1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Radeon 9550 to 9600 Bios Mod

Discussion in 'Articles' started by W1zzard, Sep 1, 2004.

  1. Unregistered Guest

    rx9550 to 9600

    i need to reflash my msi rx9550 with fan to 9600 which bios i need to use?
    have anybody reflashed thatone, if not why?
     
    10 Year Member at TPU
  2. Unregistered Guest

    Just flashed my Powercolour 9550 256 mb AGP to 9600. Works great!! Anybody with the same card (Powercolour) get the Powercolour 9600 Non Pro bios with the 256 mb memory and you should be able to flash it. Just install the latest catalyst drivers afterwards and windows xp will recognize the card! Hope that helps.

    msn:
    the_terminator1000@hotmail.com
     
    10 Year Member at TPU
  3. Unregistered Guest

    Make sure your card's memory matches up with the new bios memory (i.e. 9550 256 mb flashes to 9600 256 mb)
     
    10 Year Member at TPU
  4. Unregistered Guest

    help oc'ing my 9550

    guys i have a ATI Radeon 9550 256mb 128 bit. I need help figuring out the max core and memory speeds for this. My card doesnt have a temp. sensor so the ati tool will run max core test forever. Someone please help me in finding out a good speed and the max. I just bought it and want to look into overclocking before i actually do it so i dont screw the card up.
     
    10 Year Member at TPU
  5. Unregistered Guest

    My powercolour 9550 256 mb 128 bit works stable at core clock 461.38 but I couldn't find the max memory b/c i don't have a temp censor either so I just left it at 202.50. My core clock once reached 470 but then my computer crashed and i had to do a hard restart. The ATI Radeon should perform similarly.
     
    10 Year Member at TPU
  6. Unregistered Guest

    thx

    hey thanks that help alot, i am using a family computer though and i want it to only oc when im playing games. does any one know how to do that if you do thanks alot.

    Eddie

    -the one that has the ati radeon

    p.s. will my ati (only having a heatsink) overheat easier than yours or does yours only have heatsink too. im not sure cause i think the powercolour 9550 has a fan.
     
    10 Year Member at TPU
  7. Unregistered Guest

    Yep, my powercolour 9550 has a cooling fan on it. I flashed it to a radeon 9600 with core clock 398.25 and memory at 202.5. If you just want to oc it when gaming. Get the ATItool (available at this site). Launch the ATItool and it will automatically say that a 9000/9200/9550/9600 series detected. The 9550 is one of the cards that has a clock lock on it to preventing you from overclocking it. For you, I'd say go to settings, from the dropdown menu choose "miscellaneous" and put a check mark beside "Remove 9000/9200/9550/9600 clock lock". Now you can play around and find a stable core clock and memory clock and you can save this as a profile. Just load up this profile everytime you play a game and after you're done playing you can reset to the default profile.
     
    10 Year Member at TPU
  8. Unregistered Guest

    Basically, the Radeon 9550 IS an underclocked Radeon 9600. That's the only difference.
     
    10 Year Member at TPU
  9. Unregistered Guest

    alright thanks man
     
    10 Year Member at TPU
  10. Unregistered Guest

    need help! when i flashed my asus a9550 (128 bit, 256Mb, infineon memories) to an a9600 it stopped working. when I start the pc with it on the agp slot the computer doesn't start, I mean, if you start the computer without a graphics card, it will give you a long bleep and starts normally, the floppy starts, the hd start to run, etc. but when I have the asus on the vga slot the computer don't start at all, no bips or bleeps, nor the sounds of the floppy driver, etc... could I have damaged permanently my a9550????
     
    10 Year Member at TPU
  11. Got ATI? Guest

    I have a Connect3d ATI Radeon 9550 256mb 128bit is it possible to flash it to a 9600pro and not cause damage to it?
     
    10 Year Member at TPU
  12. Unregistered Guest

    Help

    hy. i have a gigabyte ati radeon 9550 with 256 ram . i had my original bios with flashrom and i try to overclock and when i want to write again the new bios i obtain this :
    Error : block protected not disabled , status=0E
    please help .....
     
