1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Radeon HD 4850 Voltmods

Discussion in 'Articles' started by W1zzard, Jun 28, 2008.

  1. dread_stef New Member

    Joined:
    Jan 3, 2008
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    The Netherlands
    Found this on another forum:
    http://img507.imageshack.us/img507/5333/p1000188zb5pe9yh0.jpg

    Pencil mod for the sapphire 4850 dual slot non reference card.

    Just applied it and it's running at 1.36v. Might be a bit high for 24/7 but I have no experience with it. It's currently running at 785mhz but I think I can push it a lot higher.
    EDIT: Even at this voltage 785mhz is the max I can do. Guess I have a bad card or something, anything over this speed generates artifacts at atitool. It can't be the temps because I'm using a Thermalright HR-03 GT with a 92mm Zalman fan at max speed which gives me a max temperature of 56 degrees C.
     
    Last edited: Dec 8, 2008
  2. miloshs

    miloshs New Member

    Joined:
    Jun 22, 2008
    Messages:
    364 (0.15/day)
    Thanks Received:
    39
    Location:
    Serbia

    Do you happen to know if this card of your has the same layout as my Palit 4850 Gold?
    [​IMG]

    Is there any way anyone can help me in locating where i should pencilmod my 4850? Just help me find the spot? I'd be happy to take a high res 8mpix photo of the back of the card? Can anyone locate the spot by just looking at the highres picture?!?!
     
  3. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,324 (8.11/day)
    Thanks Received:
    3,778
    A high res shot of the back of the card would definitely increase your odds. It's a good idea.
     
  4. miloshs

    miloshs New Member

    Joined:
    Jun 22, 2008
    Messages:
    364 (0.15/day)
    Thanks Received:
    39
    Location:
    Serbia
    Figured as much, but i didn't just want to slap a 3.2mb photo into the thread! :D
    Lets say if anyone feels he can determin the spot with the help of a photo i can send it to him/her to theri e-mail adress... or PM

    How do you actually find the spot u need to pencil mod? Does it include measuring lot of stuff of off the back of the card with a multimeter, or is it just a specialy numbered resistor?!

    What i mean is do all the manufacturers number the required resistor with the same number or not?

    Another thing... the first mod with the soldering of a 100k ohm resistor onto the card... why is it a 100k ohm one? I mean with pencilmoding in the thread you guys are talking about 500 ohms, and all of a sudden soldering one is 100k ohms...
    Whats the actual relationship between the first (soldering) mod and second (pencil - 1st one)...

    Im actually tying to understand the stuff im about to do, hence all the silly questions, i hope you guys don't mind...

    P.S. my friend is a pro electrician, so i figured i'll ask him for the 100k ohm soldering. Is the soldering mod in any way better/safer then pencilmoding - if done by a pro ofcourse (wouldn't do it myself anyway :D)

    Thanks guys, hope this is not too much whoop-ti-doo for you.....
    :respect:
     
  5. miloshs

    miloshs New Member

    Joined:
    Jun 22, 2008
    Messages:
    364 (0.15/day)
    Thanks Received:
    39
    Location:
    Serbia
    I uploaded a zip file, since i cant upload a 1mb jpeg file... if you can just take a look at it, and help if you can...

    Praise :respect: :D
     

    Attached Files:

  6. kvadzio

    kvadzio New Member

    Joined:
    Dec 23, 2008
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    heya guyz - one question from me - whats the highest voltage that wont kill my core? (watercooling, 30-35C load)
     
  7. lycanwrath New Member

    Joined:
    Jun 27, 2008
    Messages:
    11 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Hi everyone, Merry Christmas too all ;)

    I have managed to take my HD4850 to GPU: 680 MHz and Memory: 1265(x2) MHz
    I can't go further without volt modding my card.

    Can you help me out please, I have attached a pic of my card.

    Hope you can help me :)
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 25, 2008
  8. lycanwrath New Member

    Joined:
    Jun 27, 2008
    Messages:
    11 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Hope for some help in 2009 ;)
     
  9. panev New Member

    Joined:
    Jan 3, 2009
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Are there any pencil mod for Sapphire 4850 512mb Toxic?
     
    Last edited: Jan 3, 2009
  10. shank89 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    100 (0.05/day)
    Thanks Received:
    0
    Ok guys, im a complete beginner.

    I have managed to learn how to bios flash, but max voltage is like 1.158 i use that for clocks 3 and 9.

    I set the core to 650 and mem to 1100 in both.

