1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapphire HD 6950 2GB unlock

Discussion in 'AMD / ATI' started by Durvelle27, Sep 9, 2012.

  1. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    Look what just arrived via FedEx

    :D

    [​IMG]


    [​IMG]
  2. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
  3. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    tried the BIOs switch and it didn't have the HD 6970 BIOs
  4. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    The bios Switch is for recovery but also For a Turbo Mode, that is all it is, it doesnt unlock any extra shaders- it only increase core/ram clocks and voltages
  5. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    the card i have ppl had success with it as the second part had the HD 6970 BIOs on it
  6. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    maybe in clock speed but in shaders unlocked no, those might of been early samples of the series too; or bought off of someone who did the mods and replaced the boards with newer.
  7. Jstn7477

    Jstn7477

    Joined:
    Aug 30, 2009
    Messages:
    3,720 (2.19/day)
    Thanks Received:
    1,434
    Location:
    Sarasota, Florida, USA
    My old card had a shaders unlocked BIOS from the factory as the secondary. Ask Brandonwh64 to take a GPU-Z screenshot, he owns the card now.

    My card came in a much bigger box (purchased Oct. 2011) and judging by the box, this one is probably an "end of life" sample since they still seem to be producing/have a stockpile of cards long after the 7900 series was released.
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  8. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    it was actually both
  9. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,246 (10.81/day)
    Thanks Received:
    5,882
    Location:
    Chatsworth, GA
    Done and done

    Factory shipped with unlocked shaders!

    [​IMG]
    Durvelle27 and Jstn7477 say thanks.
    Crunching for Team TPU
  10. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    Tried using RBE like the guide said but i keep getting an error messages


    :confused:
  11. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    my new RAM arrived today

    [​IMG]
  12. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
    since i can't figure out how to unlock it can someone help me Oc it then ? thx
  13. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    Sapphire Trixx or Afterburner software
  14. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (7.49/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    A little birdey asked me to post this here .....

    [​IMG]
  15. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
  16. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,040 (3.14/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    Memphis, TN
  17. cadaveca

    cadaveca My name is Dave

    Joined:
    Apr 10, 2006
    Messages:
    13,398 (4.57/day)
    Thanks Received:
    6,479
    Location:
    Edmonton, Alberta
    Don't bother flashing at all. Flashing BIOS typically sets DVI outputs to single-link only, and screws with how Displayports work, too.


    Just use Sapphire Trixx to OC it. It will offer you the smae basics as any BIOS does, and the shader unlock is not really worth it, IMHO.
    Jstn7477 says thanks.
  18. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    considering the amt of fails people have doing it
  19. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,246 (10.81/day)
    Thanks Received:
    5,882
    Location:
    Chatsworth, GA
    Crunching for Team TPU
  20. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    id check device ids first compared to the backup bios code, CCC has that capability.

    but other than that do you have the proper procedure to flash that card because ive noticed alot of people on this site have flashes that failed and cant recover.
  21. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,150 (13.82/day)
    Thanks Received:
    13,604
    User error, not the fact that they are flashing the bios.
  22. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,246 (10.81/day)
    Thanks Received:
    5,882
    Location:
    Chatsworth, GA
    Somewhere in the middle of this page is a SS of my GPUZ so he should be able to compare his with mine to see if they are close in ID.
    Crunching for Team TPU
  23. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    11,603 (4.67/day)
    Thanks Received:
    1,275
    ya which means most shouldn't do it in first place.
  24. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,150 (13.82/day)
    Thanks Received:
    13,604
    That's why they come here. To learn how to do it correctly.
  25. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,246 (10.81/day)
    Thanks Received:
    5,882
    Location:
    Chatsworth, GA
    Its not bad to flash the bios but what makes it the worst is they flash the bios not knowing what they are doing then mess it up then come here for "ooooppppsss I franked up my card please help!" If they follow guides and do it the right way then flashing should not be an issue.
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page