1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

RADEON HD 3870 AND 3850 Oc and Other experiences !!!

Discussion in 'Graphics Cards' started by zOaib, Nov 30, 2007.

  1. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    ok the info on these cards is split over numerous threads , and i cud not find one that specifically will address all issues and experiences with these cards , so please fill all info here .......... i wud like to ask some of the folks who are runnign their 3870's in CF to post what drivers they are using and how does crysis run on CF cause i am having problems running Crysis in CF at this moment ............. thx

    I have decided to give the gigabyte core 2 duo board in this thread
    to the guy who has the suckiest core 2 duo mboard , so post here and let us know why u deserve it the guy with the best reasoning will get it free from me , shipping is free in usa only.
     
    Last edited: Dec 7, 2007
  2. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    for everyone who posts in this thread will be entered in a free raffle for a gigabyte mboard , for core 2 duos and quads , ill get the specs from my brother after i get off work and post what kind it is ........... he gets samples for his shop from time to time and he is giving me this one i have no use for it .............. so just something i can give as a love for the TPU memebers here ........... ofcourse ill ship it free to anywhere in USA , but europeans if u dont mind paying shipping i got no probs ............... but please post anyways lol :D

    Update this is the Mboard!!
    [​IMG]
    GIGABYTE GA-965P-DS3 LGA 775 Intel P965 Express ATX Intel Motherboard

    free raffle will go on till next weekend .............
     
    Last edited: Nov 30, 2007
  3. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.35/day)
    Thanks Received:
    237
    the new over 862 bios seems a waste of time.. the card isnt stable over 862..

    my normal stability test of running the 3DMarks reliably dosnt seem to work with this card and crysis.. i started off with 855 as being what i thought stable but have lowered it to 835 in crysis to avoid vpu recovers or being thrown out into windows..

    i dont think C/F as yet works in crysis.. my main problem with the card was its low auto fan speeds but the beta .27 atitool seems to solve that problem..

    i have another card coming so will be able to talk C/F soon..

    trog
     
    zOaib says thanks.
  4. Apocolypse007

    Apocolypse007 New Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    615 (0.20/day)
    Thanks Received:
    76
    Location:
    New Sewickley, PA
    My core was stable up to 863 on normal cooling using ati's catalyst overclocking test. after that, windows reboots. just to be safe i run the core at 815 and the memory at 1200 (2400 effective) and havent had any problems yet. theres really no need for me to push the card any further yet. as for crysis, i play it on dx10 with medium settings with decent frame rates, i dont have two cards for crossfire yet.
     
    zOaib says thanks.
  5. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    ty , i see u have the exact same mobo , as the one up for free raffle =)
     
    Last edited: Nov 30, 2007
  6. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.35/day)
    Thanks Received:
    237
    just for the record my core went right up to the 885 max on the CCC test thing with the altered bios.. but in reality its meaningless figures.. it runs the 3dmarks at 855 but not crysis..

    trog
     
  7. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    i think the next drivers update is what i am looking forward too , the drivers are still not right for the 3800 .......... and specially for CF ............... I Can run UT3 fine in Crossfire , and every other game except Crysis , i installed the hotfix over the 7.11 and Crysis ran way slower than when i ran it in single card configuration , as a matter of fact the single card ran Crysis at the first column of settign s at high and the one column fo setting to the right all medium at 1680 x 1050 resolutions fine 29-34 fps
     
  8. Atnevon

    Atnevon

    Joined:
    Sep 5, 2007
    Messages:
    443 (0.17/day)
    Thanks Received:
    29
    I believe at the moment these cards look promising on a more budget build. For some reason, I think OC would not be worth getting because of the OC itself. Sure you can push electronics a bit frther, but I'm not comfortable with it. If I know I can do it, I will.

    Thant 3870 does look tempting. It seems ATi gets alot of crap since Nvidia marketing blows them over. For the Money, I believe ATi runs the lower playing field, whil Nvidia controlls the upper segment.
     
  9. smartphone New Member

    Joined:
    Oct 27, 2007
    Messages:
    54 (0.02/day)
    Thanks Received:
    3
    Honestly, I have no idea. Ati says you need to have 16x/16x lanes to remove bottleneck. Other say the problem is in crysis because sli doesn't work good in it either.
    Just posting here to participate in raffle. At least i'm honest about it.
     
  10. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    thx no prob u r in the raffle =)
     
  11. Xolair New Member

    Joined:
    Jun 1, 2007
    Messages:
    298 (0.11/day)
    Thanks Received:
    3
    Location:
    Finland.
    Yeah, I'm getting a HD3850 soon (HD3870 would've taken far too long to receive, sadly), but I bet even this card will give me a nice improvement in performance over my old card (X1650 Pro)..? :D

    Anyway, if you guys have got any HD3850's and Crysis' demo for example, could you run a benchmark @ 1280*1024 and medium/high detail, with 2X AA enabled and without? It'd be nice to know what kind of performance the 3850 would get in those settings... :)
     
  12. zOaib New Member

    Joined:
    Sep 23, 2005
    Messages:
    985 (0.29/day)
    Thanks Received:
    32
    Location:
    FL
    it has been a crazy holiday season where Both ATi and Nvidia destroyed there more expensive cards with the release of the HD 3800 and 8800 GT .......... i had bought my 1gb ddr 4 hd 2900xt for 449.99 when it came out (sapphire oem) and the HD 3870 for 219.99 for half the price the hd 3870 has better feautures and gives only 5-7 % less performance than the high priced brother , so it does make sense , for me to get myself a CF setup ........ with 2 of these , fortunately someone on ebay bought my hd 2900 for 389.99 , not too shabby for a return on something that will be obsolete soon.

    i did buy the 8800 gt before i went the hd 3870 route , i dont know what the benchmarks are showing but the only thing i will compare is that in Crysis at resolutions 1680 x 1050 no aa and all medium setting that 8800 GT was not playing good it has hickup and the frames were slow ......... hd 3870 same settings , ran smooth ........... so that my take on the 2 .
     
