1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

pc shutdown problem

Discussion in 'General Hardware' started by overclocking101, Jun 2, 2010.

  1. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.38/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    so My buddies rig that I built for him started just shutting down. it runs fine for web browsing runs fine for furmark, runs fine on prime 95 intel burn test etc etc. BUT when playing games like battlefield, mass effect 2 , civilization etc etc it just straight shuts down when gameply time comes. I tried the gpu in both my systems and it runs any game fine. We went out got a corsair 650TX did the same thing, so we got the corsair 850TX same thing, even tried my corsair 950TX same thing. tried my ram in his system his ram in my system, same thing. im stumped. maybe someone here can help or has knowledge of this type of problem.

    SPECS:
    Intel i7-860 @stock and overclock doesnt make a difference same thing
    MOBO: Asus Maximus III formula
    Ram: Patriot VIPER Sector 5 2000mhz, also tried my Gskil tridents 2133mhz
    GPU: HD5770, also tried 8800 GT
    PSU: Corsair 850TX
    HDD: WD Velociraptor
    OS: win7 64 bit ultimate.
    COOLING: thermalright Venomous-X and stock for everything else.

    Please help im seriously getting frustrated. I even tried over volting the cpu with no avail.

    EDIT, updates:
    latest bios installed on board
    would/could software do this?? it seems to be its only doing it with DX11 games. like mass effect 2 or batlfield BC2. any other games are working, COD4, CIV 4, anything that is DX10 and under is working.
     
    Last edited: Jun 3, 2010
  2. hellrazor

    hellrazor

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    1,581 (0.89/day)
    Thanks Received:
    319
    Probably a buggy mobo/BIOS.
     
  3. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.38/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    I though bios at first so I installed the latest bios. one would think there would be other reports of the problem if its the board yes??? all temps are in line i.e. SB, VRMS etc. cpu is running at 40C load gpu never above 71c furmark load. it acts as though it is an over heat shut down or something. no bsod or error reports whatsoever
     
  4. lyndonguitar

    lyndonguitar I play games

    Joined:
    Apr 1, 2010
    Messages:
    1,635 (0.95/day)
    Thanks Received:
    338
    Location:
    Philippines
    problem is with the mobo, all your other parts worked as you said. try to replace only the motherboard and see what happens
     
  5. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.38/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    would/could software do this?? it seems to be its only doing it with DX11 games. like mass effect 2 or batlfield BC2. any other games are working, COD4, CIV 4, anything that is DX10 and under is working.
     
  6. scaminatrix

    scaminatrix

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    3,579 (2.04/day)
    Thanks Received:
    794
    Location:
    By the Channel Tunnel, Kent, England
    Could be software, but if it is, it's still conflicting with hardware i.e. NB chipset
    I put my X1900 into my brother's PC, pretty much the same system except Mobo, and Crysis gave a "shader error" screen and then rebooted sometimes (mostly when aliens attacked in cut scenes with funky light effects, sometimes without the error screen). Figured it must have been NB chipset limitations...?
     
    Last edited: Jun 3, 2010
  7. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,955 (12.99/day)
    Thanks Received:
    14,382
    You've tried both a 5770 and a 8800GT? A 8800GT isn't DX11, so did the computer shut down with the 8800GT? If so, I can't think of any software that would shut down the system unless the copy of Windows is invalid or corrupt. I would try reinstalling the O/S. If that fails, it's the motherboard.
     
  8. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.38/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    its an asus maximus 3 formula sorry I tottally spaced that. well im installing the o/s again because thats the only other thing I havent tried. Legit o/s so im thinking it got corrupt. it would shut down with the 8800gt but no where near as often as with the 5770 and only with DX10 games. its odd really
     
  9. scaminatrix

    scaminatrix

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    3,579 (2.04/day)
    Thanks Received:
    794
    Location:
    By the Channel Tunnel, Kent, England
    The only thing I can imagine is something overheating (or maybe HDD although it seems unlikely)
    My beast used to crash randomly until I redone all the TIM (SB, NB, CPU and GPU). Still gammy but doesn't crash anymore.
    The fact that it's only with DX10 and higher suggests that it something to do with strain/heat, I'd say if the OS reinstall is no better, use a temperature checking program to monitor mobo chipset temps and work from there.
     
    Last edited: Jun 3, 2010
  10. overclocking101

    overclocking101

    Joined:
    Apr 8, 2009
    Messages:
    2,886 (1.38/day)
    Thanks Received:
    405
    Location:
    vermont
    so ughhh, im just getting deeper and deeper here. reinstall went perfect. drivers all installed installed some benches and some games, and WCG. well everytime the cpu starts to load be it bench or WCG wham! sut down. im like WTF!!!! again I try his cpu in my rig perfect, so I try my cpu in his rig, PERFECT!!!!! WTFFFFFFFFFFFFFF!!!!! if it was the board it would not work with my cpu, if it was the cpu it wouldnt work in my rig!! this is seriously making me madder than mad, i need to take a break any suggestions/ insight on why 2 identical cpu's are acting like this. both are i7 860's just his wont work in his rig and mine does.
     
    scaminatrix says thanks.
  11. scaminatrix

    scaminatrix

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    3,579 (2.04/day)
    Thanks Received:
    794
    Location:
    By the Channel Tunnel, Kent, England
    Crazy!
    I would suggest swapping cpu's with your mate if your chips work fine in eachothers!
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page