1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Prototype: CPU minimum - Intel E4700 [OR] AMD x2 3800+? Are you kidding me?

Discussion in 'Games' started by MaxAwesome, Jun 12, 2009.

  1. MaxAwesome

    MaxAwesome

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    368 (0.17/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    Over There
    Does anyone else find this strange?

    How can they recommend an E4700 on Intel's side, and an x2 3800+ on AMD's?

    In terms of raw power, a Pentium D 945 @3.4ghz is about as powerful as the 3800+.

    Not to mention that an E4700 would kick ANY Pentium D in the nuts.

    How is this so?
     
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (12.99/day)
    Thanks Received:
    14,378
    You realize there is already a Prototype thread? Anyways, what's the difference if it works?
     
  3. MaxAwesome

    MaxAwesome

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    368 (0.17/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    Over There
    It's just the power disparity between those 2 CPUs that bothers me.

    They recommend a much less powerful CPU on AMD's side. E4700 would trump all over it.
     
  4. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,921 (6.63/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    The E4000 and below are actually on par with the Athlon X2's
     
  5. Jaffakeik

    Jaffakeik

    Joined:
    Dec 6, 2008
    Messages:
    2,618 (1.19/day)
    Thanks Received:
    191
    Location:
    Northampton,UK
    Than i should change my cpu for amd x2 3600+ and my rig will be the best :)
     
  6. MaxAwesome

    MaxAwesome

    Joined:
    Dec 2, 2008
    Messages:
    368 (0.17/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    Over There
    We should not compare perfomance segment in this case.

    The E4700 is clocked @ 2.6ghz. The x2 3800+ is clocked @ 2ghz.

    Even an equally clocked E4x00 (2ghz), would still be faster clock per clock that the Athlon x2.
     
  7. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,951 (12.99/day)
    Thanks Received:
    14,378
    Well.. apparently Prototype works with an AMD 3800+ and a E4700. Performance discrepancy or not, they should both work. I guess a lower performance AMD chip just works with this game, not a big deal.
     
  8. KainXS

    KainXS

    Joined:
    Sep 25, 2007
    Messages:
    5,603 (2.12/day)
    Thanks Received:
    502
    you see this all the time, the game just seems to favor AMD hardware, sure, the E4700 trades blows with the X2 6000+ and blows it away when overclocked so I can see why you would be odd about this though.

    still thats a massive performance difference
     
  9. phanbuey

    phanbuey

    Joined:
    Nov 13, 2007
    Messages:
    5,212 (2.01/day)
    Thanks Received:
    983
    Location:
    Miami
    i see what he's saying.... my old e4300 traded blows with a 6000+ especially in games, c2d has always dominated games especially clock-per-clock. Theyre definitely off in terms of CPU power.

    http://xtreview.com/review177.htm

    ^ that review (and any other) pretty much shows c2d blowing away the 6000+, so yeah... dunno.

    Maybe the 4700 is recommended and the 3800+ is minimum?
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page