1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

what PSU should i get for this build?

Discussion in 'System Builder's Advice' started by grimzz R, Feb 24, 2011.

  1. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
  2. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,892 (13.08/day)
    Thanks Received:
    14,295
    The largest quality PSU you can afford.
     
  3. DanishDevil

    DanishDevil

    Joined:
    Oct 6, 2005
    Messages:
    10,217 (3.06/day)
    Thanks Received:
    2,116
    Location:
    Newport Beach, CA
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

    Use that link and let us know what kind of #'s it puts out for you. It's not perfect, but it gives you a good ballpark.

    Also, if you have any upgrade plans (within the next couple of years), also add those in and give us that number.
     
  4. BinaryMage

    BinaryMage New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    609 (0.44/day)
    Thanks Received:
    359
    If you want minimum cost, that system only needs a 500W PSU or so. But if you have some more money, a better PSU means more upgrade and overclocking capability.
     
  5. codyjansen

    codyjansen

    Joined:
    Aug 26, 2009
    Messages:
    321 (0.17/day)
    Thanks Received:
    48
  6. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
  7. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
  8. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    good choice little more power than you need but leaves room if you end up upgrading something


    also why are you getting a USB3 card the board has the exact sameUSB3 controller on the mobo same for the Sata II controller the board has 8 sata II ports on it and you only got 1 HDD?
     
  9. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    there is 3 HDD and the usb3.0 card is there because the black magic intensity shuttle capture card does not work with an on board p55 motherboard for whatever reason.
     
  10. BinaryMage

    BinaryMage New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    609 (0.44/day)
    Thanks Received:
    359
    Why the SATA card, still? Your motherboard can run 3 hard disks just fine.
     
  11. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    i need a write speed minimum of 233.28mbps
     
  12. BinaryMage

    BinaryMage New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    609 (0.44/day)
    Thanks Received:
    359
    The PCIe card will be faster? Your hard drives should be the speed limiter. The motherboard ports are SATA/300, which is more than enough for 233.28.
    Idk, just curious...
     
  13. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    weird that it will work with a NEC external but not a NEC onboard same exact chip on both....

    well the sata II card you linked still wont get the HDD you posted to push 200mb/s you wont get that without raid 0 or an SSD both of which will still work on the onboard which IS sata II 3Gb/s just like the card you linked
     
  14. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    i was planning on putting 3 of them in raid 0.......i thought that was obvious. why else would i buy a raid controller?
     
  15. BinaryMage

    BinaryMage New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    609 (0.44/day)
    Thanks Received:
    359
    Okay, but you can still do that with the motherboard RAID controller. It comes with one built in. :)
     
  16. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    raid 0 works perfectly fine on P55 infact the cheap raid card will probably do worse not better


    also hope you have some sort of huge drive to put video on because 1080P uncompressed video is going to fill that in less than an hour
     
  17. grimzz R New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    ahh, thanks. ill remove the controller.
     
  18. BinaryMage

    BinaryMage New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    609 (0.44/day)
    Thanks Received:
    359
    Saves you $90 too. Gosh, that is a lot for a SATA card!
     
  19. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    for the $90 it saves i would look at a pair of 1TB storage drives
     
  20. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.91/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    Good luck with that! In my recent shopping best i could get was 2 750GB drives for $38 each.
     
  21. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    i will hunt you down jr :wtf:

    and promo codes always help EMCKHJC37
     
    JrRacinFan says thanks.
  22. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.91/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    LOL ....

    This is the chepest RAID capable drives currently on newegg:
    HITACHI Deskstar 7K1000.C HDS721010CLA332 (0F10383...

    Same as my drives only more storage.

    EDIT:

    Oh and one more thing, wait a little longer before you buy. :)
     
  23. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
  24. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,414 (6.91/day)
    Thanks Received:
    4,483
    Location:
    Youngstown, OH
    The low power drives that like to park their heads don't like to be in a raid array. Most controllers don't care for it too much.
     
  25. cdawall where the hell are my stars

    Joined:
    Jul 23, 2006
    Messages:
    20,683 (6.79/day)
    Thanks Received:
    2,984
    Location:
    some AF base
    they will figure it out :p and fine get the hitachis then they are faster anyway
     
    JrRacinFan says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page