1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Physx won't work with 3870 enabled in Windows 7!!

Discussion in 'Graphics Cards' started by jhine5588, May 28, 2009.

  1. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    So I installed 7, tried to run my Crossfire and 9600gt as a PPU but the physx option does not show up unless i disable the 3870 in device manager... I'm running the 9.5 catalyst and the 185.85 Forceware. I haven't tried any other catalyst drivers but i've tried a number of Forceware drivers. What other catalyst drivers are out there for 7? I go on amd's site and the 9.5's are the only ones that they show under 7.



    Jeremy
     
  2. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,324 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,778
    ATI and nVidia GPU Physx don't work together in current builds of 7. AT least not officially. The only thing you can do is to try numerous drivers from both to see if a certain combo will work. You can use Vista drivers in 7 as well.
     
  3. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,493 (11.47/day)
    Thanks Received:
    9,772
    some people suggested running the nvidia card as the primary (booting from it), enable physx.

    Then you enable the ATI on a secondary monitor, before swapping it to the primary. it should work until you restart.
     
  4. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9

    Haha, yeah... i'd like it to work after every restart. Funny thing is i open nvidia control panel with device manager open, disable 3870 and the physx pops up in the CP. So i enable it and go back in and enable the 3870 and boom, it disappears again. I had this problem before and it was an Nvidia driver not cooperating... I'm thinking it might be the 9.5's though. I'm running 9.4's on XP with crossfire and the 9600gt and it works great. I would really like to see what my setup will do on vantage and in 64bit gaming... I'm really digging 7 though, just hope I can get this going!!


    Jeremy
     
  5. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,493 (11.47/day)
    Thanks Received:
    9,772
    its just that this 'feature' with two cards, only works in XP. it was never designed to work in vista or 7.
     
  6. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    I was afraid of that... really thought some people got it to work on 7. I know they had issues but they did finally get it to in vista somehow. They were using beta versions of 7 though, before RC came out... Along with beta drivers.


    Jeremy
     
  7. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.68/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    I tried with a 4850X2 and an 8800GTS, doesn't work in 7, period.
     
  8. IINexusII

    IINexusII

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    909 (0.44/day)
    Thanks Received:
    171
    Location:
    London, UK
    here goes NVIDIA again fucking up windows 7 with shit drivers
     
  9. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    Can anyone download the signed drivers for rivatuner? Everytime i try it seems the server is down...


    Jeremy
     
  10. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,194 (7.74/day)
    Thanks Received:
    7,711
    You have been graced by the great Wile E. Consider his word pure knowledge not for the faint at heart.
     
  11. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,901 (13.06/day)
    Thanks Received:
    14,309
    Lol, it's a limitation of Windows 7 and has nothing to do with Nvidia drivers. Blame Microsoft as they apparently won't allow two separate video drivers.
     
  12. IINexusII

    IINexusII

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    909 (0.44/day)
    Thanks Received:
    171
    Location:
    London, UK
    what i meant was that nvidia drivers caused alot of problems on vista, so i dont want the same thing happening to win7 :)

    http://www.pcmech.com/article/nvidia-the-cause-of-30-of-vista-crashes/
     
  13. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    I guess i'll just settle for crossfire in 7... save the fun stuff for XP



    Jeremy
     
  14. mankind New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    67 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    Pats Ageia PPU ;)
     
  15. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    Haha, so they work in 7? Must be something to do with the Nvidia card wanting to display... seems like SOMEONE could make a driver based on the Ageia one for the GeForce cards so they won't display... Anyone?



    Jeremy
     
  16. mankind New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    67 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    Yeah I use the Vista 64 drivers, works fine. Well for the one ot two pieces of software that use it ;)
     
  17. TheMailMan78

    TheMailMan78 Big Member

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    21,194 (7.74/day)
    Thanks Received:
    7,711
    What is this you speak of? School me.
     
  18. jhine5588 New Member

    Joined:
    Mar 27, 2009
    Messages:
    88 (0.04/day)
    Thanks Received:
    9
    Just a plain jane Ageia PPU I'm assuming... Opposed to a GeForce card that does it better :p but hey, if it doesn't work in the newest of OSes then which one is in fact "better" lol


    Jeremy



    Edit: It works :D at least in Fluidmark!!! I used the vista 185.20 Nvidia drivers and the vista 9.4's. Had my 3870's intalled and running, then installed the 185.2's without the physx software. Rebooted, then installed physx 8.11.18. I try to open the control panel and it sends a windows error... i go into fluidmark and it gives the same error, but when i run fluidmark it runs in hardware mode... but only 3K due to my overclock not being present because i need to get rivatuner working!!


    Edit 2: I extended the display in CCC, not windows. Just did a reboot and still works :D!!!
     
    Last edited: May 28, 2009
  19. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,139 (6.11/day)
    Thanks Received:
    6,196
    While they were "accurate" in saying nVidia drivers were identified in 30% of blue screens, however they don't talk about the fact that beta drivers were a large part of the 30%, and the fact that nVidia is probably one of the only hardware manufacturers that freely release beta drivers to the public. And at the time, you were very lucky if you found a beta driver from ATi, Intel, or Microsoft. Instability of beta drivers is an accepted risk that people know about before they install them, and really shouldn't have been considered, but they were. The numbers would be very different if they ignored crashes from non-WHQL drivers.

    So take those numbers with a big grain of salt...
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  20. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.68/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    I bet 15% of those nvidia crashes were from my 7600GT.
     
  21. Dippyskoodlez

    Joined:
    Jul 1, 2005
    Messages:
    5,095 (1.48/day)
    Thanks Received:
    238
    Location:
    Kansas City, KS
    Microsoft has killed so many really cool things :roll:
     
  22. Naekuh

    Naekuh New Member

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    503 (0.24/day)
    Thanks Received:
    108
    Location:
    Miko Fox? Fire Miko? Its FireFox-Tan!
    forceware divers >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> CrapControlCenter.. err i mean CCC.

    Id take nvidia drivers over CCC any day of the week month year.

    Im on Xfire incase you guys think its just a blantant hate statement.

    Forceware is so much better then CCC.
     
  23. Dippyskoodlez

    Joined:
    Jul 1, 2005
    Messages:
    5,095 (1.48/day)
    Thanks Received:
    238
    Location:
    Kansas City, KS
    The interface is definitely better, but I've definitely had better luck with my Ati cards working with games/Windows than Nvidia drivers.....

    Infact the GF4 ut2k3 bug remains unfixed. :shadedshu
     
  24. r9

    r9

    Joined:
    Jul 28, 2008
    Messages:
    2,144 (0.93/day)
    Thanks Received:
    284
    :roll::roll::roll:
     
  25. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,324 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,778
    Need to get on nVidia to do that. If you only want to use the card for Physx, they need to give us a driver that treats it as a coprocessor instead of a display adapter. It would completely eliminate any of these issues.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page