1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Upgraded from 5970 to 6990, performance lost

Discussion in 'AMD / ATI' started by zanat0s, May 17, 2011.

  1. zanat0s New Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    166 (0.10/day)
    Thanks Received:
    5
    UPDATE PROBLEM SOLVED

    it seems the last guy gave me the solution. i tried the card in different slot. it seems the first slot of my EVGA has a problem and until ig et my second 6990 i will have to keep it.

    when i put my card in my second slot i got 35 FPS at unigine!!! and 7.9 at WEI!

    Hi all,

    i got a chance to change one of my 5970s for one 6990. i did so and decided to check its performance.

    i am stunned. The card is underperforming. at the windoews assement test i am given a poultry 5.5

    here is my GPU validation file.

    i did a clean format to check the canrd and the same things. do you need me to psot more information? or shalli return the card immediately?

    http://www.techpowerup.com/gpuz/z32xa/
     
    Last edited: May 18, 2011
  2. the54thvoid

    the54thvoid

    Joined:
    Dec 14, 2009
    Messages:
    3,433 (1.90/day)
    Thanks Received:
    1,653
    Location:
    Glasgow - home of formal profanity
    Windows Rating is hardly a benchmark. Play some games and see how it fares and maybe run Unigine to see how it does on that. Don't return a card without actually trying it on games first......

    Also, poultry=bird meat. You mean 'paltry' :D
     
  3. Funtoss

    Funtoss New Member

    Joined:
    Mar 4, 2011
    Messages:
    588 (0.43/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    New Zealand
    hmm it shouldnt do that! because i got 7.5 for gtx 460 :p

    do you have all the right drivers?

    install the latest driver for ati 6990 again
     
  4. the54thvoid

    the54thvoid

    Joined:
    Dec 14, 2009
    Messages:
    3,433 (1.90/day)
    Thanks Received:
    1,653
    Location:
    Glasgow - home of formal profanity
    The GPU-Z validation is for one gpu only? Someone else with a dual card can verify that.
     
  5. Black Panther

    Black Panther Senior Moderatorâ„¢ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,590 (3.14/day)
    Thanks Received:
    1,936
    Specify which games you are trying. Ignore WEI ;)

    Try other drivers. From our benchmarks here, it's clear that the 6990 should beat the 5970 by good measure. Also make sure you test performance for each card using the same game at the same graphical settings ;)
     
  6. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,420 (3.36/day)
    Thanks Received:
    2,175
    dont do by the windows assessment mate! It's wrong! After you install all the service pack and updates try running it again for the numbers...

    as for performance? I was running a sweet ass 5970 and it's still a fav in my books..
    The 6990 drivers are a problem... I knew that at release and opted for twin 6950's that beat out the 5970 and big brother :D
     
  7. zanat0s New Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    166 (0.10/day)
    Thanks Received:
    5
    ok guyz

    sorry for not posting but with 2 5970s i got 55 FPS at 2500 x 1600

    now with my current card(still have ONLY one 6990) i got 20 FPS @ same settings

    i run catalyst 11.4

    it seems

    that the card run in lower clock spees , especially the second GPU! why?
     
    Last edited: May 17, 2011
  8. Black Panther

    Black Panther Senior Moderatorâ„¢ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,590 (3.14/day)
    Thanks Received:
    1,936
    Which game?
     
  9. thebluebumblebee

    thebluebumblebee

    Joined:
    Jul 2, 2008
    Messages:
    3,220 (1.38/day)
    Thanks Received:
    1,737
    Do you now have one 5970 and one 6990 in your system?
     
    Crunching for Team TPU
  10. zanat0s New Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    166 (0.10/day)
    Thanks Received:
    5
    no

    only 1 6990
     
  11. Black Panther

    Black Panther Senior Moderatorâ„¢ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,590 (3.14/day)
    Thanks Received:
    1,936
    It still depends on which game. I have one 5970, a meager E8400 @ 4Ghz, only 4GB DDR2 and play using a hi-res monitor @ 2560x1440. That's taxing my system more than zanat0s'
    Never have I seen 20 fps... :ohwell:

    Perhaps a game like Cryostasis or Metro 2033 might give 20fps..
    :confused:

    It's best to compare like with like.
     
