1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Unlocked Realtek HD Audio Drivers (With Dolby Digital Live and DTS Interactive)

Discussion in 'Audio, Video & Home Theater' started by 2bad, Oct 24, 2013.

  1. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,379 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,683
    i just replaced mine and rebooted windows. i didnt have to do any safe mode, quitting of realtek programs or anything
     
  2. CounterZeus

    CounterZeus

    Joined:
    Oct 24, 2009
    Messages:
    224 (0.12/day)
    Thanks Received:
    43
    Location:
    Belgium
    Didn't boot in safe mode, it worked anyway. Yes maybe I should have replaced before installing, but there were no exact instructions and result is the same.
     
  3. HossHuge

    HossHuge

    Joined:
    Jun 26, 2008
    Messages:
    2,047 (0.89/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    EDM, AB, CAN
    I followed CrackerJack's guide and it worked.
     
  4. night.fox

    night.fox

    Joined:
    Dec 23, 2012
    Messages:
    899 (1.34/day)
    Thanks Received:
    433
    Location:
    south korea
    Im glad if it works even if you didnt have to boot safe mode.... but as you know windows when replacing a dll file, most of the time you have to take ownership first, then rename and replace... blah blah dont have to go thru it. But glad if it works

    Counterzeus, yes there is no exact instructions but Crackerjack has made a How to.....

    It is not similar but you are already there....

    actually you dont have to download the R2.71 driver... you can use your old driver installation file/folder that you can download with your mobo or laptop or computer manufacturer...

    the easiest I can suggest is to search in your installation folder the "RtkAPO.dll" and the "RtkAPO64.dll". then you just replace them with OP has shared.

    In case you have an ".exe" file, then just extract them using 7zip or winrar. 7zip is gnu release program meaning its totally free. Winrar, there is a free version but it is limited. If you dont have any compression program, I suggest using 7zip.

    7zip for me is just the best.
     
    Crunching for Team TPU
  5. Frag Maniac

    Frag Maniac

    Joined:
    Nov 9, 2010
    Messages:
    2,643 (1.83/day)
    Thanks Received:
    551
    Just tried installing from the extracted zip file via modding the driver first again, this time after thoroughly uninstalling Razer's Synapse 2.0 as per 2bad's suggesting possible incompatible audio programs/codecs/drivers. Still same result. Mouse cursor hangs onscreen and no sound.

    I never tried it without CCCP or the LAV audio filters I use for MPC-HC, but honestly, if it comes to that it's not worth my while. I can get the same if not better results getting a cheap sound card without all the hassle. It's not worth it given AsRock's experience.

    This is obviously a works for some but not others thing. The only thing I'm torn on is whether I should get something like a Xonar DS or wait until I upgrade my MB, CPU and RAM to see if this tweak yields any different results.
     
  6. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915
    K-Lite and CCCP have a feature within which can encode stereo to Dolby Digital on the fly to your receiver. Whilst it doesn't solve your gaming issues It means you can still get Dolby Digital on movies which you shouldn't.
     
  7. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,379 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,683
    assuming it had a non DD/DTS 5.1 or 7.1 audio source in the first place, which is rather rare.
     
  8. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915
    It's not that rare, I've downloaded quite a lot of AAC stereo TV shows and movies as of late. Setting K-Lite for DD on the fly really solves a lot of headache especially when you can't find a torrent for a particular show in DD/DTS.

    I guess I could set my Xonar to DTS on the fly, but then I have to turn off SPDIF in Media Player Classic and this can be annoying as I have to re-enable SPDIF when I have a DD/DTS 5.1 movie which is a lot of fiddling. It's easier to let the K-Lite codec do on the fly for non DD/DTS movies, then if it detects DD/DTS it will enable SPDIF automatically. When WMP classic isn't open my soundcard takes control for its DTS connect.
     
    Last edited: Oct 26, 2013
  9. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,379 (11.55/day)
    Thanks Received:
    9,683
    you just said AAC stereo... whats the use then? you're not getting 5.1 audio out of it, you're still getting stereo (upmixing does not count, and might as well be done at the receiver end)
     
  10. Dent1

    Joined:
    May 18, 2010
    Messages:
    3,158 (1.95/day)
    Thanks Received:
    915
    Not just stereo, it works good for all audio channels. K-Lite's FFDShow has a feature where it will only encode audio if it detects 5 channels or more. But honestly even when encoding 2 channel soundtracks encoded to DD 5.1 it sounds the same as a video's with 5.1 natively. Prologic on the receiver sounds flat and nothing alike.
     
  11. Drone

    Drone

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    2,739 (1.81/day)
    Thanks Received:
    1,464
    Is there a dll for R2.72 too?
     