    I flashed the bios and i ran 3dm06 it crashed with a d3d error then after i downclocked a bit more i got a lock failed vertex error.

    It is a palit hd 4850, with a t-rad 2 and 2 zalman fans attatched

    idle 30 - 33 load 40 - 43.

    Any ideas what i should do.

    Pencil mod needed?

    E8400 and mobo is ep45 ds4p.
     
  11. shank89 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    100 (0.05/day)
    Thanks Received:
    0
    I have the same card as miloshs (the high res picture that he uploaded)
     
  12. elev8rsh0es New Member

    Joined:
    Jan 4, 2009
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    ok guys i have a sapphire HD 4830 and im wanting to voltmod it
    it is 100% identical to the non reference hd 4850

    will the same voltmod work for this card as its just a 4850 with 640 vs 800 shaders
     
  13. shank89 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    100 (0.05/day)
    Thanks Received:
    0
  14. lycanwrath New Member

    Joined:
    Jun 27, 2008
    Messages:
    11 (0.00/day)
    Thanks Received:
    1
    Seems nobody in this thread can help :(
     
  15. Gaul

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    26 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    with softmode im only touch GPU 750
     
  16. Gaul

    Joined:
    Jan 8, 2009
    Messages:
    26 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    BTW, this some SS :

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  17. Drizzt5

    Drizzt5 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    612 (0.26/day)
    Thanks Received:
    38
    Your using the max voltage for bios mod right?
     
  18. spktst New Member

    Joined:
    Jan 18, 2009
    Messages:
    10 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Chicago
    this guide is written 2007, way dated. I have a new ASUS 4850 TOP (Not reference) 680/1100 @720/1105, but I want more too. Perhaps someone will come around or point us to somewhere else. I looked pretty extensively for the past 3 days and really only find this thread on the subject

    Gaul, can you help me out with an ASUS 4850 TOP, thanks
    The PCB is marked B501PML Rev 1.01 on the front. Sorry I do not have a camera for a pic
     
    Last edited: Jan 18, 2009
  19. yanahs New Member

    Joined:
    Jul 23, 2008
    Messages:
    21 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Try lowering the memory.. my his 4850 ref could only go 1100 without the pencil mod
     
  20. Drizzt5

    Drizzt5 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    612 (0.26/day)
    Thanks Received:
    38
    Anyone have 2x 4850's that have been volt modded or pencil modded in crossfire? Could I see some screenies.
     
  21. LoWRiDeR82

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    148 (0.06/day)
    Thanks Received:
    5
    Hello peeps.
    I have a sapphire 4850 (red pcb, should be same as reference) and installed an accelero twin turbo on it (35-36 idle - 45 full load with 690/1050 - 1.158v from ATT). I am thinking of pencil modding it but I am scared shitless of doing so.I have a digital multimeter but i am a noob and have no idea on how to use it.is there any good soul that would like to guide me maybe through msn messenger through the whole procesS??just pm me your msn id if so!Thanks in advance.
     
  22. Excellence

    Excellence New Member

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    It Wont Work

    i tried the 1st pencil mod with a HB, 3B and 6B pencils and it wont work it only does 1.05 v at all times even when loaded which it is suppose to go to 1.2 v, do u think my cards vGPU regulator is broken?
     
  23. Drizzt5

    Drizzt5 New Member

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Messages:
    612 (0.26/day)
    Thanks Received:
    38
    You have to SCRIBBLE the hell out of that thing if your doing the 1st pencil mod, and I mean really really scribble that thing. Also you should do a bios flash so that it's higher then 1.05.... thats like lower then stock isn't it?

    I would try to do the 2nd mod if thats your problem. The 2nd pencil mod that is because it is supposed be used when you need to go above 1.35v's.
     
  24. Excellence

    Excellence New Member

    Joined:
    Feb 11, 2009
    Messages:
    2 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    i SCRIBBLED it, both of the mods and nothing works it has no affect, how could i convince ncix its broken even thought it works fine but wont pencil mod?
     
  25. theorw

    theorw New Member

    Joined:
    Jul 5, 2007
    Messages:
    771 (0.28/day)
    Thanks Received:
    50
    Location:
    Athens GREECE
    From what u say it sounds like u want to rma your card right?
    Well theres one way i use and it has always worked!Flash your card with a bios(even the original) and at the moment it says:dont turn off or restart ,DO IT!!!RESTART your pc and the card wont have a bios to boot and it will be in operational!!!
    Of course the shop wont susspect that!Or will it??
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page