1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapphire Vapor-X 5770, ONLY 720 Shaders??

Discussion in 'AMD / ATI' started by RedModRed, Dec 23, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. RedModRed New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    I just got a Sapphire Vapor-X 5770 card is silent, runs fine, BUT GPU-Z shows ONLY 720 Shaders. Any ideas what's up??? I've contacted Sapphire support but they responded with:

    ""I just tested one of the cards I have here, and yes it does have the 720 shaders, the if you are comparing the stream process which is at 800, it is different the GPUZ software does not tell you the stream process the GPU unit has.

    Tech""

    Hmmm, I think he is trying to say shaders & stream processors are different things. And, that GPU-Z doesn't display stream processors.... I believe Sapphire is Wrong on here. Should show 800 shaders on a 5770.

    Anyone else show 720 or are you showing the Proper 800 on your 5770 ?????

    See Attached GPU-Z print screen...
     

    Attached Files:

  2. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,253 (6.09/day)
    Thanks Received:
    6,291
    It might just be a bug with GPU-Z, try another program such as everest and see what it says.

    If more than one program reports 720, I'd return the card and get another brand.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  3. RedModRed New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Anyone else with a Sapphire 5770 Card ???

    Good idea on the Everest Ultimate, I had tired an older version, just updated to latest and it helps.....

    Before I try the whole RMA path, anyone else have a Sapphire 5770 to check these numbers:

    GPU-Z reports Only 720 shaders...

    Everest Ultimate version 5.30.1900 reports Only nine (9) SIMDs......

    Is this a mis-labeled card????? From the above information it appears to be a 5750 and NOT the 5770 I paid for.
     
  4. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,974 (12.97/day)
    Thanks Received:
    14,400
    What drivers are you using? I does look like a 5750.
     
  5. RedModRed New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    More on 5770 issues..

    I'm using the ATI 9.12. Running a on Windows 7 Professional (released product no the Beta). I'm going round and round with Tech Support at Sapphire:

    ""Here is the thing, i just tested another same exact card as you, i am getting 720 shaders as well, if you want to you can send your card in for replacement, you are going to get another HD5770 Vaporx that will show the same numbers of shader you are getting.""

    I've sent them a ton of links to Reviews for ALL of the 5000 series cards showing GPU-Z screen shots with:

    - 5750 == 720
    - 5770 == 800
    - 5850 == 1440
    - 5870 == 1600

    So, shaders as shown in GPU-Z Are the same as Stream Processors. BUT, the Sapphire techs are "stuck" on insisting that GPU-Z shows shaders which are not the same as stream processors. I don't believe they are correct.

    SOOOO, I've asked them to focus on explaining why Everest Ultimate only reports nine (9) SIMDs to get past that confusion...
     
  6. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,974 (12.97/day)
    Thanks Received:
    14,400
    Post the GPU-Z screen in the GPU-Z forum for W1zzard to have a look at. Hopefully he can back you up. :toast:
     
    FreedomEclipse says thanks.
  7. SummerDays New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    276 (0.15/day)
    Thanks Received:
    33
    Have a look in ATI Catalyst and give us the hardware device ID.

    Take a look at the information in Sandra Si Lite as well.
     
  8. solofly

    solofly New Member

    Joined:
    Jan 5, 2009
    Messages:
    95 (0.04/day)
    Thanks Received:
    18
    Location:
    Alberta Canada
    My XFX HD5770 shows proper amount of 800...
     
  9. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,049 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,952
    that support rep is full of bs.. shaders and streaming units are the same thing.

    i have no reason to believe that gpuz is faulty, usually the other party is wrong, happened before

    can you send me your bios? i have a sapphire 5770 vaporx here so i can test this
     
    FreedomEclipse and renault19 say thanks.
  10. RedModRed New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    5770 Bios...

    That would great....