  12. zanat0s New Member

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    166 (0.10/day)
    Thanks Received:
    5
    guys unigine is only getting 20 fps agaisnt 33 during my 5970

    and i got55 with 2 x 5970s
     
  13. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,420 (3.36/day)
    Thanks Received:
    2,175
    You post a screen shot to help us understand what your going on about?
     
  14. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,171 (3.95/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    2x 5970s = 4 fucking gpus vs 2 gpus durrr i wonder why my frame rate is lower herp derp. now if thats a continued typo then no problem otherwise your expecting

    2 40nm 6970 cored downclocked to beat 4 40nm 5870 cores downclocked, of course performance will be less, stop with stupid fucking benchmarks and RUN A DAMN GAME

    Unigine is known to scale with up to 4 gpus, most games will not,
     
    damric and LifeOnMars say thanks.
  15. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.09/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    :D I was going to state the same thing but then I saw you had beaten me to it with your eloquent vocab :laugh:
     
  16. copenhagen69

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    3,929 (2.23/day)
    Thanks Received:
    1,243
    Location:
    USA
    I am waiting for 3dmark 2001 to show up in here ...
     
    LifeOnMars and fullinfusion say thanks.
  17. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,171 (3.95/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    yea i pride myself on my awesome linguistic skills
     
    damric, LifeOnMars and fullinfusion say thanks.
  18. fullinfusion

    fullinfusion 1.21 Gigawatts

    Joined:
    Jan 11, 2008
    Messages:
    8,420 (3.36/day)
    Thanks Received:
    2,175
    Lol, hahahahahah for sure!!!! :laugh: :rockout:
     
    crazyeyesreaper says thanks.
  19. Anusha

    Anusha

    Joined:
    Aug 12, 2005
    Messages:
    753 (0.22/day)
    Thanks Received:
    67
    he's saying he got 33 with one 5970. 55 with two 5970's.

    but he is getting only 20 with one 6990.

    for one 6990, it should be between 33 and 55, say something like 45, so something is definitely wrong!

    why u guys ignore WEI? if it is not giving the score it should, then something is not right. maybe not good to compare two different cards, but at least same card should give same score across all PCs. he should be getting 7.9.
     
    yogurt_21 says thanks.
  20. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.09/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    WEI can give false readings because of powerplay not being utilised properly. For example I can get 6.8 with my HD 5870 one minute, force 3D Clocks and run it again....bam, 7.8 .
     
  21. crazyeyesreaper

    crazyeyesreaper Chief Broken Rig

    Joined:
    Mar 25, 2009
    Messages:
    8,171 (3.95/day)
    Thanks Received:
    2,811
    Location:
    04578
    look its pretty simple either A) the drivers borked uninstall reinstall, if that dosent fix it, reformat reinstall windows start from scratch, pretty damn simple

    The last person who had issues with a 6990 that was on here it was a borked driver install from his previous GPU's this seems like a cut from the same cloth issue.
     
  22. Anusha

    Anusha

    Joined:
    Aug 12, 2005
    Messages:
    753 (0.22/day)
    Thanks Received:
    67
    If that's thecae, it might affect the gameplay too, isn't it so? Not anything wrong with WEI.
     
  23. LifeOnMars

    LifeOnMars New Member

    Joined:
    Jun 20, 2008
    Messages:
    2,566 (1.09/day)
    Thanks Received:
    396
    Location:
    Kettering,Northants. UK
    Maybe, maybe not. Powerplay is mysterious in the way it moves sometimes :laugh: WEI sucks.
     
  24. xenocide

    xenocide

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    2,150 (1.61/day)
    Thanks Received:
    463
    Location:
    Burlington, VT
    I got half way through this and was wondering why the hell he was comparing a single 6990 to a 5970 Xfire setup...

    Obviously an issue with Drivers, or a problem with windows. I assume Drivers because it sounds like the OP literally just plucked the old setup\card out and replaced it.
     
  25. damric

    damric

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    378 (0.22/day)
    Thanks Received:
    97
    I'm wondering why one would want to downgrade from two 5970's to one 6990, going from 4 x 1600 SP's to 2 x 1600 SP's :banghead:
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page