo2021

    theo2021

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    47 (0.05/day)
    Thanks Received:
    15
    gtx480

    I have a GTX480 with the latest driver! I have no problem with battlefield 3 and WMC although my screen frozes somethimes with Windows media Player!
  7. PVTCaboose1337

    PVTCaboose1337 Graphical Hacker

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    9,513 (3.07/day)
    Thanks Received:
    1,142
    Location:
    San Antonio, Texas
    When I was running my 460 in BF3 I had issues for a short time in beta, but that soon stopped in retail.
  8. Shihabyooo

    Shihabyooo

    Joined:
    Jan 10, 2011
    Messages:
    566 (0.44/day)
    Thanks Received:
    110
    Location:
    A sad excuse of a country called Sudan.
    GTX 580, no issues with media player. And nothing's wrong with FireFox (though I seldom use it). Maybe the issue happened on factory OCed cards ? Heard BF3 can be very stressing.

    Cool thing to see a Nvidia taking such a move. The company does care for it's customers it seems. +rep NV !
  9. wickerman

    wickerman

    Joined:
    Mar 12, 2006
    Messages:
    287 (0.09/day)
    Thanks Received:
    49
    Location:
    Austin, TX
    I am using a Gigabyte GTX 580 and am having issues with bf3, predominately that I cannot run it in full screen, I have to run a 2560x1440 window. In fullscreen I get crashes quite often, and though windowed has crashed before, it is not very common. I also get the whole screen flashing green sometimes.

    Running the latest beta drivers with a well ventilated corsair 600T. Overclocked or stock, just seems to be kinda buggy for me.

    I don't use WMP, but Firefox (7.0.1) has no issues at all.
    Covert_Death says thanks.
  10. rizla1

    Joined:
    Oct 23, 2008
    Messages:
    482 (0.23/day)
    Thanks Received:
    9
    Location:
    ireland
    im using my new gtx 460 and yes it is quite annoying sometimes only playing an bf3 server 2 mins and crash it lags out then just freezes to desktop. was crashing on youtube aswell but it stoped. i turned my settings down to medium so i assume that its not using most of the new dx11 features and hasnt bein locking up as much. also some1 said the previous beta driver fixes the problem i have yet to try.
  11. ..'Ant'..

    ..'Ant'.. New Member

    Joined:
    Apr 16, 2008
    Messages:
    294 (0.13/day)
    Thanks Received:
    163
    Location:
    █♣█
    Same here thank god!
  12. Bo$$

    Bo$$ Lab Extraordinaire

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,294 (2.77/day)
    Thanks Received:
    859
    Location:
    London, UK
    had issues with my GTX570 and WMC
  13. Respect_ New Member

    Joined:
    Jul 4, 2011
    Messages:
    5 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I got this issue quite often with my gtx 560 ti. This issue happened with the 3 latest drivers and beta drivers(haven't other drivers). Hope nVidia will fix this.
  14. NC37

    NC37

    Joined:
    Oct 30, 2008
    Messages:
    1,170 (0.56/day)
    Thanks Received:
    262
    Have had BF3 just suddenly crash out at times. Then I've seen issues in game with textures acting up. Sometimes there are green flickers on the screen. Most when I read about it, were issues EA needed to fix. Looks like the last battlelog patch fixed the DX error. Can finally start up normally instead of putting the game into XP mode.
    Covert_Death says thanks.
  15. Q9650

    Q9650

    Joined:
    Sep 29, 2008
    Messages:
    117 (0.05/day)
    Thanks Received:
    10
    i get the tdr ballon error in the systray everyday on my gtx 460 but bf3 is fine as i completed the game
  16. Protagonist

    Protagonist

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    718 (0.51/day)
    Thanks Received:
    123
    I have a POV TGT Charged GTX460 1GB, and so far the above mentioned scenario i haven't witnessed considering i use my computer for over 20 hours a day.

    So far i have played BF3 in ultra settings with all the eye candy and even completed the game with no problem at all.

    i don't consider my self as a user of the above mentioned media software, as i am a minimal user even tho i use windows media player mostly for listening to music or any audio file, Most my videos if not all i play using VLC Media player and it works fine in any cas no problems with any of the above media players mentioned.

    With all the above i still have a PROBLEM with my Nvidia drivers and i believe its after i updated to GeForce 285.27 Driver BETA, ever since that all the way to the most recent one.

