1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Poor 64 bit Crysis performance; 32 bit fine

Discussion in 'General Hardware' started by n-ster, Jul 18, 2010.

  1. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    64 bit benchmarks gimme about ~6fps each

    32 bit benchmarks gimme ~25 fps each

    in real gameplay 32 bit plays fine, 64 bit not at all... People say that 64 bit is supposed to even play better and at worst -20%... So what's wrong? is my install bad?
     
    Last edited: Jul 18, 2010
  2. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Probably a strange compatibility or strange driver issue.
     
  3. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    Actually I just tested 64 bit DX 9 and it runs great too, so the problem is only with crysis 64 bit DX10?!?

    does 64 bit DX10 look better then 32 bit DX10?
     
  4. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Nope.
     
    n-ster says thanks.
  5. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    ahh so I'm not missing anything then? good xD

    25 fps on max setting 2x AA 2048x1152 seems normal right?
     
  6. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,899 (13.06/day)
    Thanks Received:
    14,307
    Have you updated DirectX? Windows update up to date and all that?
     
    n-ster says thanks.
  7. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Thats quite good performance. I think it could just be a bug maybe ? I doubt many people use 64bit crysis on DX10.
     
  8. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    yea, though I had gotten the redistributable from June 2010 since I didn't have internet at the time... I'll get the downloadable one just in case... windows up to date

    If it were DirectX, wouldn't it happen in 32 bit DX10?
     
  9. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,172 (3.94/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    its nothing worth worrying about i have the same issue DX 10 64bit runs like crap so i do i dont bother
     
    n-ster says thanks.
  10. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    must be the 5850 :p alright thanks

    EDIT: my DX was already up to date
     
  11. PCpraiser100 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    1,062 (0.46/day)
    Thanks Received:
    68
    Probably faulty BIOS? Consider updating your BIOS with the latest one.
     
  12. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    BIOS? why would it be my BIOS?
     
  13. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,172 (3.94/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    nah i had the same issue on my 8800gts 640 i sold and on my 4870x2 64bit has just never played nice for me
     
    n-ster says thanks.
  14. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I wouldn't say its much of a problem. The only benefit of x64 is extra memory access which crysis doesn't require.
     
    n-ster says thanks.
  15. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,172 (3.94/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    what he said ^
     
  16. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Correction

    Edit: I'm just messing with you :p I'm a guy.
     
    n-ster and crazyeyesreaper say thanks.
  17. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    O/T but I don't feel like starting a new thread... is there an easy fix for 32 bit games to be able to access more memory? FSX keeps on crashing with "not enough memory" message

    You're a girl? scuse me meant woman :p
     
  18. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.98/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Yes there is and no I felt like messing with everyone.

    http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=112556&highlight=LAA
     
    n-ster says thanks.
  19. PCpraiser100 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    1,062 (0.46/day)
    Thanks Received:
    68
    I seriously think there may be some issues with either your memory or your motherboard, which is why I mentioned updating your BIOS.
     
  20. n-ster

    Joined:
    Jan 11, 2009
    Messages:
    8,864 (4.13/day)
    Thanks Received:
    1,405
    sorry but I doubt it :eek:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page