1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

The Official Elder Scrolls V : Skyrim Thread

Discussion in 'Games' started by Kreij, Nov 10, 2011.

  1. Darkleoco

    Darkleoco

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    1,598 (1.53/day)
    Thanks Received:
    247
    Location:
    Cullowhee, North Carolina
    I have to use the 4GB launcher since I have over a gig of extra textures running :roll: I might need to do ini tweaking though or just OC again for my FPS :rockout:
  2. Black Panther

    Black Panther Senior Moderator™ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,561 (3.27/day)
    Thanks Received:
    1,916
    Doing that makes my Destruction Fire spells appear like black blocks instead of fire. Is it the same way with you both or have you found a workaround?

    Which 4GB launcher are you using? The one I have from skyrim nexus is making my game stutter and freeze after 3 minutes..

    ________________________

    There are
    24
    of them. I'll check when I'm ingame...
    Ray_Rogers2109 says thanks.
  3. Darkleoco

    Darkleoco

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    1,598 (1.53/day)
    Thanks Received:
    247
    Location:
    Cullowhee, North Carolina
    I have no trouble with my my fire spells nor my game freezing, I have been playing fine for the past hour with no trouble at all :/ I am using this 4GB launcher: http://www.skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=1013

    Perhaps it could be one of your Overclocks causing the stuttering/freezing?
  4. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,131 (4.16/day)
    Thanks Received:
    2,745
    Location:
    04578
    overclock your 2600k

    no joke

    from 3ghz to 4ghz theres around a 10-15% Fps boost with a single gpu sometimes more depends on the GPU used really. but yea performance gain with overclocking the cpu is rather easy to see, so look at 3.4 to 4.4 you should see about the same performance bump as 3 to 4ghz.

    granted toms hardware is lackluster but ive noticed the same scaling here as well. so its reasonably trustworthy.

    from 3ghz to 4ghz on a sandybridge system as per the frame rates below its a 24% FPS boost on the minimum frame rate. with in game default Ultra settings. average FPS boost is 19%

    so 24% boost to minimum and 19% boost to average with CPU clock speed increase. id crank that 2600k as far as it can go then tweak the ini to hell and back call it a day ;)
    [​IMG]
    [​IMG]
  5. Darkleoco

    Darkleoco

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    1,598 (1.53/day)
    Thanks Received:
    247
    Location:
    Cullowhee, North Carolina
    Just posted on the Sandy Bridge OC'ing thread that I was gonna go and try 4.5ghz stable and after that I am looking to get both of my 6950's stable at 945/1440 to see my performance go crazy :rockout:
  6. 3dsage

    3dsage New Member

    Joined:
    Nov 8, 2008
    Messages:
    1,797 (0.86/day)
    Thanks Received:
    330
    Location:
    NW Burbs of Chicago
    Good to know, im happily chugging my 2500k @ 5GHZ and some old school 4850's and FPS's are eggscellent so far.
  7. MxPhenom 216

    MxPhenom 216 Corsair Fanboy

    Joined:
    Aug 31, 2010
    Messages:
    9,673 (6.77/day)
    Thanks Received:
    2,076
    Location:
    Seattle, WA
  8. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,743 (0.80/day)
    Thanks Received:
    538
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    Thank you very much for the tip. I would like to add to that tip.
    Gloombound Mine is a mine southeast of Windhelm containing ebony and iron ores.
    Located southeast of Windhelm, the mine borders a small mountain range and a small Orc village called Narzulbur. It is extremely rich in Ebony ore. If you can get past the Orcs berating you and telling you that you shouldn't be there, you can collect enough Ebony Ore to build an entire set of armor, one weapon, and about four upgrades. If you tell the orc at the front gate that you'll get the gauntlets you can just pass all the orcs to the mine.
    There is a forge outside the mine, and a shack near the entrance has a copy of Heavy Armor Forging, a skill book for smithing.

    Don't know why they didn't make this game HD in the first place?
    Last edited: Nov 26, 2011
  9. Darkleoco

    Darkleoco

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    1,598 (1.53/day)
    Thanks Received:
    247
    Location:
    Cullowhee, North Carolina
    I wish my 2600K overclocked as well as your 2500K I couldn't even get 4.5GHZ stable at 1.37v :/
  10. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,131 (4.16/day)
    Thanks Received:
    2,745
    Location:
    04578
    yea my 2500k is lackluster as well i max out at 4.4ghz,, need PLL overvoltage to get higher but my board dosent support it .
  11. Darkleoco

    Darkleoco

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    1,598 (1.53/day)
    Thanks Received:
    247
    Location:
    Cullowhee, North Carolina
    What voltage do you need for 4.4? And I have PLL overvoltage but I have heard of people having their chips fried by it so I am too wary to turn it on :/
  12. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,131 (4.16/day)
    Thanks Received:
    2,745
    Location:
    04578
    1.34 max voltage under LINX for 4.4ghz stable at 8096 memory problem size if i drop to 4gb test i can do it at 1.32v, for gaming etc i only need 1.25-1.27 max but i keep it ar 1.32v for 4.4 currently running stock with stock HSF as im out of thermal paste lol
  13. ufgy20

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    213 (0.15/day)
    Thanks Received:
    117
    Location:
    Duluth, Minnesota

    The easiest way to power level smithing is to buy materials to make iron daggers its a 1 for 1 make. cheap materials and easy to just buy a stack from vendors. i did it and it really pushes you through the levels.
    Easy Rhino says thanks.
  14. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,647 (3.08/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    Consolitis, of course. That and making sure the largest number of PC users can run it well. They know anyone with an "HD" capable rig will mod theirs too.
  15. Animalpak

    Animalpak

    Joined:
    Feb 8, 2008
    Messages:
    2,072 (0.88/day)
    Thanks Received:
    533
    while I'm playing the computer returns to the desktop during a specific mission ... throughout the rest of the game is not anything strange happens and it works great.

