1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Unlocked Realtek HD Audio Drivers (With Dolby Digital Live and DTS Interactive)

Discussion in 'Audio, Video & Home Theater' started by 2bad, Oct 24, 2013.

  1. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    no, there's only dolby home theater option which i enabled on optical output.
     
  2. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915
    In the picture you posted there was a Dolby Digital Live drop down menu.

    Are you saying that menu is disabled?
     
  3. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    212.jpg the drop down menu only shows different formats, while the DDL symbol change between 16-bit 48k hz mode and 5.1 DDL mode.
    Is there any chance to get the classic realtek audio manager instead of that asus rog?
     
  4. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    * can see prologix 2 symbol under home theater menu, but no options there, only enable/disable.
    111.jpg
     
  5. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915

    Somebody else on the forum solved this problem earlier. It's a bug within the software. You need to enable "7.1" to enable to Prologic IIx with Dolby Digital Live.

    Give that a try, and let me know if Youtube sounds any different.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    maksimlya says thanks.
  6. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    i can't do this within optical out, only if i connect analog speakers i can choose 7.1, and even then i can enable dolby prologix 2x only for analog speakers, still sounds the same on youtube/ect.

    thx for trying to help btw, appreciate that :)
     
  7. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915
    What is happening is that Dolby Digital Live only carries the same quantity of channels as the audio source.

    Most YouTube videos are stereo (PCM 2.0), so Dolby Digital Live will only output Dolby Digital 2.0 (hence why you are hearing only fronts). This is why you need the Prologic filter on. In situations where there is more than 5 discrete channels Dolby Digital Live will detect the correct amount of channels and output it as Dolby 5.1 without the need for the Prologic.

    Saying that, I think there is a driver issue or a fault on the receiver's configuration because normal Prologic should work, Prologic IIx isn't actually necessary.

    On your receiver's configuration double check it set for 5.1 opposed to 2.0. (on most receivers you can disable unused speakers)
     
    Last edited: Mar 2, 2014
  8. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    receiver has surround(multi-channel) mode and stereo mode(where only front speakers work.
    before i installed the driver fix, receiver got only stereo signal(16 b, 48k hz), it would immitate the stereo signal to get surround sound from all speakers(not true 5.1 i know).
    but when DDL is on, i hear 5.1 sound only from sources with 5 channels( games, hd movies) and music when i turn proper filter on my media player, but everything else like all the video/music on web just coming from front speakers only.
     
  9. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915

    The good new is Dolby Digital Live is working, as you're getting 5.1 from 5 channel sources.

    The bad news is Prologic on the driver level is faulty. Remember these drivers are hacked so its not perfect.

    Have you thought about buying an Xonar DS? It's one of the cheapest soundcards which supports DTS Interactive (Dolby Digital Live equivalent).
     
  10. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,370 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,673
    anyone got this working in 8.1?

    updated OS and havent got around to trying it yet
     
  11. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    Yep, i'm using it on 8.1.
     
    Mussels says thanks.
  12. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    i have dts interactive on native motherboard driver, but my receiver doesn't support it. I'm happy with the results i got atm anyway, i will just change to stereo mode whenever i'm on youtube ect, to let the receiver make it semi-surround :)
     
    Dent1 says thanks.
  13. Zeke30 New Member

    Joined:
    Mar 3, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hey guys. I just installed 2.73 unlocked driver and it works fine if i restart my computer in a mode where i turn off driver signature enforcement (this is the way to do it in win 8.1 -

    But its a pain in the ass to restart the computer all the time, so i tried this method:

    bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
    bcdedit -set TESTSIGNING ON
    bcdedit /set nointegritychecks ON

    And its not working, but now i wanna know hot to set back this changes to the original (so not to start in test mode all the time) Can anyone type in the commands to change back to original?
     
  14. BURAOT New Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi can someone help me, i use 2.73 Realtek Driver that came from Realtek DL Page, then i did try to replace the original RTKVHD64.sys with the Realtek High Definition Audio - Unlocked Drivers - Windows 7 - R2.73 - M1 x64. after i installed and i receive one error message on the installation.

