1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 7 has Vista bootscreen

Discussion in 'General Software' started by newtekie1, Oct 6, 2009.

  1. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,839 (6.19/day)
    Thanks Received:
    5,944
    I just got through installing Windows 7 on my Eee PC 1000H, but ran unto a minor problem. When I boot, I get the ugly Vista bootscreen instead of the nice Windows 7 bootscreen. I tried the BCD locale fix that is out there, but it didn't fix it.

    Could it be that the resolution on the Eee PC is too low for the bootscreen? Does anyone know if the bootscreen requires a certain resolution?
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  2. 10TaTioN

    10TaTioN New Member

    Joined:
    Sep 15, 2009
    Messages:
    257 (0.14/day)
    Thanks Received:
    108
    Location:
    Portugal
    Clean install or Upgrade?

    It happened to me once, when i was testing overclock. :D
  3. IINexusII

    IINexusII

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    907 (0.46/day)
    Thanks Received:
    171
    Location:
    London, UK
    for me the bootscreen comes out 1280x1024 on a 1440x900 screen (19"), so yeah it could be
  4. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,839 (6.19/day)
    Thanks Received:
    5,944
    Clean install, deleted the Vista partition completely and recreated it, then formatted the drive fresh before installing Win7.

    I'm leaning towards this being the reason, the Eee PC's screen is only 1024x600, so if the bootscreen wants 1280x1024, it can't do it.:mad:

    It isn't really too big of an issue, I hardly see the boot screen, I just hate the Vista bootscreen so much. Oh well, it is a small price to pay for a better running computer(and it runs so much better with Win7 over Vista and XP).
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  5. AthlonX2

    AthlonX2 HyperVtXâ„¢

    Joined:
    Sep 27, 2006
    Messages:
    7,148 (2.47/day)
    Thanks Received:
    1,651
    i get the windows 7 bootscreen on my lappy with a resolution of 1024 x 768
  6. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    19,839 (6.19/day)
    Thanks Received:
    5,944
    Perhaps maybe that is the minimum resolution support? And the 1024x600 drops it too low?

    Edit: Did a little more research. It seems it is actually a problem with the BIOS, upgrading to a newer BIOS will fix the issue, but then cause more/worse issues. Appearently the latest BIOS that give the correct bootscreen, cause Win7 to switch to the VGA output after every boot...meaning a black screen after ever boot... I think I'll live with the older bootscreen.:laugh:
    Last edited: Oct 6, 2009
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page