    GPU-Z shows a BIOS string of : VER012.014.000.004.000000, see attached JPEG of screen shot. If you need more info from the BIOS I'm not sure how to dump the hex, let me know how & I'll send it...

    Yeah, both 1st & 2nd level support at Sapphire are lost on the whole shader / stream processor issue.....I've asked them to spin on the SIMDs value of nine (9)....
     

    Attached Files:

  11. RedModRed New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    ATI CCC info...

    Device ID: 68B8
    Vendor: 1002
    Subsystem ID: E132
    Subsystem Vendor: 174B
    BIOS Version: 012.014.000.004
    BIOS Part Number: 113-C01002SS-X03
    BIOS Date: 2009/12/03
    Core Clock in MHz: 860Mhz
    Memory Clk: 1200Mhz
    Total Mem BW: 76.8GByte/s

    System:
    OS Name Microsoft Windows 7 Professional
    Version 6.1.7600 Build 7600
    Other OS Description Not Available
    OS Manufacturer Microsoft Corporation
    System Name AMD940
    System Manufacturer System manufacturer
    System Model System Product Name
    System Type x64-based PC
    Processor AMD Phenom(tm) II X4 940 Processor, 3000 Mhz, 4 Core(s), 4 Logical Processor(s)
    BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 1504, 9/18/2009
     
  12. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,674 (5.00/day)
    Thanks Received:
    1,869
    this might be the case of the 4830 with the wrong bios again. Send Wizzard your bios code so he can test it because his board i believe has the true 5770 bios. Now unless if the board got packed the wrong way (5770 when in fact its a 5750)
     
  13. TheMaggot1981 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    i have the same problem :(
     

    Attached Files:

  14. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,674 (5.00/day)
    Thanks Received:
    1,869
    Sounds like some boards either are being packed wrong or are coming with the wrong bios.
     
  15. TheMaggot1981 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    :eek:

    i've opened a sapphire ticket!
     
  16. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,049 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,952
    i have no idea how many shaders my card has .. cant start the vga rig because i'm using its memory to benchmark clarkdale
     
    DrPepper and renault19 say thanks.
  17. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,674 (5.00/day)
    Thanks Received:
    1,869
  18. TheMaggot1981 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I'm in a forum with a guy of sapphire support maybe he can give us a reply!
     
  19. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,674 (5.00/day)
    Thanks Received:
    1,869
    If it's the same person the topic starter spoke with; they won't waste their time to come over to these forums to assist you in your issues. Ive seen so many bunk tech support personnel, they are there because that is the only thing they can do and they hate their job most of the time. If I could I'd request to speak to someone else or the Head of the Tech-support section, or request to speak with their boss.
     
  20. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,049 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,952
    renault19 says thanks.
  21. kylzer

    kylzer New Member

    Joined:
    May 10, 2009
    Messages:
    511 (0.25/day)
    Thanks Received:
    78
    Location:
    192.168.1.1
    Hey someone else bought a sapp 5770 but it said 720sp on gpuz also

    So......think sapphire have made a cockup.

    Not trying to bash but a few of my friends with sapp hd5xxx have been having big problem

    one had 3 5970 rmas

    one or two of there cards DX11 programs refuse to work at all.
     
  22. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,049 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,952
    sticker on my card, sorry for the bad quality pic.. compare the part numbers

    [​IMG]

    68B8 is indeed the device id for the 5770. 5750 has 68BE
     
    Last edited: Dec 23, 2009
    renault19 says thanks.
  23. TheMaggot1981 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    device id is 68b8..can't extract the card form pc now w1zzard...
    how can i flash the bios? And if it's wrong, i do not have a integrated video card to take the original back...
    :(
     
  24. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,049 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,952
    then it's probably better you wait with flashing... get me your bios so i can check if changing the bios fixes the problem
     
    renault19 says thanks.
  25. TheMaggot1981 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    9 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Just send you the bios!
    Thanks!!! :) You're great
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page