1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

pc internet not working

Discussion in 'Networking & Security' started by bigheadvic, Feb 16, 2013.

  1. bigheadvic New Member

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    4 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Hello guys, Im new to this forum but Ive read a lot of information here to help me with numerous problems and you guys' advice is always good. I finally made an account because I did not find a thread similar to my problem and im desperate for some help! I have a netgear router which I use for my Wifi and is also connected to my PC. Every now and then (couple days, maybe a week) the Wifi stops working so I have to restart the router and the WiFi is fixed. Thing is, the internet on my PC stops working and I've been having this problem for a couple of years now but I always fix it by simply replugging the ethernet cable numerous times in the back of my PC until I see the lights turn on from the port and then I know the internet is working again. This has happened once again -.- but now when I replug the ethernet cable, the light really wont turn on so I cannot use my PC internet but my laptop internet is working fine. I've spent over 10 minutes replugging it in but the light wont budge, not sure how to fix this more efficiently. Help please? :banghead:
  2. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.12/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Reset the router by unplugging it for 10 seconds.(power cord)
  3. bigheadvic New Member

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    4 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    In my original post, "restart my router" meant this (unplugging for 10 seconds)
  4. lyndonguitar

    lyndonguitar I play games

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Messages:
    1,627 (1.03/day)
    Thanks Received:
    338
    Location:
    Philippines
    do you have an extra cable to try? or maybe the router/modem is already broken, how long have you been using it? and for how many hrs a day?
  5. bigheadvic New Member

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    4 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    This is a brand new cable that im using now, and the router/modem are not broken because Im currently using them for my internet on my xbox and laptop. It's just for my PC. I've had it for 2 years or so.
  6. remixedcat

    remixedcat

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    2,629 (1.71/day)
    Thanks Received:
    544
    Please try a different NIC
    95Viper says thanks.
  7. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.12/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Ummm, you said ethernet cable..... Misunderstanding I guess.:toast:
  8. bigheadvic New Member

    Joined:
    Feb 16, 2013
    Messages:
    4 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    What is NIC?

    Once I restart my router, the Wifi works but my internet on my PC is down. THEN, I begin to replug my ethernet cable into the port until the light turns on. :confused:
  9. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,516 (4.99/day)
    Thanks Received:
    1,948
    looks like it might be loose.
  10. [502]

    [502] New Member

    Joined:
    Jan 29, 2013
    Messages:
    21 (0.04/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    (v)
    Network Interface Controller. My guess is that your LAN port/card on your mobo going bad. Try using another LAN card/port on your PC.
  11. drdeathx

    drdeathx

    Joined:
    May 14, 2009
    Messages:
    2,132 (1.12/day)
    Thanks Received:
    479
    Location:
    Chicago burbs
    Bingo
  12. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,300 (2.03/day)
    Thanks Received:
    1,540
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    ^This^

    And, try plugging in the ethernet cable (the one from the NIC on the PC MB) into a different port on the router.

    If you are using a Motherboard that has more than on ethernet port, switch it , too.

    A little FYI... You might want to go to the User CP in the forum menu and list your specs (don't forget to check the box to show your specs). Knowing what parts people are dealing with might help with some troubleshooting.

    Just making a quick guess... I think your router is the cause. Could be overheating, needing updated firmware, or defective.
    What model is it?
    Last edited: Feb 16, 2013
  13. Jetster

    Jetster

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    4,707 (2.85/day)
    Thanks Received:
    1,843
    Location:
    Oregon
    Ok so no one asks what router. He has been dealing with connection problems for years! That can be frustrating to know end. I would have thrown that router up against the wall a long time ago. Its probably an old G router and they are horrible. The only good g router was the WRT54GL with DD-WRT. New routers are sooooo much better now
    remixedcat says thanks.
  14. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,300 (2.03/day)
    Thanks Received:
    1,540
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    To quote myself...
    Yes, I asked, in the post before yours.
    remixedcat says thanks.
  15. ThE_MaD_ShOt

    ThE_MaD_ShOt

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    4,794 (4.93/day)
    Thanks Received:
    3,328
    Location:
    Hi! I'm from the Internet
    I believe your problem as has been mentioned is the lan port on your board/card is going bad. You can pick up a network card pretty cheap.
    Crunching for Team TPU
  16. remixedcat

    remixedcat

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    2,629 (1.71/day)
    Thanks Received:
    544
    Like mine!!!! :cool::toast:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page