1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

power question about ASUS Crosshair V Formula AM3+ 990FX

Discussion in 'Motherboards & Memory' started by a111087, Nov 16, 2012.

  1. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,766 (0.99/day)
    Thanks Received:
    201
    Location:
    US
    This board has two power connectors on the very edge of the board by the CPU socket (8-pin and another 4 pin power connector).
    My question is - does the board need power from both connectors to work? Or will it be fine with just 8-pin power connector?

    I'm trying to run FX-8150 8-core cpu and was wondering if it can do that with just 8-pin connector...


    [​IMG]
     
  2. RCoon

    RCoon Gaming Moderator Staff Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,723 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,844
    Location:
    Gypsyland, UK
    My rule of thumb with motherboards. If there is a socket that can be filled with something, fill it!
     
    slugzee says thanks.
  3. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,766 (0.99/day)
    Thanks Received:
    201
    Location:
    US
    Thanks, but need something more definitive than that because it may mean that I will need to buy a new power supply since my 750W psu doesn't have that 4-pin cable.
     
  4. RCoon

    RCoon Gaming Moderator Staff Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,723 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,844
    Location:
    Gypsyland, UK
    its an EPs optional pin, doesn't have to be filled
     
  5. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,766 (0.99/day)
    Thanks Received:
    201
    Location:
    US
  6. RCoon

    RCoon Gaming Moderator Staff Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,723 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,844
    Location:
    Gypsyland, UK
  7. RCoon

    RCoon Gaming Moderator Staff Member

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    7,723 (8.16/day)
    Thanks Received:
    3,844
    Location:
    Gypsyland, UK
    I hazard that it will work with the following set ups,
    using four pin alone (lowest power option for older/cheaper psu's)
    using 8 pin alone (or 4+4 if your psu has a splittable block, 4+4 block=8block obv.)
    using 8pin+ additional 4pin for overclocking bulldozer as mentioned, (and probably a 4pin adaptor of some sort will be required)
    if you have a 'normal I.E. non BD chip, just use the 4 or 8pin as your psu allows, dont worry abou the 'extra' cpu power block until you upgrade to dozer
    Moto,

    http://www.tomshardware.co.uk/forum/299269-12-question-crosshair-formula-extra

    EDIT: I will also mention that i am running an 8350 at 4.7Ghz on 1.45v using only the 8pin connector
    there is always the option of plugging in the 4 pin molex peripheral instead, as your psu will support that board anyway
     
    a111087 says thanks.
  8. HammerON

    HammerON The Watchful Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    6,548 (3.13/day)
    Thanks Received:
    3,662
    To me it is the same as my ASUS RAmpage III Extreme that has two 8-pin power connectors. If you plan to really push the CPU and motherboard than I would plug them both in, if not then just stick with the one 8-pin.
    My two cents...
     
    Crunching for Team TPU
  9. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,766 (0.99/day)
    Thanks Received:
    201
    Location:
    US
    Alright, thank you guys!
     
  10. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.09/day)
    Thanks Received:
    13
    Hi, on a similar vain, I just got the same board, and had the same question, but being eager I went and plugged 4 of the 8 plug 12v sockets . It works on my x 4 phenom. What I was puzzled with is that I have an XFX 750W PSU. and it comes with 2 x4 pin connectors on one cable with both connectors close together. Only trouble is that the keying of the pins means I can only fit one of them. I want to upgrade to steamroller next year, but don't want to spend more money . Can I split the cable to make the connectors further apart and then fit each into the 2 4 pin mobo connectors ?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page