    10 Year Member at TPU
  13. vizi Guest

    overclock of gigabyte ati radeaon 9550 rezolved :)))

    donload from www.giga-byte.com a bios close to your card and you ' l see the bios file is not .rom or .bin is .f.. dump your bios with atitool .put your bios in rabit save the bios .f.. and write your bios with tools from bios file downloaded earlyer .....THE END :))


    no erors .... no erors like this "Error : block protect not disabled......"




    sorry my english is not so good (i am from romania) good luck to all
     
    10 Year Member at TPU
  14. Unregistered Guest

    go to msg 29 and read

    go to msg 29 and read i try and is ok ... no erors
     
    10 Year Member at TPU
  15. Unregistered Guest

    Sapphire 9550 256 Infineon 5ns

    Can't find Bios on site to match the above card (i.e Sapphire 9600pro with same memory config).
    Have tried bios with "unknown" memory on site but had to revert as only got blank screen.
    Can I try "GeCube.9600PRO.256.Infineon_050114" Bios?
    i.e does that bios have to be from the same card manufacturer if the mem config is the same?
     
    10 Year Member at TPU
  16. Dihanie Guest

    :()

    I have a ASUS 9550 with that Promos memory so instead of risking a bad mod (I can't find a PCI card anymore, anywhere, anyhow) I use SmartDoctor & Enhanced driver from ASUS site so I got my GPU up to 432MHz using stardard cooling and with visible results. It's rock stabile in any game and any benchmark. A 73% OC with no risks it's not bad me thinks.

    Link: http://www.asus.com/products4.aspx?l1=2&l2=9&l3=18&model=287&modelmenu=1
     
    10 Year Member at TPU
  17. oxymoron New Member

    Joined:
    Sep 26, 2005
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I have a Diamond 9550 and was skeptical about the ATitool program, but it is running completely stable at around 400/215. Aquamark, 3dMark03 and 3dMark05 all had about a 35% improvement in performance.
     
    10 Year Member at TPU
  18. SPHERE New Member

    Joined:
    Mar 31, 2005
    Messages:
    822 (0.20/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    arizona (cave creek)
    ^9550s cores oc like mad :) dont worry
     
    10 Year Member at TPU
  19. smaxiam Guest

    Gigabyte 256mb > 9600

    First - this is an astounding website - clear, helpful, and yet every feature one could ask for.

    My example (didn't read all 30 pages of the thread yet). I have a gigabyte 256 mb9550. The ram is apparently Hynix 5.0 ns. The closest bios I can find has Hynix 4.0. Is it worth trying anyway?

    Thanks,

    smax
     
    10 Year Member at TPU
  20. SPHERE New Member

    Joined:
    Mar 31, 2005
    Messages:
    822 (0.20/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    arizona (cave creek)
    try a 5.0ns from a diferent company like samsung i helped a dude mod your exact card and we used a samsung bios ;)
     
    10 Year Member at TPU
  21. Or maybe it was samsung memory. Who knows...
     
    10 Year Member at TPU
  22. Unregistered Guest

    When I try to flash it, I get a "Serial ROM blocked" or smth like that. It's a PowerColor 9550, 256 MB, 128bit. Any ideas ?
     
    10 Year Member at TPU
  23. SPHERE New Member

    Joined:
    Mar 31, 2005
    Messages:
    822 (0.20/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    arizona (cave creek)
    use the -f command aswell
     
    10 Year Member at TPU
  24. Unregistered Guest

    Already did that. Same result.
     
    10 Year Member at TPU
  25. MoonFrog Guest

    ATI 9550 256mb Hynix 5n 250/400(ddr)

    Thank you People, You made me believe I could do it!

    My detailed experience might help some.

    I finaly decided to go ahead and flash my
    ATI 9550 256mb Hynix 5n 250/400(ddr).
    I thought I'd start small so I dumped my bios with AtiTool,
    then used RadEdit to change it to 400/400(ddr) wich I had pretested.

    First I rebooted to DOS from Win98 and ran FlashRom from my harddrive,
    got "Error: Data Not Erased". Decided to boot from floppy, had a boot
    floppy with AtiFash already on it, tried that = "Device 0 Not Found".
    Made boot floppy with FlashRom = Success!

    Booted into Win98 no problems, no messages just new vid-clock.
    Booted into Win2k no video card detected, Problem!

    Thought, do I backtrack and reflash to original or purge forward
    and flash to the GeCube 9600PRO 256mb Samsung 5n bios I've got
    lined up and ready to go. I'm sure you know the answer to that!

    Win2k detected it at startup, installed drivers, rebooted.
    *Advice People*= You are effectively upgrading your video card,
    uninstall old drivers before reinstalling if you want it to work right.

    O.K., that taken care of everything looks great, 90 min. scanning
    for artifacts with AtiTool no errors. Still can't go to 420/and-or/420(ddr)
    even with a K6-2 processor fan (remember those?) on the GPU but
    I guess that's my luck.

    Hope I helped some lost soul out there.
     
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)