1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

What level of AA/AF do you guys use?

Discussion in 'Graphics Cards' started by hat, Feb 15, 2009.

  1. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,865 (6.05/day)
    Thanks Received:
    2,060
    Location:
    Ohio
    Title pretty much says it all... I use 2xAA and 4xAF in games where I get the option to (except STALKER, because the AA slider doesn't actually do anything, and I have no idea how much AF the other slider puts on with every notch). If there isn't an in-game option I leave it alone, nvidia profiles fail.
    Crunching for Team TPU
  2. MoonPig

    MoonPig

    Joined:
    Aug 7, 2008
    Messages:
    5,723 (2.64/day)
    Thanks Received:
    886
    Location:
    Wakefield, UK
    Max most of the time. I can play all my source games on absolute max with ease. But when Stalker worked, i just had it on enhanced dynamic lighting and 1/4 way up on AA and AF. Any more and it got abit beef jerky.
  3. department76

    department76 New Member

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    519 (0.22/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    U of WY, USA
    in almost every game i play i use 16x AF and only 2x AA. AF seems to have a minimal impact on performance even when cranked all the way up, which makes texutres look good at long distances. AA, however, bogs down pretty quickly when past 2x.

    in CCC i have AA set to quality with adaptive AA turned on.

    in source engine games i run 8x AA and 16X af without ever a drop below 60fps with vsync on, these are also the oldest games i play aside from L4D which runs great at 4x aa 16x af.
  4. ShadowFold

    ShadowFold New Member

    Joined:
    Dec 23, 2007
    Messages:
    16,919 (7.07/day)
    Thanks Received:
    1,644
    Location:
    Omaha, NE
    8x AA and 16x ASF on all games. Haven't found anything that can't run good yet.
    Except stalker of course. My second HD 4830 will allow me to pump some AA in I hope.
  5. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,078 (2.74/day)
    Thanks Received:
    912
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    I always max it and if maxing it out causes lag than I reduce one notch till it stops lagging. AF is always at 16x no matter what.
  6. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,865 (6.05/day)
    Thanks Received:
    2,060
    Location:
    Ohio
    I read that it's an issue with dynamic lighting. DL doesn't like AA.
    Crunching for Team TPU
  7. Scrizz

    Scrizz

    Joined:
    Aug 22, 2007
    Messages:
    2,831 (1.13/day)
    Thanks Received:
    377
    Location:
    Florida, US
    I usually do 4xAA 16xAF,
    if the game can't handle it, i go to 2xAA 16xAF
  8. Marineborn

    Marineborn New Member

    Joined:
    Jan 17, 2009
    Messages:
    2,144 (1.07/day)
    Thanks Received:
    312
    Max that shiznit out! for reals!!!!
  9. PennySavre New Member

    Joined:
    Sep 7, 2008
    Messages:
    255 (0.12/day)
    Thanks Received:
    26
    Usually 4x AA and 16x AF.
  10. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,646 (6.23/day)
    Thanks Received:
    5,830
    4x AA and 8x AF

    It doesn't seem to help to set it higher.
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  11. Darknova

    Darknova

    Joined:
    Nov 8, 2006
    Messages:
    5,037 (1.80/day)
    Thanks Received:
    535
    Location:
    Manchester, United Kingdom
    16x AF all the time, then 2x AA (if needed) with Quality Adaptive AA turned on in CCC.

    I just don't spend my time looking for jaggies to notice most of the time, if it's really noticeable I'll turn it on, otherwise I tend to ignore it.
  12. J-Man

    J-Man New Member

    Joined:
    May 14, 2007
    Messages:
    2,248 (0.86/day)
    Thanks Received:
    81
    Location:
    Oakham, UK
    Max on all except I use 4xAA on FarCry 2 and none on Crysis 'cause I play Crysis on very high so AA isn't really needed.
  13. Supreme0verlord New Member

    Joined:
    Dec 29, 2008
    Messages:
    696 (0.34/day)
    Thanks Received:
    232
    Location:
    Elkhart, IN
    I usually always use 16x AF and 2-4x AA, maybe even more if my computer can handle it with certain games.
  14. pbmaster

    pbmaster New Member

    Joined:
    Aug 6, 2006
    Messages:
    2,590 (0.89/day)
    Thanks Received:
    292
    Location:
    Savannah, GA
    On most games I put it on 4x AA and 16x AF, but for some of the more demanding ones like Crysis I use 2x AA and 16x AF.
  15. wolf

    wolf Performance Enthusiast

    Joined:
    May 7, 2007
    Messages:
    5,541 (2.11/day)
    Thanks Received:
    842
    I hear you there Buddy.