  12. XSI

    XSI

    Joined:
    Sep 4, 2012
    Messages:
    187 (0.24/day)
    Thanks Received:
    72
    Location:
    Vilnius. Lithuania
    wow if it's true i could sell my creatife xtreme gamer sound card, which supports dd and dts after you pay for dts and dolby digital licence.
    Ill need to try it, i use spdif out atm one square one round end
    and my realtek has two squares. hope it works :)
    thx
     
  13. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,722 (2.38/day)
    Thanks Received:
    1,459
    Location:
    Manchester, NH
    That's a lot like the softmodding for older graphics cards. You have to incorporate the modded .DLL/etc. files into the driver install before doing the full installation!

    I have the GA-Z77X-UD5H with Realtek ALC898... I hope it works ;)
     
  14. 2bad New Member

    Joined:
    Oct 24, 2013
    Messages:
    9 (0.02/day)
    Thanks Received:
    28
    Unlocked Drivers - R2.72:
    Download Realtek HD Audio Codec Driver R2.72 and replace the relevant file with the file provided:
    Windows Vista / 7 / 8 - 32 bit and 64 bit - R2.72 A1:
    http://www.sendspace.com/file/ejgfyb

    Edit: I recommend using R2.71, R2.72 seems to have some issues.
     
    Last edited: Nov 7, 2013
    h3lls and Drone say thanks.
  15. padawanjp

    padawanjp New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    :toast:

    Wow! I had to register to post a reply. Been scheming the net for a week on how to get 5.1 optical output and I'm so glad I bumped into this forum. Thanks 2bad you made my Christmas merry quite early.

    I have an ALC892 with Asus P8Z68-V mobo and I can confirm I got 5.1 optical output from playing PC games. Tried Arkham City, Battlefiled 4 and Black Ops2. All I can say is that the positioning audio is amazing. Now I can locate those sneaky snipers. Lol.

    I was a bit hesitant to try this coz I did try the X-fi mod from Gamespirit but it didn't get me any 5.1 results through gaming. My receiver is just a cheap Samsung with only optical input. So analog solution is out for me. I was ready to buy a dedicated sound card when I read Asrock's comment about not getting 5.1 thru optical. But then I tried it and boom! Happy days ahead! Thanks again 2bad and for the tutorial how to install it. :rockout:
     
    2bad says thanks.
  16. Hilux SSRG

    Hilux SSRG

    Joined:
    May 1, 2012
    Messages:
    988 (1.09/day)
    Thanks Received:
    160
    Location:
    New Jersey, USA
    Has anyone tried it on a X58 board with Realtek ALC888 ?
     
  17. AsRock

    AsRock TPU addict

    Joined:
    Jun 23, 2007
    Messages:
    10,998 (4.10/day)
    Thanks Received:
    1,723
    Location:
    US
    You need to read my comment again, the e positioning audio does not work right as front and rear are the same volume which means you cannot tell able to tell if some things in front or behind you.

    The difference from the realtek and the sound chip on AMD's 6k range is night and difference with positional audio.

    I NEVER said 5.1 did not work.
     
  18. padawanjp

    padawanjp New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Sorry Asrock I must have misunderstood your comment the first time. When you said the front and rear speaker have the same volume i thought it's like pro logic ii (all speakers are working the same time) With this mod my rear speakers only work often like getting shot at the back or something. I can certainly tell if someone's sneaking behind me in either directions and the volume thus fades if i move my character in circular motion. That certainly passes my standards for positional audio. Though i agree having an alternative chip could make a big difference but i'm happy i don't have to spend anything for now.
     
  19. ALC1150 New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    6 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Please help with ALC1150 Dolby Digital Live

    2bad, amazing works, been hoping for years for this!

    Depressingly, only got Dolby Digital Live working for a few minutes with the R2.71-M3x64 (not that the .dll version matters) and a few months old motherboard driver (possibly based on pre-R2.71, though again version should not and does not matter) with the onboard Realtek ALC1150, verified using Splinter Cell Blacklist Audio Setup (here these original drivers were running as regular since boot and the .dll was replaced - with the original backed up - on the fly, i.e. during operation, as such the original .dll was not fully loaded because if it were actively being used one can not replace it with the 2bad unlocked, though perhaps the original was loaded in such a perfect storm that it accepted the unlocked replacement's Dolby Digital Live modifications this one time)...until reboot, at which point it immediately failed miserably, in Windows Sound forever throwing up "Failed to play test tone." with the Default Format Test as well as the occasional "Format not supported by the device." when trying to Apply "Dolby Digital Live (5.1 Surround)" as Default Format (these errors occasionally not displaying is more likely a visual bug in Sound error prompting by Windows than anything related). Also occasionally getting the Driver Enhancements warning, choosing Yes or No on this disabling prompt makes absolutely no difference.
    Tried about fifteen times to get it working once more using the exact same drivers with the .dll replaced after full setup - naturally always completely uninstalling first, the Realtek setup forces one to do so - as well as other times by preplacing the unlocked .dll in the setup folder, using these two methods with the stock Realtek R2.71 driver, newer motherboard drivers and stock Realtek R2.72 driver with the R2.72-M1 unlocked .dll, both on Windows 8x64 and fresh install of Windows 8.1x64. To sum it up, literally tried every combination possible, no dice, always those same errors and no sound - in fact, sound locks up as such that for instance Winamp noticeably is unable to even play any sound files visually represented by no little equalizer bars dancing like usual, Windows Media Player throws up errors immediately as well. Even tried (hex-)modifying the exact .dll included with the motherboard drivers, same dreadful results. Thusly, either the ALC1150 is rarely unsupported even though OEMs have the option to activate Dolby Digital Live through licensing same as the already activated DTS, so the chipset most definitely supports it (Splinter Cell Blacklist confirmed this the one time, as did it confirm the speakers or hardware audio outputs not being the issue).