    So why ?? WHY ? help me please ! The name of the mission is : Rise of ancient
  16. KieranD

    KieranD

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    8,003 (3.15/day)
    Thanks Received:
    813
    Location:
    Glasgow, Scotland
    HD is a generic marketing term.
  17. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,743 (0.80/day)
    Thanks Received:
    538
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    You mean high res vs. low res. Currently Skyrim is low res despite jacking up PQ via it's menu. What they should have done is high res and if you cannot play with ultra high settings, then reduse them ;)

    I've noticed lately for the past few years that game companies have been getting lazy, not interested in creating great PQ within games. Valve for instanse could have done a better graphics job with L4D1 &2, but they somehow made the game to look above average with a strong re-play value IMO. I just wished it looked better graphically.
  18. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    891 (0.68/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
  19. yami2ki

    yami2ki

    Joined:
    Aug 14, 2010
    Messages:
    85 (0.06/day)
    Thanks Received:
    19
    Location:
    Pittsburgh, PA, USA
    use the 4GB Skyrim Launcher (2nd link)...

    Or if you still have the .exe before Steam updated, download Ford's LAA patch (http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=112556) and just run the game using the .exe
    jonathan1107 says thanks.
  20. Widjaja

    Widjaja

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    4,819 (1.85/day)
    Thanks Received:
    636
    Location:
    Wangas, New Zealand
    On top of this enchanting the daggers afterwards with petty soul gems can be be helpful.
  21. theJesus

    theJesus

    Joined:
    Jul 20, 2008
    Messages:
    3,965 (1.80/day)
    Thanks Received:
    859
    Location:
    Ohio
    One of my favorite ways to level smithing is to use a Transmute spell to change iron ore into silver ore and then change that into gold ore, then craft a ton of rings, then enchant them.
  22. Widjaja

    Widjaja

    Joined:
    Jun 12, 2007
    Messages:
    4,819 (1.85/day)
    Thanks Received:
    636
    Location:
    Wangas, New Zealand
    Every single on of the side quests at the bard's college has left me stuck with the quest item.
    Have to use the console to get rid of them.

    Some non-spoiling images of odd glitches in game:-
    Dead but alive Bandit
    [​IMG]

    Legless Dog
    [​IMG]

    Underwater rabbit
    [​IMG]
    Black Panther and theJesus say thanks.
  23. ViperXTR

    ViperXTR

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    1,394 (1.09/day)
    Thanks Received:
    407
    just finished the DB quest i think, i need to rest my body for now, need moar sleep -__-
  24. entropy13

    entropy13

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    4,898 (2.48/day)
    Thanks Received:
    1,188
    It was very weird when I was doing the questline, considering I've already finished the Civil War questline with the Stormcloaks winning. :laugh:
  25. jonathan1107

    jonathan1107

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    891 (0.68/day)
    Thanks Received:
    30
    Location:
    Canada
    Ok, for you AMD 69xx owners out there (and possibly for other AMD users)

    I love Skyrim so much that I decided I'd go ahead and do some "trial and error" toying with the AMD drivers to find the best performance. Now, all I'm going to share with you is what worked for me... doesn't mean it's going to work for everybody, but I've got a strong feeling I've found something good...

    First of all, my skyrim is modded (ugridstoload=9... ultra settings, you name it...) So it's pulling all the juice my computer can generate (or should I say all the juice my AMD drivers allow my computer to output...)

    I've tested all the recent drivers:

    I've tried the 11.11, 11.11a, 11.11b with the latest caps and all... The whole 11.11 series doesn't seem to be stable enough to my taste on my setup... I get a decent performance on single card, but horrible scaling on CF... It's true 11.11b allows a "tiny bit" better scaling, but adds tons of in-game weird behavior, glitches, CTD and other issues (that's a wide-spread thing about the 11.11b... not just me)

    So I decided I'd go ahead and test older drivers... I tried 11.9, 11.8 and 11.6... Yup, that took a while, but I believe it was worth it...

    Before I tested those, my most stable setup was using the 11.10 drivers on single card config... But there seemed to be a memory leak with those drivers... Especially when I would quick save while in-game, I would notice my FPS drop a fair amount... My former way of fixing this, was to alt-tab out and back in to the game which would most of the time, give me back my original FPS level (or avg...) So 11.10 was quite unstable for me...

    Finally, the winner seems to be 11.9, which gives me about the same FPS avg than 11.10 but WITHOUT the stability issues. I get around 45-50 FPS solid all the time, outdoors and indoors (indoors usually goes up to 60) Keep in mind I have "ugridstoload" and lots of LOD tweaks in Skyrim, so that's actually a very good number... And MOST importantly: very stable, no FPS fluctuation, which shows the driver's stable and ready for the job...

    So I went ahead and tested crossfire in many ways (OCed, no OC... rename the exe... etc...)
    And 11.9 has bad scaling, but not so bad... still a little below 11.11b drivers but at least it's stable... But it's better with my single card config still.

    So for those looking for the right driver while waiting for a patch or for AMD to wake up, give 11.9 drivers a try and let me know if you found it to be better than 11.10 or 11.11...

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page