1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

TPU's AMD APU Owners Club

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by Durvelle27, Jun 29, 2013.

  1. jumpman

    Joined:
    May 4, 2013
    Messages:
    26 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Can anyone chime in on whether their temp readings are working?
  2. Thefumigator

    Thefumigator

    Joined:
    Jun 11, 2008
    Messages:
    408 (0.18/day)
    Thanks Received:
    58
    When I get my laptop back I'll check the temps, which programs do you use apart from GPUZ?
  3. jumpman

    Joined:
    May 4, 2013
    Messages:
    26 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    I've tried speedfan, hw monitor, coretemps, amd overdrive, and the software that came with the mobo. Posted some screenshots on pg 3. Can't get consistent readings through those.
  4. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    A10-6800K 4.4GHz + HD 7870 1200/1500

    [​IMG]
  5. emissary42

    Joined:
    Jun 11, 2013
    Messages:
    77 (0.19/day)
    Thanks Received:
    129
    So now i made a proper screen specifically for this thread...

    [​IMG]

    That is basically my standard configuration.

    AMD A10-5800K APU @ 4.6GHz
    Thermalright Archon SB-E
    Corsair Dominator Platinum @ DDR3-2400 9-11-10-27
    Gigabyte F2A85X-UP4

    edit: chose the wrong BIOS profile, so gpu is at default :rolleyes:
  6. djemergenc

    djemergenc

    Joined:
    Aug 18, 2013
    Messages:
    18 (0.05/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    San Antonio, Texas
    I'll put up some screenshots as soon as I find my perfect frequencies >.<
  7. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,654 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,832
    You have to use some old school methods to get the temps on these CPUs. It seems that there is a combination of AMD cheaping out on the temp sensor on the die and there not being enough support in software for reading it.

    There is only one temp sensor on the die, unlike most other modern CPUs where there is a one sensor per core. It seems that either the sensor is total garbage or software just can't read it properly. This is the package sensor that HWMonitor reads. However, mine will jump between 40°C and 80°C in one reading cycle in HWMonitor. And if I put any kind of load on the CPU, even at totally stock settings, the reading redlines at 100°C+ almost instantly. That just isn't possible.

    So I've been doing what we used to do before there were on die temp sensor, using the socket sensor on the motherboard, it give me far more accurate results.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  8. N-Gen

    N-Gen

    Joined:
    Oct 28, 2007
    Messages:
    643 (0.26/day)
    Thanks Received:
    156
    Hi guys, been using an APU for just about a month now, got an A10-6800K. As most of you are experiencing, HWMonitor messes the temps up, however mu ASRock utility sensor seems to be correct. I'm not using this for anything heavy, just every day browsing/chatting and acting as my media server/htpc supplying data to a few devices around the house (Raspberry Pi yay!).

    Quite satisfied with it though :) More details of the whole machine can be found in my current signature.
  9. Mathragh

    Mathragh

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    1,036 (0.62/day)
    Thanks Received:
    283
    Location:
    The Netherlands
    I've had great succes with "FusionTweaker" explained and discussed here.
    That overclock is still going strong today, so this method is fine for long-term clocks.

    Your chip should be supported; I don't know if trinity/Richland is supported though, suppose it could be easily tested by people in this thread :D.
  10. Thefumigator

    Thefumigator

    Joined:
    Jun 11, 2008
    Messages:
    408 (0.18/day)
    Thanks Received:
    58
    COOOL I'll try this soon as I get home, thanks!

    I'm still not in the list of this club...?
  11. MidnightSky New Member

    Joined:
    Aug 19, 2013
    Messages:
    6 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Australia
    Count me in. A4 4000 3.0/3.2ghz , Gigabyte F2A75M-D3H and 4X Kingston DDR3 for 8GB Dual channel. When I tried a single channel ram stick of 8gb, Desktop graphics dropped to 4.3.

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    :toast:

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
    Last edited: Aug 19, 2013
  12. d1nky

    d1nky

    Joined:
    Jan 21, 2013
    Messages:
    3,557 (6.64/day)
    Thanks Received:
    1,207
  13. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,490 (13.55/day)
    Thanks Received:
    13,900
    Sure! ...once they fix Windows 8.
    d1nky says thanks.
  14. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
  15. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    A10-6800K @5.014GHz

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
    Last edited: Aug 27, 2013
    MidnightSky says thanks.
  16. xkm1948

    xkm1948

    Joined:
    Mar 18, 2008
    Messages:
    405 (0.18/day)
    Thanks Received:
    17
    Location:
    eugene
    Do you guys have any thermal throttling issue with this APU? I am getting some strange readings in 3DMark Vantage. If I ran ONLY the CPU benchmark, I get ~11534 in CPU score. When I run the whole test, the CPU score plumbing to 6000~8000. I am using all stock settings in UEFI and a thermalright AXP-100 for cooling. This really shouldn't be happening. It seems you have pretty good knowledge on these APUs so I am asking for your help.

    I tried several driver package--13.4mobo driver, 13.8beta graphic driver, 13.6beta graphic driver. And they all have the same problem.
  17. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    Do you have a screenshot and i have to guess that your using the IGP correct.
  18. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,654 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,832
    Yes I have, with my TRUE when I did a really bad mount my A10-6800K started to throttle under load at 4.6GHz. I also had my A8-5600K throttle with the stock cooler at default settings under OCCT load as well.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  19. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    I did get throttling with stock cooling when it turboed up to 4.4GHz but now no throtling with my Hyper 212+ Push/Pull and i've been upto 5GHz :cool:
  20. Thefumigator

    Thefumigator

    Joined:
    Jun 11, 2008
    Messages:
    408 (0.18/day)
    Thanks Received:
    58
    Please update the list :D :toast:
  21. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    Who's missing
  22. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,654 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,832
    I didn't have throttling issues with the 6800K's stock, but the 5600K's was like half the thickness and throttled under load.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  23. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    A10-6800K @4.4GHz/844MHz with Stock cooling got upto 70c
  24. Thefumigator

    Thefumigator

    Joined:
    Jun 11, 2008
    Messages:
    408 (0.18/day)
    Thanks Received:
    58
    No one now :)

    Edit: I also own a C60,
  25. Durvelle27

    Durvelle27

    Joined:
    Jul 10, 2012
    Messages:
    2,407 (3.29/day)
    Thanks Received:
    595
    Location:
    Memphis, TN
    Clock speed and RAM speed

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page