1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

VIA audio trouble

Discussion in 'General Hardware' started by de.das.dude, Sep 5, 2010.

  1. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    hey guys i am having problems with VIA audio on my mobo.


    the problem is that the sound stops up(hangs) for a couple of seconds quite frequently.
    and when the VIA harware manager is installed, my PC stays at a constant 50% load. this dont happen when the manager isnt installed.

    also sometimes the "rear optical audio out" jack shows up in the place of the volume control!!!


    is my audio fxxxxd up?
    i got an ASUS M4A785D0-M Pro, a month old and Windows 7 x64 enterprise.


    i have already tried flashing bios,
    installing latest drivers,
    and my ATI HD audio is disabled in device manager.
  2. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    come on, someone help.
  3. TheMailMan78

    TheMailMan78 Banstick Dummy

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,635 (8.21/day)
    Thanks Received:
    7,244
    I have the same VIA chip. Where did you get the driver from? Also I have an idea about the 50% load part. Try disabling the "High definition audio controller" in device manager.
    de.das.dude says thanks.
  4. slyfox2151

    slyfox2151

    Joined:
    Jan 14, 2009
    Messages:
    2,605 (1.36/day)
    Thanks Received:
    524
    Location:
    Brisbane, Australia
    sounds like a bad driver to me..... have you tried compleatly uninstalling and deleteing the driver, then letting windows install the driver for it..


    see how that works out..
    de.das.dude says thanks.
  5. Radical_Edward

    Radical_Edward

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    3,586 (2.32/day)
    Thanks Received:
    1,921
    Location:
    Oregon, USA
    Worst comes to worst, try a fresh install of windows. I had a bad install once that didn't remember drivers for my 5770 after a reboot for some reason. :ohwell:
    de.das.dude says thanks.
    Crunching for Team TPU
  6. Boyfriend New Member

    Joined:
    Nov 30, 2008
    Messages:
    160 (0.08/day)
    Thanks Received:
    34
    For VIA audio driver, I will recommend to uninstall current driver --> Use CCleaner --> Use Windows Update to get driver update for it. It will work perfectly.
    de.das.dude says thanks.
  7. OneMoar

    OneMoar New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2,401 (1.63/day)
    Thanks Received:
    444
    meh via audio chips are notoriously buggy
    sounds like a IRQ conflict
    there are a few things you can try
    remove/disable unnecessary BIOS devices ( serial/com ports )
    increase the PCI latency timer
    clear the CMOS
    Last edited: Sep 6, 2010
    de.das.dude says thanks.
  8. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    tried it, no use.


    MOAR info please.
  9. OneMoar

    OneMoar New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2,401 (1.63/day)
    Thanks Received:
    444
    try disabling COM/Serial ports
  10. TheMailMan78

    TheMailMan78 Banstick Dummy

    Joined:
    Jun 3, 2007
    Messages:
    20,635 (8.21/day)
    Thanks Received:
    7,244
    Did you try what I said?
  11. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    ^
    i dont have time right now, need to work on my PC. i'll definitely try and tell you the results.
    but isnt the high def audio controller the audio device itself?
  12. OneMoar

    OneMoar New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2,401 (1.63/day)
    Thanks Received:
    444
    O I didnt notice
    YOU NEED to disable ATI's HDMI audio in the device manger if you are not using it
    as Themailman78 said make sure you have proper drivers installed
  13. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,142 (13.83/day)
    Thanks Received:
    13,592
    Where are you getting your drivers? They are updated on the Asus support page.
    de.das.dude says thanks.
  14. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,246 (10.82/day)
    Thanks Received:
    5,882
    Location:
    Chatsworth, GA
    Goto the VIA website and get the newest drivers directly. i had to do that with my current HTPC board cause the disc and website had over drivers
    de.das.dude says thanks.
    Crunching for Team TPU
  15. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    i got the latest drivers from the VIA page itself.
  16. shevanel

    shevanel New Member

    Joined:
    Jul 27, 2009
    Messages:
    3,479 (2.01/day)
    Thanks Received:
    406
    Location:
    Leesburg, FL
    look for hardware interupts or other conflicts using process explorer
    disable firewire in device manager and see if that helps. (if u find any interupts/conflicts)
    de.das.dude says thanks.
  17. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    i have two under sound,
    one my 4650, that is disabled,
    the other "High Definition audio device" disabling this the sound goes X.(obviously)
  18. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    the problem persists!!!! :(:(

    and what the fuck is the apple computer "bounjour service" ???
    [​IMG]
    Last edited: Sep 6, 2010
  19. OneMoar

    OneMoar New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2,401 (1.63/day)
    Thanks Received:
    444
    .......... . .. .. . . . ..
    ur pc is not at 50% load
    also applebounjour is part of itunes/ipod/qt software
    95Viper says thanks.
  20. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,186 (2.08/day)
    Thanks Received:
    1,493
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    Last edited: Sep 6, 2010
    de.das.dude says thanks.
  21. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    hey i dont have a single apple product. and the CPU isnt at 5% when the VIA codec is un-installed, or any sound/vid file hasnt been played after startup. i have VIA uninstalled.

    i think there was a problem with my Otical output, as this thing showed up in the volume area, but i disabled it. lets see if the problem is still there.
  22. OneMoar

    OneMoar New Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2,401 (1.63/day)
    Thanks Received:
    444
    Don't use the Microsoft drivers
  23. 95Viper

    95Viper

    Joined:
    Oct 12, 2008
    Messages:
    4,186 (2.08/day)
    Thanks Received:
    1,493
    Location:
    στο άλφα έως ωμέγα
    Why don't you run the apps/drivers that cause the trouble and post screen shots of the process explorer or task manager process window? So we can see the problem...

    As someone mentioned before, about latency, you can use this: (DPC Latency Checker) to check it, but I don't believe that is the problem. If it is, it can usually be corrected.
  24. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    [​IMG]


    this is the screenie when the thing is fucking around. vdeck is insalled.



    this is the latency timer one:-
    [​IMG]



    before this install of vdeck i had removed drivers wit CCleaner.
    this drivers have been downloaded from via site itself.
    i will try the one asus is giving. *fingers crossed*.
    Last edited: Sep 9, 2010
  25. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,411 (5.27/day)
    Thanks Received:
    1,909
    just removed previous drivers and installed the one provided bu AsuS. working normal so far...
    :)

    thanks guys for ur help.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page