    My Specs:
    Windows 8.0
    Realtek HD 2.73 Driver
    ACL 269 (Using 2.67 Driver)/ACL 271X (Using 2.71X Drivers)
    Driver Signature OFF

    [​IMG]
     
    Last edited: Mar 4, 2014
  15. maksimlya New Member

    Joined:
    Feb 28, 2014
    Messages:
    11 (0.05/day)
    Thanks Received:
    3
    I had same problem when tried to install with modified .sys file

    Just install the original 2.73 driver, and then replace the .sys file in "winndows/system32/drivers" folder
     
  16. DummyPLUG New Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hello everyone, here is my experience with the hacked driver on win 8.1:

    1. you need to disable driver signature enforcement, run these in command prompt
    bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECK
    bcdedit -set TESTSIGNING ON

    2. secure boot must be turn off in bios, otherwise the TESTSIGNING cannot be change and will always forced to on

    3. the modded file need to be signed, no matter it is a self/test cert or else, you can use a tools call deso to sign it yourself

    4. enable the "dolby home theater" in the realtek hd audio manager will UPMIX anything to 5.1, disable it if you don't want to upmix anything (personally I hate to upmix)

    5. you can install PCEE (dolby home theater) to enable more features

    here is a pack of driver (6.0.1.7095) with PCEE (7.2.8000.17), download from station-driver and with the mod file signed and replaced:
    https://mega.co.nz/#!2ZpxjACB!JqgrDxxl_Y805A5ABuJ8OiLaJcZfYzYrpAEePk0_XHs

    unrar it, install the driver, and then install DolbyHomeTheater.msi from pcee 4 folder.

    p.s. it will show as "test mode" on the desktop after disable the driver signature enforcement, you can use some tools to remove the watermark.
     
  17. jmedina0107 New Member

    Joined:
    Mar 20, 2014
    Messages:
    2 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi everyone. After several hours of trying to get the R2.73 to work, I finally tried CrackerJack's tutorial and used the R2.71 driver. I am still having a little problem. I do not know if it is a limitation of the Mother Board or if I am doing something wrong. Here is my Computer Info:

    Windows 7 Ultimate 64bit
    Asus P8Z77-V LX

    Audio Codec Hardware ID:
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_10438445&REV_1003
    HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_10438445

    Audio Controller Hardware ID (There are 2):
    PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&SUBSYS_0865196E&REV_A1
    PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&SUBSYS_0865196E
    PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&CC_040300
    PCI\VEN_10DE&DEV_0BEB&CC_0403

    PCI\VEN_8086&DEV_1E20&SUBSYS_84451043&REV_04
    PCI\VEN_8086&DEV_1E20&SUBSYS_84451043
    PCI\VEN_8086&DEV_1E20&CC_040300
    PCI\VEN_8086&DEV_1E20&CC_0403
    So when I started this I did not have an option under the Default Format for 5.1 Surround for the Digital Optical Out setting. After installing the modded driver I now have that option. The problem is I do not get any sound out of the speakers when I select this setting. When I check the sound options from the Windows Control Panel and select Supported formats under Realtek Digiral Output(Optical) Properties then run a test on Dobly Digital, I get sound and the light on the reciever lights up that signifies that Dobly Digital 5.1 is working. But when I go the Advanced tab and select Dobly Digital Live (5.1 Surround) or DTS I get Failed to Play test tone and no sound. Is it not possible to get 5.1 sound out of the optical port on this MB? I'm still trying to figure out how to add images to this post to help you see what I am seeing but hopefully my explanation is mostly clear.
     
  18. jmedina0107 New Member

    Joined:
    Mar 20, 2014
    Messages:
    2 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Ok I got it working. I read all of the posts on this site. There is a wealth of info that you all have posted. In the end this is what worked for me:

    1. Download the modded .dll file
    2. Rename the original RTKAPO64.dll file in c:\Windows\system32 folder to RTKAPO64.dll.org
    3. Copy the modded RTKAPO64.dll file into theh system32 folder
    4. Reboot the PC
    5. Open Realtek HD Audio Manger and set the Digital (optical) out to be the default sound source and set it to Dobly Digital Live 5.1
    6. After that is set, go back to the systerm32 folder cut the RTKAPO64.dll.org file and paste it to the desktop
    7. Rename it back to RTKAPO64.dll
    8. Rename the modded RTKAPO64.dll in the system32 folder to RTKAPO64.dll.org
    9. Cut and paste the orginal RTKAPO64.dll from the desktop back into the system32 folder
    10. Reboot the PC again
    11. Upon reboot the PC will be in Dobly Digital 5.1 or the DTS setting if you choose and it will hold this setting

    *** Here is what I do not know yet***

    1. I am not sure if the settings will hold if you reboot the computer. I do not leave my computer running all day. I can check this tonight when I get home. Does anyone know?

    2. Under the optical setting in Realtek HD Audio Manager there is no option to set the level of individual speakers. This may have to connect to another audio receiver to be able to adjust speaker levels. I have mine connected to a Turtle Beach RF Transmitter to my PX4 Wireless 5.1 headset. So far for me it sounds like I can hear everything lol. Which should be good, but it is hard to distinguish where the noise is coming from because there is no level adjustment for the individual speakers. Anyone know how to adjust the individual channel levels? Or do I need to hook the computer up to a surround sound receiver first and then to the headset?
     
  19. DevNJB New Member

    Joined:
    Mar 22, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi! Thank for patch!

    But i have troubles with patched driver and under XP and under Win7.
    Under XP everything works as expected - DD (include fine DD Headphones option with additional settings for this) and DTS tab work fine. But under XP in SPDIF settings disappears choice of sampling frequency, is only 48khz supported with this patch driver. How to make that were all frequencies(аs before) - 44.1, 48, 88, 96, 176, 192? My external DAC need all frequencies...

    Under Win7 DD Headphones not work and no settings for this options with patched driver 2.71. How to configure that to work?
     

    Attached Files:

    Last edited: Mar 22, 2014
  20. LordLeech New Member

    Joined:
    Feb 19, 2014
    Messages:
    3 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Quick tip:

    When using this driver mod to play Diablo 3 (and a few other games), I had to leave the "sound output" set to "default" and I had to set "speaker output" to "default." If you use any other options, in most games, the sound will cut out early.

    Just thought I would share that. D3 was driving me NUTS.
     
    Dent1 says thanks.
  21. uiblis New Member

    Joined:
    Mar 30, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Very new to all of this

    used 2.73, replaced the .sys in the vista folder, ran installer, booted up ignoring signatures

    the only thing I got different was this tab

    Untitled.png

    What am I doing wrong?

    running windows 7 x64, sony vaio motherboard (not sure model number)

    Untitled.png
    Untitled1.png
     
  22. theglover New Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    5 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Many thanks 2bad - i got this working on my Asus z87 Pro motherboard.

    It has enabled my to use the DDL output for my turtle beach px4 headphones - saving me £50 on an asus sound card.

    I installed the R273 drivers using the normal install and then copied the modded driver to the windows system folder.

    To bypass the "press F8" i am running windows in test mode and have used a program to "sign" the driver.

    It is very annoying that the MB supports it but just the drivers dont enable it.

    Can i ask though - how do you go about finding how to do these things?
     
  23. theglover New Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    5 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Can you see Dolby Digital in the drop down on the advanced tab?
     
  24. theglover New Member

    Joined:
    Apr 1, 2014
    Messages:
    5 (0.02/day)
    Thanks Received:
    1
    Hi Buraot - i got the same error when trying to run the install with the modded driver.

    to get round this i:

    1) uninstalled realtek drivers from programs and features and then rebooted
    2) Installed the original undmodded r273 drivers and then rebooted
    3) renamed the driver in the windows\system\drivers folder - then copied the modded driver into that folder
    4) rebooted windows pressing f8 to disable driver signing
     
    anon1234 says thanks.
  25. MrHelpful New Member

    Joined:
    Apr 6, 2014
    Messages:
    1 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    I lost a few hours trying to get this working so I have compiled a pre-patched 2.73 install package with what should be infallible instructions.

    http://www.sendspace.com/file/e5tmix

    Tested with win 8.1
     
    Mussels says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 12 (0 members and 12 guests)

Share This Page