  13. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.21/day)
    Thanks Received:
    1,399
    i think i will be getting a 3870xt in a week or two,so i will keep my eye on this thread and post my results.

    Also thanks for the raffle entry,its an interesting idea,and nice of you to donate the board to the winner.:respect:
     
  14. nflesher87

    nflesher87 Staff

    Joined:
    Dec 4, 2006
    Messages:
    4,499 (1.54/day)
    Thanks Received:
    487
    Location:
    Texas
    I'm doing a bit of downgrading in the next month and already purchased my 5000+ black but I'm waiting for MSI's 790FX to come back in stock SOMEWHERE lol and I'm wondering how quickly the 5000 is going to bottleneck the 3800 series, such as one 3870, two 3850s, etc as I'm trying to decide what route to go, after all I'll have 4x PCI-e slots to fill :D

    and put me down for the mobo that's awesome of you bro :toast:
     
  15. Paulieg

    Paulieg The Mad Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 19, 2007
    Messages:
    11,920 (4.20/day)
    Thanks Received:
    2,993
    Location:
    Wherever I can find the iron.
    I was looking at the 3870xt, but now that I see the crazy gouging that's going on with prices...I'm glad I purchased a 2900pro from a fellow TPU member....congrats to those who got a good deal on it. I don't think you'll see those prices for quite a while.
     
  16. a111087

    a111087

    Joined:
    Apr 2, 2007
    Messages:
    2,766 (0.99/day)
    Thanks Received:
    201
    Location:
    US
    Those who are wanting to buy 3870 or 3850, wait a little, the price will probably drop even more or it will go out of stock :D
    btw, some 2900 are going for $150 and it's possible to unlock, i think.
    the raffle is awesome!
     
  17. TUngsten

    TUngsten

    Joined:
    Nov 24, 2006
    Messages:
    1,044 (0.36/day)
    Thanks Received:
    64
    Location:
    CT, USA
    If Bestbuy gets a 3870 in stock in the next...22 days, I'll return my 8800gt!

    So far my 8800gt gets 740/2050 on the stock cooler @60% fan, going to try my vf900 on it later and see where that goes.

    Gratuitous raffle bump!
     
  18. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,678 (6.88/day)
    Thanks Received:
    6,190
    I can clock mine to 850/1206 stable for 3DMark testing. I also get VPU recoveries in certain games. The Crysis demo works finre tho with the Crysis fixed drivers found in the dowload section of these forums(drivers Im running now). COD4 plays well as does TW08, my GuildWars crashes like every 5 minutes, but that is an issue with the game(no VPU recovery there). Did find that ATITool 0.27 beta4 clocks well, but the fan control is lacking something, so I use Rivatuner 2.06 for fan control(80%). Idles @ 33*c and loads at 58*c when clocked.

    But try the drivers for Crysis if you havent to see if it may change your gaming issue.Here is the Vista version. http://www.techpowerup.com/downloads/848/ATI_Crysis_Hotfix_Vista.html

    Also if you look in the 0.27Beta3 thread I believ W1z states it isnt right for Vista as of yet(I just looked at your OS as I was getting the link).
     
  19. wiak

    wiak

    Joined:
    Sep 5, 2004
    Messages:
    1,747 (0.47/day)
    Thanks Received:
    200
    Location:
    Norway
  20. cefurkan New Member

    Joined:
    Oct 21, 2007
    Messages:
    206 (0.08/day)
    Thanks Received:
    4
    u just waste that game by playin it on medium settings

    i was playing it with very high settings in xp(by modding config files i was openin very high settings)
     
  21. overclocker

    overclocker

    Joined:
    May 31, 2006
    Messages:
    1,151 (0.37/day)
    Thanks Received:
    110
    i have a 3850 and it overclocks well 770 core so far and 2110 mem and i havent pushed eather the core or the mem to the max im very happy with mine :)
     
  22. trog100 New Member

    Joined:
    Dec 18, 2005
    Messages:
    4,420 (1.35/day)
    Thanks Received:
    237
    u trolling for nvidia dude.. ???

    trog
     
  23. Apocolypse007

    Apocolypse007 New Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    615 (0.20/day)
    Thanks Received:
    76
    Location:
    New Sewickley, PA
    I really wouldnt consider it a waste when you consider the fact that its running in dx10. In my opinion its the same as running in dx9 at high settings. dx10 really does make a difference and is well deserved of its hype.

    regarding the reply about my mobo. Yes i believe it is the same model. Its a great board and i have little complaints about it. i could actually use another as i am getting ready to rebuild my parents ancient computer (its a dell with a northwood p4 and mx4000 gpu :wtf:). my only complaint would be the fact that failed overclocks in the bios have resulted in faulty vista boots (i even had to reinstall vista once because of it). This might be however, because of my aging 420w PSU.

    EDIT: i also thought it might be worth mentioning that this board does not support the new 45nm Core 2s. im not sure why, but i believe its because of the 965 chipset.
     
    Last edited: Nov 30, 2007
  24. theonetruewill New Member

    Joined:
    Nov 12, 2006
    Messages:
    2,996 (1.02/day)
    Thanks Received:
    240
    Location:
    London - Close your eyes and you'll see me
    I can't wait to see mitsirfishi's final overclocking results. He just got a HD 3870 and we all know how he likes to overclock.
     
  25. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.21/day)
    Thanks Received:
    1,399
    The p5b deluxe supports the new 45nm chips and thats 965 chipset,so yours should.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page