1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

What's holding me back from 100% utilization?

Discussion in 'Networking & Security' started by freaksavior, Dec 27, 2012.

  1. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,075 (2.78/day)
    Thanks Received:
    909
    [​IMG]


    netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled
    netsh int tcp set global congestionprovider=ctcp
    netsh int tcp set global ecncapability=enable
    netsh int tcp set global chimney=enabled
    netsh int tcp set global dca=enabled
    netsh interface ipv4 show subinterface

    C:\Windows\system32> netsh int tcp show global
    Querying active state...

    TCP Global Parameters
    ----------------------------------------------
    Receive-Side Scaling State : enabled
    Chimney Offload State : enabled
    NetDMA State : enabled
    Direct Cache Acess (DCA) : disabled
    Receive Window Auto-Tuning Level : disabled
    Add-On Congestion Control Provider : ctcp
    ECN Capability : enabled
    RFC 1323 Timestamps : disabled

    I believe it's a physical limitation of my drive speeds, just curious if anybody else has some thoughts.

    My throughput test shows I can do about 670mbps which is equal to about 67% but im getting around 75% utilization so I don't really trust it.

    Currently a Airport Extreme > 30m cat5e > Netgear gig switch > PC
     
    Last edited: Dec 27, 2012
  2. AthlonX2

    AthlonX2 HyperVtX™

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Messages:
    7,224 (2.42/day)
    Thanks Received:
    1,700
    Looks like drive speeds to me, unless this is an SSD
     
  3. Delta6326

    Delta6326

    Joined:
    May 21, 2008
    Messages:
    3,840 (1.61/day)
    Thanks Received:
    670
    Location:
    Iowa, USA
    You can only go as fast as the slowest device. What devices is it going from? HDD->Router->SSD?
     
  4. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    13,961 (6.25/day)
    Thanks Received:
    3,803
    Location:
    IA, USA
    95.3 MB/s is very good for gigabit LAN.
     
  5. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,075 (2.78/day)
    Thanks Received:
    909
    I actually made a crossover cable and just hooked straight up, performed the same tests with the exact same results. So assuming it's not the nic cards and they perform as they should with a throughput of 112.5Mbps then it's my drives maxing out at 95Mbps read/write.

    Time to upgrade some hardware!
     
  6. Maban

    Maban

    Joined:
    Mar 6, 2008
    Messages:
    2,455 (1.00/day)
    Thanks Received:
    1,051
    Location:
    Minnesota, Canadian States of Norway
    You can set up a ramdisk and do some RAM to RAM transfers.
     
  7. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,860 (11.08/day)
    Thanks Received:
    13,715
    Location:
    Hyderabad, India
    10% of the physical bandwidth goes into various overheads, rest is up to the quality of the PHY. So yeah, 95 MB/s is pretty good for 1 GbE.
     
  8. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,121 (6.11/day)
    Thanks Received:
    6,182
    I wouldn't say 95MB/s is pretty good for Gigabit. It isn't terrible, but it isn't pretty good either, I'd say OK at best. A proper setup should give 110-120MB/s with Gigabit with a constant 90-97% utilization.

    This is what you should be getting.

    Start of Transfer:
    [​IMG]

    End of Transfer:
    [​IMG]

    The two dips are where the transfer switched between files.
     
    Last edited: Jan 1, 2013
    freaksavior says thanks.
    50 Million points folded for TPU
  9. freaksavior

    freaksavior To infinity ... and beyond!

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Messages:
    8,075 (2.78/day)
    Thanks Received:
    909
    What are you transferring to and from though? Also, have you done tweaks?
     
  10. OneMoar

    OneMoar

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,900 (2.30/day)
    Thanks Received:
    1,251
    Location:
    Rochester area
    bad switch is bad id point the finger at that netgear switch
     
  11. AthlonX2

    AthlonX2 HyperVtX™

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Messages:
    7,224 (2.42/day)
    Thanks Received:
    1,700
    I'll just assume you can't read because we already narrowed it down to the hard drives when he hooked it up direct with a crossover cable:slap:
     
    freaksavior and Aquinus say thanks.
  12. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,673 (6.46/day)
    Thanks Received:
    2,332
    Location:
    Concord, NH
    +1: This. It sounds like your topping out your hard drive access speed. Your 1Gbit ethernet might be running at full speed but you won't notice it unless your hard drive is reading at least that fast or faster. I suspect your drive isn't reading much faster than 100MB/s tops.
     
    freaksavior says thanks.
  13. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,121 (6.11/day)
    Thanks Received:
    6,182
    Reading from the Rig2 RAID0 --> Cheap Rosewill 8-Port Switch --> Cheap Netgear 8-Port Switch --> Main Rig RAID5

    I would guess your write speeds on your destination drive is probably the limiting factor for you, assuming you are using a single HDD on both ends. However, I'd run hard drive benchmarks(CrystalDiskMark) on both ends to see where the bottleneck is.

    Generally HDDs read faster than write, so my guess is writing to the destination drive is actually the limiting factor, but he'll have to test to find the real bottleneck.
     
    freaksavior says thanks.
    50 Million points folded for TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page