1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

PC will not boot please help!!!

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by william06080, Sep 1, 2012.

  1. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
  2. ThE_MaD_ShOt

    ThE_MaD_ShOt

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    4,832 (4.79/day)
    Thanks Received:
    3,372
    Location:
    Hi! I'm from the Internet
    Hdd dead or a bad cable or port on the board. Thats if there is a hdd installed and that what you are trying to describe. If the bios won't retain settings try replacing the cmos battery. It's hard to determine what your problem is by the video. Can't tell if you are have and non boot issue because of a drive or you are having a bios setting retention problem.
    Crunching for Team TPU
  3. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Well it would seem your HDD has "Disappeared" I assume you just have the one. I guess the first thing to do is pull the side off the case and check the connections. Try again. Not Solved? Try connecting the drive to a different SATA port(If it's SATA of course)

    Would be helpful if you went into UserCP here in the forum and filled out your System Specs. Makes it easier to troubleshoot. :)
  4. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Pc will not boot

    I've tried different ports. The hdd in spinning up I can feel it when i put my hand on it.
  5. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Do you have another SATA cable you can try seeing as it's spinning? Like Mad_Shot mentioned are the BIOS settings "sticking" if you change them. I saw you change the boot order but hard to tell if it did anything.
  6. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Pc will not boot

    The boot order stuck after I changed it. I don't think I have another Sata cable.
  7. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Hmm well that doesn't give you too much to work with...
  8. silkstone

    silkstone

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Messages:
    2,880 (1.35/day)
    Thanks Received:
    499
    hdd is dead.
  9. mjkmike

    mjkmike

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,551 (0.93/day)
    Thanks Received:
    3,496
    Location:
    Alberta,Canada
    Please fill out you're sys specs or tell us.
    Crunching for Team TPU
  10. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    This is all I can find for now
    INSTG8R and mjkmike say thanks.
  11. mjkmike

    mjkmike

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,551 (0.93/day)
    Thanks Received:
    3,496
    Location:
    Alberta,Canada
    That hard drive is a .11 wich is not good news for you. Only thing I can think of is freze the drive for a few hours and get any and alll info of it before its too late. I hope you have a extra drive for the data. Also if you hear a click it is not good.
    Crunching for Team TPU
  12. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,106 (2.70/day)
    Thanks Received:
    914
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    You can download linux and install it on a thumb drive or a CD and boot from one or the other and see if you can access the HD from there to back up files at least.
    mjkmike and INSTG8R say thanks.
  13. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Yeah the .11 was the "bad one" wasn't it? I have one around here somewhere. Still "working" but if it's where I think it is it might very well explain why my External HDD enclosure is "Spotty":laugh: Gonna have to check that tomorrow...
  14. mjkmike

    mjkmike

    Joined:
    Feb 14, 2010
    Messages:
    1,551 (0.93/day)
    Thanks Received:
    3,496
    Location:
    Alberta,Canada
    I have three still with data but not in rigs:laugh:
    Also have a .12 going click clack on my main rig but all data backed up.:)
    Crunching for Team TPU
  15. ThE_MaD_ShOt

    ThE_MaD_ShOt

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    4,832 (4.79/day)
    Thanks Received:
    3,372
    Location:
    Hi! I'm from the Internet
    It could be the cable but as most have said already the drive is probably toast. Do you have another drive laying around you can test the port and cable with?
    INSTG8R and mjkmike say thanks.
    Crunching for Team TPU
  16. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Yeah nothing important on .11 mostly pr0n :laugh: Don't tell me bad things about the .12 that is my secondary drive in my main rig. My RAID 0 array ever "barfs" that's my "backup":twitch:
  17. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Tried another cable and still nothing. I don't have another drive to try. Looks like I'm going to buy another. Best suggestion for new drive???
  18. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,917 (5.95/day)
    Thanks Received:
    2,064
    Location:
    Ohio
    What's your budget, and how much space to do you want?
    Crunching for Team TPU
  19. william06080 New Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Less than $200 and at least 500 gigs. I really want quality and reliability. I won't be using it for gaming or anything fancy. Just a good office computer.
  20. INSTG8R

    INSTG8R

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    2,811 (0.79/day)
    Thanks Received:
    423
    Location:
    Lost in Norway
    Don't let the failure of your current drive scare you off of Seagate.

    Seagate
  21. silkstone

    silkstone

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Messages:
    2,880 (1.35/day)
    Thanks Received:
    499
    for $200 you should easily be able to get two 500gb drives and use raid so you have some redundancy. WD blues should be fairly cheap. Nowadays there isn't as much choice over HDD manufacturers.
    Last edited: Sep 2, 2012
  22. Phusius

    Phusius New Member

    Joined:
    Mar 23, 2012
    Messages:
    1,318 (1.48/day)
    Thanks Received:
    380
    $50 for 2x 500gb blue's? Link to that deal please. Cause damn.
  23. silkstone

    silkstone

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Messages:
    2,880 (1.35/day)
    Thanks Received:
    499
    :eek: i meant $200. I just woke up, bleary eyed typing (and thinking)

    1Gb's re $90 Western Digital Caviar Blue WD10EALX 1TB 7200 RPM ...
    500mb's are about $60 ea
    Your board supports RAID, so you don;t necessarily need a controller card. But i hear they perform better than on-board.
    $40 for a slightly better controller card - HighPoint RocketRAID 622 PCI-Express 2.0 x1 SATA I...

    Should give you excellent reliability.
    Last edited: Sep 2, 2012
  24. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,917 (5.95/day)
    Thanks Received:
    2,064
    Location:
    Ohio
  25. silkstone

    silkstone

    Joined:
    Nov 1, 2008
    Messages:
    2,880 (1.35/day)
    Thanks Received:
    499

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page