1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Phenom II X6 1100 T @ 4.2 GHZ with 7970

Discussion in 'AMD / ATI' started by shoti02, Mar 19, 2013.

  1. shoti02 New Member

    Joined:
    Mar 19, 2013
    Messages:
    19 (0.03/day)
    Thanks Received:
    4
    Location:
    Germany
    Hello,

    would the Phenom be a bottleneck if i upgrade to a Gigabyte 7970 Windforce OC ?..I uses Win 8, Asrock extreme 870 and 8 gigs of ram......( 2x4 dual )
     
  2. BarbaricSoul

    BarbaricSoul

    Joined:
    Feb 21, 2008
    Messages:
    5,174 (2.14/day)
    Thanks Received:
    2,048
    Minimal bottleneck if any at all. A 7970 will do fine with a 1100t @ 4.2ghz
     
    Crunching for Team TPU
  3. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,354 (6.49/day)
    Thanks Received:
    2,119
    Location:
    Concord, NH
    I would imagine there would be some gains if you upgraded your CPU, but I don't think it would be needed. The 7970 might make the X6 work harder but I think you would be fine. Most of the time I found that on my 940 the bottlenecks I would run into where memory related rather than core related, mainly because I was running DDR2, but that was only in some cases.

    Someone else might want to chime in but I would imagine that it would be okay for a single 7970 in most circumstances.

    What do you have for a GPU now? It might not be worth while to upgrade the CPU/Motherboard before the GPU.
     
  4. RCoon

    RCoon Forum Gypsy

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,135 (7.95/day)
    Thanks Received:
    3,291
    Location:
    Gypsyland, UK
    My old x6 1055 could handle 2 x GTX 570 just fine, so i imagine a single 7970 would be great on that processor.
     
  5. DarkOCean

    DarkOCean

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    1,616 (0.78/day)
    Thanks Received:
    349
    Location:
    on top of that big mountain on mars(Romania)
    Those x6 are pretty good cpus, there's really no need to upgrade for one 7970 especially with that hefty oc on it.
     
  6. Mindweaver

    Mindweaver Moderato®™ Staff Member

    Joined:
    Apr 16, 2009
    Messages:
    5,230 (2.62/day)
    Thanks Received:
    2,709
    Location:
    Statesville, NC
    Yea, those x6 processors are pretty solid with an overclock. I'm with BarbaricSoul, and think it's a minimal bottleneck. I also, side with Aquinus and believe you can get a new CPU for extra gains, but it's not a necessity. Take a look at the graph below and you can see some of those gains, but remember that these are stock cpu's. Your overclock should add another 5 to 10 fps.

    [​IMG]
     
    Aquinus says thanks.
    Crunching for Team TPU
  7. shoti02 New Member

    Joined:
    Mar 19, 2013
    Messages:
    19 (0.03/day)
    Thanks Received:
    4
    Location:
    Germany
    thnx..i thought the same.....4.2 ghz with the silver arrow and still 39° ( celsius ) is pretty good i think...unfortunately i can´t get higher with the processor...i think the ram clocks does limit it ( BSOD )......so, no need to upgrade....then it will be fine and i can sell my asus 6950 @ 6970 ( 975/1475 )......it is the gigabyte windforce becaquse th HIS ( which is better i think ) does not fit in my case ( CM 690 II)....
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Share This Page