1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

speedfan won't detect speed of case fan

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Uptime73, Aug 7, 2008.

  1. Uptime73 New Member

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Messages:
    109 (0.03/day)
    Thanks Received:
    3
    Location:
    Columbus, Ohio USA
    Hello all. I just installed an Antec case fan and when I brought up speedfan, it doesn't detect the speed of the case fan, although BIOS doesn't either. If BIOS doesn't detect speed of case fan, will speedfan still be able to detect it? Thanks.

    - Josh
  2. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,457 (7.11/day)
    Thanks Received:
    5,968
    Case fans will not be monitored by any software if it isnt plugged into the motherboard!
  3. Uptime73 New Member

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Messages:
    109 (0.03/day)
    Thanks Received:
    3
    Location:
    Columbus, Ohio USA
    It is plugged into the motherboard
  4. sneekypeet

    sneekypeet Unpaid Babysitter Staff Member

    Joined:
    Apr 12, 2006
    Messages:
    21,457 (7.11/day)
    Thanks Received:
    5,968
    it might then no guarantees tho. Open it up and look at some of the AUX fans, it may be there!
  5. boogah New Member

    Joined:
    Jun 27, 2008
    Messages:
    887 (0.40/day)
    Thanks Received:
    141
    Location:
    Houston
    well if the bio's can't see it speedfan can't see it.
  6. ktr

    ktr

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    7,407 (2.45/day)
    Thanks Received:
    687
    Speedfan looks at bios for the sensor addresses. So if the bios doesn't show the rpm, so wont speedfan.
  7. Uptime73 New Member

    Joined:
    Feb 5, 2005
    Messages:
    109 (0.03/day)
    Thanks Received:
    3
    Location:
    Columbus, Ohio USA
    I think BIOS show speed of cpu fan only
  8. ktr

    ktr

    Joined:
    Apr 7, 2006
    Messages:
    7,407 (2.45/day)
    Thanks Received:
    687
    That means your board only has one fan sensor.
  9. Odin Eidolon

    Odin Eidolon New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    921 (0.39/day)
    Thanks Received:
    156
    Location:
    Rockclimbing somewhere in Italy
    mh my board has a lot of fan speed sensors, and the fans are plugged into the mobo, but i cant monitor nor see fan speeds... why?
    p.s. sorry i am stealing your thread, i have the same problem as you
  10. amajmon New Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Do you read your mbo manual you will find right cooling fan connector. If you don't put in right connector bios or speedfan can't read it.
  11. Odin Eidolon

    Odin Eidolon New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    921 (0.39/day)
    Thanks Received:
    156
    Location:
    Rockclimbing somewhere in Italy
    i did: no way
  12. molnart New Member

    Joined:
    Jan 2, 2008
    Messages:
    55 (0.02/day)
    Thanks Received:
    5
    Is your fan connected with 3 cables ? The third (i think yellow) cable is the RPM monitoring, however many fans come only with 2 cables (red and black) and those cant be monitored.
  13. Odin Eidolon

    Odin Eidolon New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    921 (0.39/day)
    Thanks Received:
    156
    Location:
    Rockclimbing somewhere in Italy
    yeah sure i know that, everything is 3 wired. but it seems i'm stealing this thread. Sorry!
  14. amajmon New Member

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    19 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Sory seems thath server make double post thats all.
    Last edited: Aug 11, 2008
  15. Odin Eidolon

    Odin Eidolon New Member

    Joined:
    Feb 12, 2008
    Messages:
    921 (0.39/day)
    Thanks Received:
    156
    Location:
    Rockclimbing somewhere in Italy
    done. you already asked that!

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page