1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

stuttering in most of my games

Discussion in 'Games' started by stuartb04, Mar 7, 2009.

  1. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    just reinstalled ut3.all settings are maxed out
    and every 5 or so seconds it stutters whilst playing

    when i had my old x1950pro gfx this game never did this

    now most of my games stutter such as farcry 2,the witcher,crysis

    would my hard drive be the cause of this
    or is it something else

    help guys
     
  2. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.99/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    If the motherboard has built in graphics make sure they are disabled in the bios.
     
  3. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    it disables itself when external gfx is inserted
     
  4. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.99/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I'm assuming it stutters even on low graphics ?
     
  5. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    not really.i dont play all games on high settings

    surely my system is capable to play these games on high
     
  6. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.99/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    I'd think it would be able to play them especially at 1680 x 1050.

    Are you using the latest drivers ?
     
  7. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    yes i do
    just recently updated
     
  8. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.09/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    I had a Sapphire Radeon 4850 which caused horrendous stutter with my 6000 windsor. Apparently some have dodgy powerplay settings. BIOS change could be a possibility. Also, I seem to recall UT3 has some trouble stutter wise with certain sound setups. Are you using onboard or a dedicated soundcard?
     
  9. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    onboard sound
     
  10. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.99/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Use fraps and it will tell you the framerate. Try tell me the average frames you get, It could be that you might not be able to play them all maxed idk how powerful the 4850 is.
     
  11. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    averaged about 45fps in ut3 with v-sync on
    just noticed it even sticks on the main menu
    when moving the mouse around

    the fps does drop to about 20fps when it starts to stutter
     
  12. DrPepper

    DrPepper The Doctor is in the house

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    7,483 (2.99/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Scotland (It rains alot)
    Thats why it would stutter if it goes below 20 fps.
     
  13. alexp999

    alexp999 Staff

    Joined:
    Jul 28, 2007
    Messages:
    8,045 (3.01/day)
    Thanks Received:
    862
    Location:
    Dorset, UK
    Get GPU-Z running in the background on the monitoring tab and see what the core speed is when it stutters. As has been said previously, the card could wrongly be going into a power saving state cuasing the game to stutter.
     
    LifeOnMars says thanks.
  14. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    sussed it guys

    used driver sweeper to uninstall all my ati drivers

    reinstalled them.and voila.running smooth again

    thanks for all your suggestions tho
     
    LifeOnMars says thanks.
  15. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.09/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    Glad to hear it mate, enjoy :)
     
    stuartb04 says thanks.
  16. u2konline

    u2konline

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Messages:
    1,963 (0.84/day)
    Thanks Received:
    100
    Location:
    Dundalk, Maryland
    are you sure about that?
    I don't believe any computer does something like that. You always have to disable it yourself either in the bios or from device manager
     
  17. stuartb04

    stuartb04

    Joined:
    Oct 6, 2008
    Messages:
    583 (0.26/day)
    Thanks Received:
    87
    Location:
    Bristol-U.K
    well i checked the bios.and it was already disabled
     
  18. u2konline

    u2konline

    Joined:
    Jun 25, 2008
    Messages:
    1,963 (0.84/day)
    Thanks Received:
    100
    Location:
    Dundalk, Maryland
    OH. Btw, i always use driver cleaner pro, it seems to do a better job of cleaning then sweeper.
     
  19. tjane

    Joined:
    Jul 1, 2010
    Messages:
    25 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page