1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Random colors appear from time to time while playing games

Discussion in 'General Hardware' started by bizzyla, Aug 6, 2013.

  1. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    Hi, I have the following issue: while playing any game for now it appeared just in League of Legends atleast this is the only game i've noticed it, from time to time while playing a random colored figure appears on my monitor for about 1 second and then disappears and its happening almost every game ,please help
  2. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    here are my PC specs, the PC is about 3 weeks old. (i would say its brand new)
    CPU : Ivy Bridge Core i5 3470 (3.2/3.6 GHz Turbo Boost ,6MB L3,650 MHz GPU LGA1155)
    PSU : 500W Corsair Builder series cx500 v3
    Motherboard : ASRock B75 Pro 3 [DDR3]
    HDD : 1000GB WD Caviar Blue
    RAM [8GB] : 2x 4GB DDR3 1600MHz Kingston HyperX Genesis
    Videocard : AMD 7850 , 1GB ,Asus HD7850-DC-1GB5, PCI-E 3.0, DDR5, 256bit
  3. Law-II

    Law-II

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,566 (1.30/day)
    Thanks Received:
    641
    Location:
    Mainland Britain
    Hi

    To get the best advice from the TPU community

    Login to the forum; go to User CP at the top of the page, fill in system specs; hardware brandnames and OS

    Let others on TPU know
    -if the system is overclocked and what third partie oc software is installed
    -What temps the GPU is running at in game [Use GPU-Z to monitor temps]
    -Make sure the game is upto date with latest patch [*if requires]
    -Make sure DirectX is up to date
    -Ensure chipset drivers for motherboard are up to date
    -Run latest graphic drivers or last stable driver

    atb (all the best)

    Law-II
    RCoon says thanks.
  4. RCoon

    RCoon Forum Gypsy

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    6,676 (7.74/day)
    Thanks Received:
    3,000
    Location:
    Gypsyland, UK
    Check the driver and get AMD's latest from the website for the 7850.
    From experience, pink and green blocks appearing briefly is a VRAM issue on the GPU, but that was on some NVidia cards I was testing a while back (680 and 670).
    As said above, download msi afterburner and monitor temperatures of the GPU. You dont want to be touching 90 degrees, regardless of safe operating temps.
  5. Warrgarbl

    Warrgarbl

    Joined:
    Jun 4, 2013
    Messages:
    94 (0.21/day)
    Thanks Received:
    17
    Agreed. Check your temperatures, artifacts are usually a sign that you have thermal issues. The last time I saw artifacts was on my beloved MSI GT8800 Silent - which was dead soon after due to dust blocking the fan (yeah, didn't clean in a while and the heatsink was... special.).
  6. ne6togadno

    ne6togadno

    Joined:
    Mar 15, 2013
    Messages:
    1,228 (2.31/day)
    Thanks Received:
    526
    Location:
    GMT +2
    what is your case (manufacturer&model), what fans do you have installed and in what directions they blow
  7. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    i haven't overclocked the pc im with win7
    ingame temp of the GPU - 33-35 C
    the game is up to date
    directX is up to date
    im not sure about the motherboard drivers i would appriciate if you could give me the right link to update if needed
    my graphic drivers are up to date

    I've attached a screenshot of my temps and you can see at the toolbar that im Ingame

    Attached Files:

  8. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    Im using Raidmax-Helios Case here is a link to see the ventilation , i haven't installed aditional fans http://www.purepc.pl/files/Image/news/2011/01/Helios_6.jpg
  9. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    here are all my temp stats (attached a screenshot)

    Attached Files:

  10. RCoon

    RCoon Forum Gypsy

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    6,676 (7.74/day)
    Thanks Received:
    3,000
    Location:
    Gypsyland, UK
    Having the game minimised is not "in-game" and therefore those temps will be low xD
    MSI Afterburner will give you a graph of what temps were like during the short period, so install that and see how high the temps were during game time.
  11. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    so i install the afterburner and then ?
  12. Law-II

    Law-II

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,566 (1.30/day)
    Thanks Received:
    641
    Location:
    Mainland Britain
    Hi

    Look here

    atb

    Law-II
  13. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    screenshot of the temps below

    Attached Files:

  14. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    vga drivers?
  15. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    im not talking about the graphic drivers... i've already updated these , what im asking is - when i open the ASrock drivers link which one should i install , i mean cuz there are like 20 ?
  16. Law-II

    Law-II

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,566 (1.30/day)
    Thanks Received:
    641
    Location:
    Mainland Britain
    Hi

    64bit is INF driver ver:9.3.0.1019

    32bit is INF driver ver:9.3.0.1019

    atb

    Law-II
  17. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,580 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,365
    Location:
    Manchester, NH
    Same thing happened to me once after eating a brownie ;)

    Seriously tho, keep a camera handy for the next time it happens, or attempt a screen shot if it'll capture it.
  18. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    i installed the newer driver version aka the one that you told me to and now i have to make some games to see if the problem will still ocure, i'll post here in 1-2 hours to inform you if its solved
  19. ShiBDiB

    ShiBDiB

    Joined:
    Jul 21, 2008
    Messages:
    4,073 (1.83/day)
    Thanks Received:
    757
    Location:
    Clifton Park, NY
    As far as your problem goes the temps look fine. Which means it's either a corrupt driver or the card is defective. Try completely removing and reinstalling the graphics drivers. And if that doesn't fix it you have a bum card. You could at that point try underclocking your card and see if that works as a band-aid fix. Or you need to RMA/Buy a new one.

    It doesn't sound motherboard related... Not saying it isn't possible but it's very unlikely.
    Last edited by a moderator: Aug 6, 2013
  20. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    ok , i will first try to reinstall the game since i belive it maight be a corupted script of the game, if this doesnt work i'll try the other things that you've suggested
  21. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    ok i reinstalled the game and now im updating it , i will inform you if the problem still exists
    Law-II says thanks.
  22. xBruce88x

    xBruce88x

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    2,361 (1.34/day)
    Thanks Received:
    547
    to quickly see the load temps just click the spot on gpu-z where you see 33c until you see MAX in green, this will show the max temp gpu-z had recorded while running. leave gpu-z running and game for a while and then check back and it should keep up with the max temps. btw... I have the same gpu and manufacturer (only mine is the 2gb model) and 33c is what mine runs at at idle with a slight overclock and fan speed set a little higher.

    My gpu model and specs

    [​IMG]

    a quick test to get a load temp

    [​IMG]
    Last edited: Aug 6, 2013
  23. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    guys i think it maight be my vga cable, because i changed it with 1 from a friend and the problem is in it cuz it kinda disappeared when it was changed
    Law-II says thanks.
  24. Law-II

    Law-II

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,566 (1.30/day)
    Thanks Received:
    641
    Location:
    Mainland Britain
    Hi

    nice one: :toast:

    Law-II
  25. bizzyla New Member

    Joined:
    Jul 27, 2013
    Messages:
    23 (0.06/day)
    Thanks Received:
    3
    i forgot to ask , how can i see the resolution and refresh rate of my monitor, i mean how can i ffind what is the maximum that my monitor can handle

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page