1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Orange box install. memory leak. Hardware/software problem. WTF!!! Plz help!!!!!!!!

Discussion in 'General Software' started by alexp999, Jun 28, 2008.

  1. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    UPDATE:

    I have managed to install all but ep2. I did it by running the steam backup tool from the hdd and install each game individually. Each install cused the memory usage to slowly increase, but it finished instaling before the ram ran out. Then I logged off and installed the next game of the 5.
    i decided to download ep2 rather than watching it crash again, but even now i am sitting typing this watching the memory usage go up, currently on 2.92GB. Once it hits about 3.9GB the system will crash. So I will have to pause the download before then and log on and off to clear the memory then carry on.

    WTF is cuasing this, what I dont get is that in the processes window the highest memory usage is iexplore.exe at about 80mb. steam is only using 18mb, and toting up all the usages brings it out to about 1gb which is what the computer normally idles at. I cant even track where this leak is coming from! WTF!!!!!!


    just played half life 2 for about 30mins or so. Come out and memory usage was on 2.2gb,then dropped to 1.7gb as it cleared itself. not like steam install but usage still seems a bit high. Is that normal when you exit a game??

    okay I gave it a little while and it still sat there with 1.6gb memory usage. I then right clicked on the steam system tray icon and exited. within about 2 seconds the memory usage dropped from 1.6gb to 800MB .

    Where is this coming from, the processes window only shows about 20-40mb for steam.exe and there is nothing else in their using that much, not even cumulatively.

    Is it a driver bug?? Steam bug?? Can i report the problem to steam?? If so how.

    Please guys, you have gona a bit quiet on this one. I'll update the OP so that people dont have to read all the way through to get the jist.

    Cheers!
    _____________


    Okay. have tried my dads mem, tried new bios, tried different drive.. Then I decided to keep an eye on task manager.

    I cannot get the organe box to install. every time while it is installing it the computer locks up/freezes.

    I've got a new mobo so worried it is that. Have tried installing it like 10 times now trying something different each time. I finally got it installed by pressing reinstall from the autorunn menu after it crapped out. But it was then f**cked by AI disabled bugs.

    i bought the retail copy and paid a little more so i didnt have to download 15GB worth!!!

    i always uninstall it before trying again and it just cant do it. WTF!!!

    (Sorry for the bad pics :( )

    [​IMG]

    [​IMG]

    Check out the memory leak. Is it just a buggy installer which is crashing my comp and there is nothing wrong with hardware?? Can I use the files on the disc to "restore" rather than install??
     
    Last edited: Jun 29, 2008
  2. panchoman

    panchoman Sold my stars!

    Joined:
    Jul 16, 2007
    Messages:
    9,595 (3.66/day)
    Thanks Received:
    1,200
    alexp999 says thanks.
  3. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    may have a look if no-one comes up with something. Don't want to really go through it again.

    But can i ask. A memory leak. (assuming thats what it is ), is it a hardware or software issue??
     
  4. Beertintedgoggles

    Beertintedgoggles

    Joined:
    Nov 15, 2005
    Messages:
    720 (0.22/day)
    Thanks Received:
    194
    Have you tried installing it on a fresh install of your OS yet? Perhaps it's an issue with just bad media (CD or DVD, whichever it is). Lastly, is that the most mem you've seen the installer take up because if so that doesn't look like a memory leak. When I had Windows ME back in the day 300MB, now that was a memory leak or malicious programs/viruses will get you into the hundreds of MB. That amount of usage looks completely normal (however I've never installed steam or any of the orange/black/uber super damn cool box on mysystem).

    Edit: Memory leaks are due to software
     
    alexp999 says thanks.
  5. FatForester New Member

    Joined:
    Mar 14, 2007
    Messages:
    971 (0.35/day)
    Thanks Received:
    151
    Hmm... my friend had an issue like this with Steam, and it was because Steam was copying a TON of temps for each action it made that ended up being thousands of files in about 40mb. Not sure if this relates to you at all or not, but all he had to do was install and run CCleaner and it did the trick.

    You can also try forgetting the install DVD and download Steam manually. Just make your account and activate the Orange Box key, and it will download everything for you. The DVD you have might be corrupt, but the key should work fine. It takes a few hours to download, but it isn't unbearable.
     
  6. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    But 99% memory usage!!!! :eek:
     
  7. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    Last thing Im trying is copy files onto HDD then run steam backup. Then last resort is to try downloading it then I will back that up instead.

    So glad memory leaks are software. Thought my mobo was buggered!!

    On that topic. I was looking at upgrading my memory anyway. is corsair dominator stuff any good??

    Cheers.
     
  8. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    Here ya go. What happened when I ran the steam backup exe with the files on the disc copied onto my HDD.

    looks like its 15GB over the net then.

    [​IMG]
     
  9. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    What the hell is cuasing this?? I have managed to install all but ep2. I did it by running the steam backup tool from the hdd and install each game individually. Each install cused the memory usage to slowly increase, but it finished instaling before the ram ran out. Then I logged off and installed the next game of the 5.
    i decided to download ep2 rather than watching it crash again, but even now i am sitting typing this watching the memory usage go up, currently on 2.92GB. Once it hits about 3.9GB the system will crash. So I will have to pause the download before then and log on and off to clear the memory then carry on.

    WTF is cuasing this, what I dont get is that in the processes window the highest memory usage is iexplore.exe at about 80mb. steam is only using 18mb, and toting up all the usages brings it out to about 1gb which is what the computer normally idles at. I cant even track where this leak is coming from! WTF!!!!!!

    PLZ HELP!!!!:banghead::banghead::banghead:
     
  10. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    just played half life 2 for about 30mins or so. Come out and memory usage was on 2.2gb,then dropped to 1.7gb as it cleared itself. not like steam install but usage still seems a bit high. Is that normal when you exit a game??
     
  11. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.08/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    okay I gave it a little while and it still sat there with 1.6gb memory usage. I then right clicked on the steam system tray icon and exited. within about 2 seconds the memory usage dropped from 1.6gb to 800MB :eek::eek::eek: .

    Where is this coming from, the processes window only shows about 20-40mb for steam.exe and there is nothing else in their using that much, not even cumulatively.

    Is it a driver bug?? Steam bug?? Can i report the problem to steam?? If so how.

    Please guys, you have gona a bit quiet on this one. I'll update the OP so that people dont have to read all the way through to get the jist.

    Cheers!
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page