1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

One last endeavour for you geniuses..

Discussion in 'General Hardware' started by Beary, Nov 16, 2012.

  1. Beary New Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Thanks for all the help lately with my build guys, much appreciated.
    Now though I'm facing a more serious problem. My HD7970 is failing to post.

    Specs:
    3930k
    Asus Rampage IV Extreme
    4GB ddr3 generic ram (my corsair vengeance hasn't arrived yet)
    AX850 Corsair
    Crucial M 512GB
    Cosmos II
    H100
    Asus Xonar

    The GPU does not give a signal to my monitor. I've had to use my aging HD4870 to access the bios. The card still shows signs of life though.. The fans run and the power LEDs respond when the 6+2 pin connectors are attached/de-attached.

    Troubleshooting so far:
    Motherboard BIOS updated to latest version.
    HD 7970 tried in multiple slots unsuccessfully.
    PCI-E red control box (RIVE feature) all on.
    All 6+2 pins have been tested and work correctly.
    HD 4870 posts and works.
    HD 7970 tried in old system (different PSU too) no monitor signal.
    The card does not show up in bios GPU post but HD 4870 does.

    There is a red led where 'boot device' is on the motherboard (which is directly above the VGA led) if this helps.
     
  2. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,421 (5.09/day)
    Thanks Received:
    3,719
    Location:
    Florida
    card is fubar

    one last test. try to see if you can hook a second monitor up to the card and run a second desktop on it with your primary 4870 running the main desktop if it doesnt do it RMA
     
  3. Jetster

    Jetster

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    5,388 (2.98/day)
    Thanks Received:
    2,245
    Location:
    Oregon
  4. animal007uk

    Joined:
    Feb 19, 2009
    Messages:
    1,261 (0.59/day)
    Thanks Received:
    301
    Location:
    Warwick, Warwickshire, England
    Are you sure your connecting the power to the card right? You say about the 6+2pin power cable but i thought all these 7970's needs 1x8pin and 1x6pin, I know mine needs both power cables for it to work.
     
  5. Beary New Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    @Solaris - I'll give that a go in a bit.
    @Jetster - Good suggestion didn't even think of that. Didn't work though unfortunately. Card is the Asus HD 7970 DCII.
    @animal - Yep. Both power LEDs on the card are green. There are two 6+2 pin pci-e inputs on the card. It attaches as 8 pin but 2 pins are slightly separate on the pci-e cable, I'm assuming they're ground cables.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page