    Generally with most games its 4xMSAA and 16xAF all the time, more is REALLY hard for me to notice, but i notice my FPS drop :)

    any time where i run those settings and still get bulk FPS i change it up to anywhere between 4xMSAA and 16xCSAA.

    now here's an interesting question, ive been using AA a long time, and i have a question about quality levels with certain settings.

    as far as I understand it, 16xCSAA will be higher quality, and more GPU taxing than 16xQ CSAA so 16xCSAA should be the "best"

    im not sure if its still the same but back in the day when i had my 6800Ultra she had 4 - AA settings.

    2x - speaks for itsself
    2xQ - "Quinux antialiasing" as i remember it is about as taxing as 2xAA, but about as good looking as 4xMSAA, as its supposed to be a quite efficent AA method>
    4x - speaks for itsself
    8xS - Super sampling, not quite sure how 6800 super sampling matches against current MSAA/CSAA/TSAA/QCSAA

    does anyone know which of the 2 has higher quality and which has better performance out of 16xCSAA and 16xQCSAA ?
  16. CDdude55

    CDdude55 Crazy 4 TPU!!!

    Joined:
    Jul 12, 2007
    Messages:
    8,179 (3.20/day)
    Thanks Received:
    1,277
    Location:
    Virginia
    Depnds on the game, i have a 8600 GTS so on games like Crysis i cant use any AA, but i can get at least 2x AA and sometimes 4xAA if the game is optimized.
  17. kiriakost

    kiriakost New Member

    Joined:
    Dec 24, 2008
    Messages:
    1,054 (0.52/day)
    Thanks Received:
    69
    Location:
    Volos, Greece
    Never use them .. i play my games at 1024 to 1600 , so i do not need them.
  18. Exavier

    Exavier New Member

    Joined:
    Dec 12, 2007
    Messages:
    982 (0.41/day)
    Thanks Received:
    81
    Location:
    Bath, UK
    that's subjective..I run mine at 1920x1080 at full AA/AF because a) I can b) it looks great on my 40" and c) it would waste my 4870X2 not to...
  19. department76

    department76 New Member

    Joined:
    Jan 7, 2008
    Messages:
    519 (0.22/day)
    Thanks Received:
    60
    Location:
    U of WY, USA
    i can tell a huge difference in any game if AA and AF arent turned on, i play everything at 1680x1050. with just simple trilinear texture filtering and no anti-aliasing, objects look jagged and textures are blurry.

    4x AA and 16x AF FTW!!
  20. kiriakost

    kiriakost New Member

    Joined:
    Dec 24, 2008
    Messages:
    1,054 (0.52/day)
    Thanks Received:
    69
    Location:
    Volos, Greece
    Its all subjective ....
    I own one 19" CRT monitor that i had pay for it 1200EUR ...dot pitch 0.22

    Is it possible ever ... to have the same poor picture as with the LCD ones ?

    never .. not in a million years .
  21. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,865 (6.05/day)
    Thanks Received:
    2,060
    Location:
    Ohio
    Exavier, what does your screen look like at 1920x1080 with NO aa? I guess it would look pretty jaggy. Any size screen at any res with no AA looks a big jaggy but since you have a huge screen the effect is probably amplified, right?

    My 19" HDTV runs 1440x900, pretty good res IMO, not the best but it's good. But since it's a small screen, 2xaa is enough to make it pretty smooth. At 4xaa it does look a little better but not much compared to 2. Anywhere on up from 4 is pretty much null. Except for Doom 3, for some reason anything lower than 8xaa I think that game looks like shit. I run that game at 16xaa but that's about the only game I'll actually use retarded amounts of AA on.
    CDdude55 says thanks.
    Crunching for Team TPU
  22. hat

    hat Maximum Overclocker

    Joined:
    Nov 20, 2006
    Messages:
    16,865 (6.05/day)
    Thanks Received:
    2,060
    Location:
    Ohio
    I dunno man. I don't really have a LCD "monitor", I use an LCD HDTV. It looks badass when using HDMI.
    Crunching for Team TPU
  23. EviLZeD

    EviLZeD New Member

    Joined:
    Sep 14, 2006
    Messages:
    818 (0.29/day)
    Thanks Received:
    47
    AA doesnt bother me at 1920 res so i generally use eith 4x,2x or no aa but for af 8x mostly i noticed theres very little difference from 16 af when compared with 8af.
  24. kiriakost

    kiriakost New Member

    Joined:
    Dec 24, 2008
    Messages:
    1,054 (0.52/day)
    Thanks Received:
    69
    Location:
    Volos, Greece
    What i am try to say , are that TFT screens they amplify jaggy lines because of their larger dot pitch.
  25. spearman914

    spearman914 New Member

    Joined:
    Apr 14, 2008
    Messages:
    3,339 (1.47/day)
    Thanks Received:
    502
    Location:
    Brooklyn, New York 11223
    I always do 4X AA and 8X AF. Everything looks like crap without AA/AF.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page