    Nature of my problem is that:
    Some times after Days or some times hours, but mostly days or a week or weeks, i get a BLACK SCREEN FOR LIKE A FEW SECONDS 3 - 5 SECONDS AND MY WINDOWS 7 ULTIMATE x64 reports that YOUR DISPLAY DRIVER HAS TEMPORARILY STOPPED WORKING, something of the sort, or maybe it says DRIVER STOPPED RESPONDING.
    I strongly think this is caused by the drivers because i have had this card since December 30th 2010 is the Day i purchased it and it has been fine till the above mentioned driver update.

    please not that the problem is not frequent, and i think it is mostly caused when i am surfing the web using Mozilla, in fact all the time it has occurred is when i am surfing the web using Mozilla, most recent occurrence of this problem was yesterday November 05, 2011.
    Last edited: Nov 7, 2011
  17. Bo$$

    Bo$$ Lab Extraordinaire

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    5,294 (2.77/day)
    Thanks Received:
    859
    Location:
    London, UK
    you mean the 5th right?
  18. Protagonist

    Protagonist

    Joined:
    Sep 7, 2010
    Messages:
    718 (0.51/day)
    Thanks Received:
    123
    Yes the 5th, i have corrected my post, thank you
  19. stefanels

    stefanels

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Messages:
    907 (0.40/day)
    Thanks Received:
    293
    Location:
    Transylvania (RO) working in Barcelona (ES)
    I have a 560 ti and sometimes i experience Firefox freezes/crashes... but i'm using Chrome and everything is OK with this :)
    In games/apps i don't have any problems at all... BTW i'm using 280.26 WHQL
  20. 1c3d0g

    1c3d0g

    Joined:
    Dec 9, 2007
    Messages:
    685 (0.28/day)
    Thanks Received:
    59
    The bastards are probably overclocking their cards past 100% stability, that's why nothing shows up in other games. Being that Battlefield 3 is a very taxing game, it'll show any errors on unstable GPU's (excluding a related bug on NVIDIA/DICE's part).
  21. Syborfical New Member

    Joined:
    Oct 17, 2006
    Messages:
    86 (0.03/day)
    Thanks Received:
    10
    I have a GTX 560 Ti,

    I keep getting this error

    Display Drive stopped responding and has recovered

    display drive NVIDA windows kernal mode drive, version 285.62 stopped responding and has successfully recovered

    The error pops up in a pop up box in the bottom right of the screen.

    It happens when surfing the web.
    The screen goes black, my monitor cycles through the inputs.
    Takes about 2 seconds
    Then the screen comes back and the error message pops up in the bottom right hand corner.

    Never happens in linux only windows.
    Happen after a drive up date.

    normally happpens when using firefox... never in games ...
    i know I just need to start in safemode and delete the drivers ....
    Kantastic says thanks.
  22. Syborfical New Member

    Joined:
    Oct 17, 2006
    Messages:
    86 (0.03/day)
    Thanks Received:
    10
    Another tip..


    These sorts of issues are all over the nvidia boards.

    You either have to switch power management mode to 'prefer maximum performance' in the control panel or disable hardware acceleration. Not much of a workaround but it does reduce the TDR's caused by the 28x.xxx series drivers.

    Failing that you could always just revert back to the 27x.xxx series drivers which are much more stable.
  23. Covert_Death

    Joined:
    Aug 11, 2011
    Messages:
    308 (0.28/day)
    Thanks Received:
    82
    have two gtx460's in SLI slightly overclocked and not getting the TDR issue but get green flickering in BF3 as well as the occasional game crash (i believe this is a game error and not a hardware error)

    so i think my problems are due to nvidia/ EA right now
  24. tomkaten

    tomkaten

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    69 (0.03/day)
    Thanks Received:
    5
    Gtx 460 768 MB, Asus DirectCU, worked flawlessly on the old platform (h55+i5 760). Since I've switched to SB (h67 + i5 2500), I've been getting this "recovery" stuff constantly, but I always thought it was because I got lazy and didn't reinstall Windows when switching platforms, even though the system works flawlessly otherwise.

    The strange thing is it always happens in desktop mode, never in games or other graphic applications.
  25. random

    random

    Joined:
    Oct 19, 2008
    Messages:
    3,041 (1.44/day)
    Thanks Received:
    686
    I was using ASUS GTX 570 Direct CU II, it was very unstable with Unigine and Metro 2033 as in if I were to give it a reasonable OC the game wouldn't even start I think it's related to DX11. It wasn't as bad in Battlefield 3 or in Rage both games worked fine, but when I tried to edit one of my videos through Windows Media Player I wasn't able to get playback it was just a black screen whereas if I played the video with VideoLAN it'd be perfectly fine. Of course this doesn't make me think bad of NVIDIA as a whole their cards are still more preferable in a single GPU config but my GTX 570 did not play nice with me for the short time I had it which was a week.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page