    Could anyone please help, very desperate here, in fact all the reports of consistently working for members here, though absolutely fantastic for them, seem incredible to the point of impossible in comparison with the woes of this particular ALC1150-based setup?

    All your thoughts are appreciated, regardless of not being able to think of anything which could be the culprit here after having tested apparently everything multiple times. :respect:
     
  20. newconroer

    newconroer

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    3,158 (1.18/day)
    Thanks Received:
    340
    Q : How would or how does this work in tandem with a sound card?
     
  21. ALC1150 New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    6 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    A : Manufacturer (for instance of motherboard) can choose to license, i.e. pay for, Dolby Digital Live and/or DTS Interactive on their onboard Realtek chips. Since licensing fees are involved, many OEMs do not activate these and as such they are absent in the regular driver software interface even though technically the hardware is all there, so Realtek based sound cards with compatible chips whose cheap OEMs have not paid the licensing fees can now be unlocked with 2bad's modified driver. Summarily, you need a sound card with a chipset which supports these features but has them arbitrarily disabled for cash purposes and this lovely .dll replacement kills the silly limitation needlessly blocking these awesome features.


    Any thoughts on Post #44? http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=3008413&postcount=44
     
    Last edited: Nov 1, 2013
  22. padawanjp

    padawanjp New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    5 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Hi ALC1150. Looks like you've done everything I could think of if I was in your scenario. Just want to share with you that what worked for me was preplacing the modded dll into the 2.72 installer. I have Win7x64 btw. No errors so far for the past 24hrs. Been switching between DTS and DDL to test several audio and games. I also tried the Blacklist Audio Setup and it works fine with both DDL and DTS.

    I would try using driver sweeper and do a clean install by preplacing method since you mentioned you tried replacing dll's on the fly on the first part. There could be remnants of the old driver. Not that it matters coz you have probably thought about this already. Well anyway I hope you'll find a solution to this.
     
  23. vipervoid123

    vipervoid123 New Member

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    9 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    Location:
    Penang, Malaysia
    P45 Platinum (ALC888) NOT WORKING

    I tried the guide in the post , I got myself a PC stuck ...

    I try to install it , but I got myself hang on the startup of Windows 8.1 ~

    Who got P45 Platinum with ALC888 and it is working pls help ~
    I tried once , when it is not lag , and I got ntg from the speaker ~

    I tried with R2.71 ~
    64bit btw
     
    Last edited: Nov 2, 2013
  24. ALC1150 New Member

    Joined:
    Nov 1, 2013
    Messages:
    6 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Thanks for sharing the method which worked for you.
    Older driver interference is sadly not the issue, given that it a fresh installation of Windows 8.1 was tried as well, which of course would have no driver history whatsoever.
    Just to be sure, you are using a S/PDIF Digital Output connected to your hardware decoder to which in turn your surround speakers are hooked up, either TOSLink/optical or RCA/coaxial? Of course assume so, since analog connections from sound card (discrete or onboard) to surround speakers are unable to pass through Dolby Digital or DTS encoded streams, instead requiring per speaker separate PCM channels, thus Dolby Digital Live or DTS Connect would not do a single thing with an analog setup and it should even be impossible to select these options for any analog output in either Windows Sound or Realtek HD Audio Manager. :)
     
  25. AsRock

    AsRock TPU addict

    Joined:
    Jun 23, 2007
    Messages:
    10,998 (4.10/day)
    Thanks Received:
    1,723
    Location:
    US
    Well it seems that your right.. I actually got it to work with some games at least although not as not as noticeable but it's really depending on game..

    How i got it working with some was using DTS and i found a DD option called Dolby Home Theater (Dunno if that had any thing to do with it before )and to be honest i cannot believe i missed that option as i hate DD always have and always will do most likely.

    maybe a few reboots helped ?.

    although it's all not as pronounced as going though my ATI card but it's there for sure. Sad thing is that it don't work at all with Arma 3 which i did not expect it too really but you can get it with some sound cards and though the HDMI output on the 4-6k range of AMD cards.

    And it's vital to have it in Arma 3 even more so for me as it's my favorite long term game since 2001..

    Cannot help thinking though if there is a way to get it work with the RV4 Engine.

    anyways the chip on my mobo is ALC898 and the other system is using the ALC892

    It just don't work with every and better with some games than others which has got to be expected..

    Although gone back to HDMI output due to not being as pronounced ( like night and day difference ) and mainly Arma 3.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 14 (0 members and 14 guests)

Share This Page