1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapphire HD 5570 Turks GPU Bios Recovery Help

Discussion in 'AMD / ATI' started by fr0stbit3, May 17, 2012.

  1. fr0stbit3 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    well i was trying to adjusts clock settings using RBE to get some extra boost on this crappy card until my brother came and messed around the RBE Tool while i was away. He said he only changed the "Video Card" under "Vendor ID" information as it was showing as "unknown". he then flashed the card, rebooted and boom my card now is not recognized well by the system.

    shows as Standard VGA.. i tried to flash it back to original using atiflash tool but im only getting "No adapter found" error. i did some research here and tried the pin 1-8 method..

    removed the card
    connected pin 1-8 (Pm25LD010 was the number indicated on the chip)
    re-installed the card
    used the IGP as my main display
    boot to dos and used atiflash
    "No adapter found" error

    I can boot and use the card as my main display. the only problem is atiflash cant recognize the card anymore except for GPU-Z. RBE can still acquire the bios from it but I cant flash or even use the "force flash" option as they are greyed out. ATIWinflash can't recognize the card as well..

    is this card screwed for good? i hope not. im broke as hell these days. HELP.. 911.. :(
     
  2. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    not knowing the Motherboard mdl I'm going to say that alot of MB's disable the pci-e slot when using the IGP you should try a pci vid card as your boot to dos to see if atiflash can 'see' the card then the 8-1 pin method should work
     
  3. fr0stbit3 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    oh my bad... the motherboard is Intel DG41RQ.. I could also use Asus P5KPL-AM SE.
    that pci vid card is going to be a tough one to find..

    as for the rom chip, did i use the right one? the 1-8 pin connection doesn't seem to have made any effect.
    could the 3-8 connection be helpful on this case?
     
    Last edited: May 17, 2012
  4. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    your really going to need pci vid card the 1-8 mod is right the 3-8 mod is for unlocking a bios
    you can read the pdf there's a link to the 3-8 also FYI
     
  5. fr0stbit3 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    hey thanks much for the pdf. i'll take time to read on this... Somehow i managed to fix it just now without the need of PCI vid card. I did the fix using the Intel mobo i mentioned above.

    i initially have 1 + 8 + 3 pin connected.. at first power on.. no post and i get 2 short beeps.
    i decided to remove the card first.. booted the pc using IGD.. set the IGD to initialize first on boot.
    turned off the pc.. installed the card.. cut the 1-8 pin connection temporarily.. booted the pc..
    as expected atiflash cant detect the card.. turned off the pc.. reconnected the 1-8 pin.. booted again.. and this time atiflash detected the card.. disconnected the 1-8 pin connection again.. and the flashed the original bios successfully.

    now after i got the vid card back to working condition... i forced install the ATI Radeon 5570 driver by updating the display driver (originally AMD Radeon 5500 Series). i did this because for whatever reasons... the Overdrive feature on CCC doesn't seem to work.. and now it does using the ATI Radeon 5570 driver. i'd take my chances of getting at least a 50Mhz increase on the GPU. the memory clock is what seems to be locked since a little increase (667Mhz -> 680Mhz) would already make the system unstable or artifacts begin to be visible along with constant flickers.

    this is really a sad HD 5570.. yet some "experts" from Sapphire tells me there's not much of a difference in terms of performance compared to the "real" HD 5570 on Redwood.
     
  6. Frogger

    Frogger

    Joined:
    Feb 12, 2006
    Messages:
    2,180 (0.69/day)
    Thanks Received:
    313
    working again so all is good :)
     
  7. fr0stbit3 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    tried to make some memory frequency mods on the bios... nothing works...
    do you by any chance have some bios mods for this card (specifically for TURKS Gpu)?
     
  8. CaptainFailcon New Member

    Joined:
    Apr 27, 2012
    Messages:
    194 (0.22/day)
    Thanks Received:
    41
    id read sapphire the riot act and tell them to send you a 5750 or something for all you're trouble
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page