1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Which is the best screen recording program?

Discussion in 'General Software' started by gopal, Jul 13, 2012.

  1. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Which is the best screen recording program?

    CanStudio, HyperCam, Fraps and any other!

    I want you guys to answer two thing
    1)Which is the best screen recording program to record normal windows?
    2)Which is the best screen recording program to gameplay?

    I can buy premium also so don't hesitate to recommend paid product

    and i want it to record at 1mb/per minute not like camstudio 1.5GB for 30mins!
    :toast:-:toast:-:toast:
  2. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,492 (2.37/day)
    Thanks Received:
    1,308
    Location:
    Manchester, NH
    I always liked Snag-It, though I never tried it with 3D Games, just training and marketing videos for AutoCAD.
    gopal says thanks.
  3. techtard

    techtard

    Joined:
    Sep 4, 2009
    Messages:
    930 (0.52/day)
    Thanks Received:
    204
    The rare time I record video from my PC I use the free recording built into MSI afterburner.
    It supposedly records audio too, but my vids are always video only.
  4. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    How can i use MSI afterburner i don't have a GPU so i cannot use it!
  5. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    What size does it makes vids?
    I want 1mb/per minute size
    example : 30minutes = 30mb
    Is this even possible?
  6. Sasqui

    Sasqui

    Joined:
    Dec 6, 2005
    Messages:
    7,492 (2.37/day)
    Thanks Received:
    1,308
    Location:
    Manchester, NH
    I haven't used it in so long I do not recall, but it was definitely dependant on the screen resolution. Also may also depend on the complexity of the screen being captured if the output is compressed. So it probably isn't a 1:1 relationship.
  7. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Well i am at 1280x1024 pixel res
  8. natr0n

    natr0n

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    1,815 (1.99/day)
    Thanks Received:
    932
  9. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,003 (6.56/day)
    Thanks Received:
    1,951
    Location:
    Concord, NH
    You're going to have trouble recording on that hardware. 1Gb of memory and a Pentium 4 isn't exactly known for handling real time media well. Just a friendly warning.
  10. baggpipes

    baggpipes New Member

    Joined:
    Feb 12, 2009
    Messages:
    163 (0.08/day)
    Thanks Received:
    45
    agreed xspilt is pretty good...
  11. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,535 (13.47/day)
    Thanks Received:
    13,936
    It will most likey result in a very slow slideshow.
  12. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Okay.
    What do i need to record videoshots?
    C2Q or C2D
  13. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,003 (6.56/day)
    Thanks Received:
    1,951
    Location:
    Concord, NH
    When I had a Core 2 Duo it didn't do a good job at it either, why not something modern? I don't know what you use your computer for, how much money you have, or what you have at your disposal, but if I were you I would just go for a straight up modern computer. At bare minimum, I would say a quad-core with the memory controller on the CPU. It doesn't seem very practical to build a new machine just to record your screen well imho.
  14. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Well i will have a i5 in a few month i guess it is more then enough
  15. bbmarley

    Joined:
    Jul 24, 2008
    Messages:
    480 (0.22/day)
    Thanks Received:
    76
    not a chance of good viewing quality

    edit and 1.5gb for 30 minutes sounds good
  16. Aquinus

    Aquinus Resident Wat-man

    Joined:
    Jan 28, 2012
    Messages:
    6,003 (6.56/day)
    Thanks Received:
    1,951
    Location:
    Concord, NH
    Depends on the resolution, at 1080p, good luck with quality. At 480p should look great, 720p it should look pretty good at that kind of bitrate.
  17. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Well i will record at 360p or 480p my current res is 1280x1024
  18. Softester New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    11 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    No it's not possible... But if U want a good software that have not so big file size try Action (in search engine Mirillis Action). Nobody says anything about it because it's new. I tested a lot of recording software because of my job. I can tell U that there is only two choices. Fraps and Action. Action is cheaper have lower CPU usage and better layout. Fraps is more know in gamer world because of time that he is on the market.
    It record in full hd by the way and U can automatically put the record on YouTube cellphone or Facebook.
    You can try 30 day trial and look on Your own..
    Take care
    gopal says thanks.
  19. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Thanks, Softester i my downloading it will report how it worked.
  20. Softester New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    11 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    No problem :)
  21. Yo_Wattup New Member

    Joined:
    Jan 26, 2012
    Messages:
    790 (0.86/day)
    Thanks Received:
    200
    Location:
    Brisbane, Australia
    Fraps works good for me, it records audio as well as video, even when im talking into my mic, but for some reason the videos that fraps record always have higher contrast and you cant see much stuff in dark areas, but I think its because I use it in 540p mode. Either one you choose, your not going to get 30mb per 30 minutes, no way no how.
  22. Softester New Member

    Joined:
    Jul 24, 2012
    Messages:
    11 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Try to downloading Action and recording with the same settings. If U will have the same problem its because of 540p mode. But in action U can manually change levels. Action record audio and video too. It is just an alternative for Fraps and i understand someone like better Fraps i used to use it for long time so i understand too but without testing another software u don't know what u are missing :)
    Yo_Wattup says thanks.
  23. MasterInvader

    MasterInvader

    Joined:
    Sep 16, 2011
    Messages:
    275 (0.26/day)
    Thanks Received:
    58
    Location:
    Portugal
    As I mentioned before on other "what´s the best recording......" topics and since you have a "low end" machine my advice is buy a DVR.

    You can buy DVR´s from 80€ [100USD] and that´s all you need, you can even have a 386DX4 and not having any problem recording @ 1080p.:rolleyes:

    Connect the GPU to DVR, DVR to TV, Monitor etc and press record.
    Last edited: Jul 24, 2012
  24. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    DVR no way
  25. gopal

    gopal

    Joined:
    Jun 25, 2012
    Messages:
    1,027 (1.34/day)
    Thanks Received:
    121
    Location:
    Patna, Bihar, India, Asia, Earth, Terron System, M
    Well downloaded Action! and i am impressed with the vid quality but it is still big at the lowest settings 1min/25Mb i will like it if it were 5-10 mb
    btw, it is better then FRAPS

    **EDIT: Also it only have 480p, 720p and 1080p no 360p why? if it were at 360p it will be smaller vid size.
    Well you guys say that it is not possible to record at 1mb/min but how the guys on youtube do it well they do not do 1:1 but they do 3-4 min in 20mb with a above average quality.**
    Last edited: Jul 24, 2012

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page