1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

The Dedicated PhysX card FAQ - Read this before asking any questions!

Discussion in 'Graphics Cards' started by erocker, Oct 26, 2010.

  1. Rakin New Member

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Hey Guys!!I have a 6870 so will a GT220/240 be enough for PhysX
  2. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,664 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,838
    Yes, both will handle physx just fine. I'd shoot for the GT240 though, just to make sure for future games.
    Crunching for Team TPU
  3. Rakin New Member

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    or will 9600GT be bttr or GTS250 or 430 bcoz i want to keep it low a bit....
  4. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,664 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,838
    In order of raw phsyx performance:

    GT220
    9600GT
    GT240
    GT430
    GTS250

    However, I'd go with whichever you can find cheapest, again trying to avoid the GT220 just for futureproofing sake.
    Crunching for Team TPU
  5. Rakin New Member

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Thanx alot man!!:)
  6. cable

    cable

    Joined:
    Oct 27, 2010
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Brantford Ontario CANADA
    amd 9750 cpu idle 34c under load 40c max
    ati hd 5770 1gig temp idle 32c under load 39c
    gtx 460 768 meg temp idle 26c under load 37c
    both fans at 100%
    thanks for the great write up so even i could understand and make this work :)
  7. Rakin New Member

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Over kill....:roll::roll::laugh::laugh::laugh:
  8. Blue-Tiger

    Blue-Tiger New Member

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    42 (0.03/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    Houten, the Netherlands
    So you are using a GTX460 for PhysX? What a waste of money IMO...
  9. cable

    cable

    Joined:
    Oct 27, 2010
    Messages:
    17 (0.01/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Brantford Ontario CANADA
    it's not a waste i had the 460 and picked the 5770 up for 65.00 just to try it out did not like now back to 460 with a 8800 GTX to run 3rd monitor no more ati thinking i'll sell the ati
  10. Blue-Tiger

    Blue-Tiger New Member

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    42 (0.03/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    Houten, the Netherlands
    I am running a HD6950 (@ HD6970) together with an 9800GTX for PhysX and that does work. nVidia's specs page also claims the GT430 to be PhysX-ready. Anyway, it's up to you. What is that GT430 gonna cost you?
  11. Blue-Tiger

    Blue-Tiger New Member

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    42 (0.03/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    Houten, the Netherlands
    Yeah, well... That's just some editing in game files you have to do. What games are the troublemakers?
  12. theoneandonlymrk

    theoneandonlymrk

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    3,334 (2.10/day)
    Thanks Received:
    547
    Location:
    Manchester uk
    gt240's sweet for physx, cheep at 50quid and can get gddr5 on it for that with no exernal power needd (all off mobo) and asa slight bonus something else to fold on 24/7 but 96 shaders is deff the min for high physx settings on games

    you have to use the right driver and physx ver to get hybrid working dude and i doubt a 430 would use the older driver? ie with a gt240 i HAVE to use driver 258.69(later dont work at all) and physx9.10.0223 then update phsyx as you wish but patched after each update with physx mod 1.04ff
  13. dark2099

    dark2099

    Joined:
    Feb 20, 2008
    Messages:
    4,396 (1.88/day)
    Thanks Received:
    755
    Location:
    where everyone wants to be
    quick question on this, in the guide by erocker, says to use one specific driver, is it possible to use newer ones now, or is that one just widely found to be the best? thanks
  14. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,494 (13.54/day)
    Thanks Received:
    13,909
    I'm pretty sure newer drivers will work.
    dark2099 says thanks.
  15. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.16/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    Hi guys, I have just got an HD 5870 on the cheap so I'm running that as my main card now. This means I have a GTS 450 sitting around doing nothing so I would like to do a little benching/try some games with a bit of physx action.

    My question is, I only have one other PCI-e slot which is X4. Is that going to be enough bandwidth for the physx calculations? Also I have a 650w PSU, will that be enough to power my rig with the added physx card as I don't want anything blowing up on me :)

    Thanks.
  16. Funtoss

    Funtoss New Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    587 (0.48/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    New Zealand
    what if i have sli gtx 460 would it still handle physx?
  17. micropage7

    micropage7

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Messages:
    5,564 (3.54/day)
    Thanks Received:
    1,272
    Location:
    Jakarta, Indonesia
    physix just needs lower than graphic so it looks fine to put that on x4 :toast:

    return to what resolution you are on, the setting, the game and so
    460 is pretty powerful card so if you make it sli it would be fine run graphic and physix at the same time :rolleyes:
    LifeOnMars says thanks.
  18. Delova

    Delova New Member

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    4 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Awesome !! Thanks 4 the info :rockout:
    [​IMG]
  19. theoneandonlymrk

    theoneandonlymrk

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    3,334 (2.10/day)
    Thanks Received:
    547
    Location:
    Manchester uk
    hybrid with geforce 270.51 works ish

    Hi im running a hybrid sys as described and was untill a recent fresh install:shadedshu using 258.62 drivers as they were the latest set i could get working but after a recent full reinstall:shadedshu i thought id have another go at updatein and used 270.51, and to my surprise they worked fine ish with physx mod 1.4ff, fluidmark shows hardware peing used and vantage does first cpu physx test fine using gpu to assist.

    thing is the second cpu test in vantage doesnt use the gpu anymore(think its the AI one not sure but planes crashing one) ive ran fluidmark for a while and physx dosnt cut out or disable so im not sure why its not assisting in that second test any ideas?

    ps woot yall 270.51 does work at least ish;)

    ish being the word ie not, the second cpu test is the physx the first is AI and hence i was mistaken it didnt work in all games either. imho
    Last edited: Jul 5, 2011
  20. Blue-Tiger

    Blue-Tiger New Member

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    42 (0.03/day)
    Thanks Received:
    7
    Location:
    Houten, the Netherlands
    I have been running hybrid for quite a while now. At first a 8800GTX together with an HD5870, nowadays a HD6950 (flashed) combined with a 9800GTX. Running Mafia 2 is just perfect, can set the APEX PhysX on High no problem... The only this is, I keep having problems getting PhysX to run in Batman: AA. It's not a game I play that often, but hell, it's frustrating :p If you know what I've missed, let me know in this thread plz :)

    Kudo's for the tut so far!
  21. Gabkicks

    Joined:
    Nov 7, 2004
    Messages:
    186 (0.05/day)
    Thanks Received:
    19
  22. xibeleli New Member

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Man can you guys help me, I'm trying to do this with a 5970 and 9600gt. Everything turned out as it should be (gpuz detects physx is on,etc.) except for the fact that when i test it fluidmark. In fluidmark doesn't verify that physx is done by gpu since it says cpu > physx instead of gpu>physx and the gpu load for 9600gt sits at 0% . Man what the hell did i do wrong?
  23. xibeleli New Member

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    6 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Ill just post what i posted on the other forum so you guys know what i did.

  24. Rakin New Member

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    21 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Hey i have dual 460s in SLi so my question is will i get boost in benchies & physX enabled games with an 9800GT for physX?
  25. theoneandonlymrk

    theoneandonlymrk

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    3,334 (2.10/day)
    Thanks Received:
    547
    Location:
    Manchester uk
    possibly but possibly not much

    and for all the last set of 100% working with mod1.04ff drivers are 258.65 Afaik they work solidly and you can still update physx, just re apply the mod each time also ive not met a game that wouldnt work with that combo of the few anyway


    i am now ive looked back thru the thread gona stop repeating myself:p
    Last edited: Jul 5, 2011

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page