1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

X-Fi Support Syndicate & Owner's Clubhouse

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by imperialreign, Sep 25, 2007.

  1. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    12,623 (4.77/day)
    Thanks Received:
    1,529
    you made sure to get the proper driver right
    as it seems that the low profile cards had a different driver at 1 time
     
  2. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    I'm more then certain. Everything seems to be working fine but its bothering me and making me think its not perfect cause device manager shows It using a Windows Driver.
     
  3. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Ok I need help. I'm sure everyone here has an Active Preset List for EAX right.

    WELL I don't. HELP?
     
  4. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.68/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
    IDK, man . . . those are supposed to install with the console launcher.

    You could try to download the most recent Console Launcher release and install it - just make sure to jot down all your current configs, etc. as the new install always resets all configs.
     
  5. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Thanks but lol. I reinstalled the drivers like ten times using custom and offical only to fingure out that is shows up only in Entertainment mode and Under game there is suppose to be no such option.

    I'm on offical and everything seems to be fine. I'm really like this card. :)
     
  6. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.68/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha

    S'all good . . . Just realized I accidentally thought you were talking about the EQ presets :p
     
  7. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    I'm such a Noob first actual real good sound card.

    I've been reading the thread a bit but can you tell me of any tweaks or settings that could enhance my sound?
     
  8. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.68/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha

    Really, it all boils down to the listener's preferences, and your speaker setup - as well, EQ adjustments can sound good with one style of music, but then sound horrible with another . . . it can also vary greatyl from one album to the next, depending on how the album is mastered.

    There's some good info I had listed on adjustments towards the bottom of this post: http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=871135&postcount=3


    When adjusting your EQ and all - do not have any of the EAX presets on, as those filters are applied towards the end of the output stream (after the audio has already been curved).

    I recommend first to adjust your bass/treble settings, then to adjust your EQ from there.

    For the most part, I don't recommend using the Crystallizer feature, unless you listen to a lot of higly compressed audio (.mp3, for example, or play a lot of games - which inherently compress the audio). The feature actually hurts high-quality, uncompressed audio . . . If you do a lot of gaming, I do recommend CMSS-3D . . . same goes for general music playback . . . but if you're listening to something that's already sourced for higher channel playback (i.e. DVD audio), then it's not always needed.
     
    AphexDreamer says thanks.
  9. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,324 (8.32/day)
    Thanks Received:
    3,778
    I'm such a purist nerd, I turn off absolutely all effects processing except EQing.
     
  10. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.68/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha

    Same here - no EAX presets. If I'm in 'game mode' I even set the EAX down a bit (about -4.6db) . . . it's alright for games, but I don't like it for everyday media. Same goes for the Crystallizer and CMSS-3D . . . I use them for games, but not for anything else (now, if game devs would start pushing for better quality audio . . .).
     
  11. CyberDruid

    CyberDruid New Member

    Joined:
    Sep 23, 2007
    Messages:
    2,888 (1.13/day)
    Thanks Received:
    1,100
    Location:
    On top of a mountain
    Please add me to your club. I've been X-fi for ages. I use the Plat drivers on my Xtreme Music and run the Creative Console to drive my AKG701 and it sounds much better than from the backpanel mini.
     
  12. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,767 (5.06/day)
    Thanks Received:
    2,305
    that would be nice - 192Hz/24bit Audio....*dribbles*
     
  13. hbkl Guest

    .. i have heard for some modded drivers to the x-fi cards is that real?
     
  14. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,767 (5.06/day)
    Thanks Received:
    2,305
    I have also heard, but it only really matters if your running an Audigy 2 card. (Misses my Audigy 2 ZS - I gave it to my dad :()
     
  15. Wile E

    Wile E Power User

    Joined:
    Oct 1, 2006
    Messages:
    24,324 (8.32/day)
    Thanks Received:
    3,778
    I love my Audigy 2 ZS. I won't be replacing it until I can afford to grab an Auzentech made X-Fi board.
     
  16. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.68/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
    Sure thing, man - sorry I hadn't gotten to your post sooner! :toast:


    Well, there are mod drivers for the X-Fis, but I typically only recommend them to users as a last resort. For the most part, the official drivers are fairly solid, with some occasional minor issues.

    They are the shit, man! High-performance and high-quality audio combined :rockout:
     
  17. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,767 (5.06/day)
    Thanks Received:
    2,305
    When i first bought mine & started playing CoD1/Uo with it, I couldnt believe how good the sound was, the Audigy 2 ZS was officially the first soundcard I ever bought.
     
  18. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Have a question.

    Would it be possible to connect my PS3 to my X fi sound card via optical and then have the x fi take that sound and put it out via my Aux cables to my speakers. So it kind of acts like an amplifier I guess?
     
  19. hbkl Guest

    Well talking about the audigy i got in my hands and a sound blaster audigy and i want to know wich card is better the x-fi xtreme music that i have or the sound blaster audigy ..
     
  20. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,767 (5.06/day)
    Thanks Received:
    2,305
    the Xtreme Music without a doubt. you dont even need to ask.

    however.....the Xtreme Audio card is just a XFi rebranded Audigy card (not sure which model)
     
  21. Black Panther

    Black Panther Senior Moderator™ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,577 (3.20/day)
    Thanks Received:
    1,928
    Hi guys, got a small issue here.. (been going on for some months thinking I'd eventually solve it myself)
    Everything had been fine on XP but when I got Vista I just couldn't get my proper sound back.

    I've got an X-Fi Xtreme Music hooked up to Z5500.

    When I got Vista on the desktop, the sound was very low volume compared with the volume I used to set my speakers before on xp.

    When I downloaded the Alchemy drivers, this got kinda half-solved.
    Though I'm not worrying about it since there's still plenty of volume left to turn up.

    The current problem is the bass volume vs the satellite volume.
    If I disable bass redirection I get nice and good sub booming, but distortion on the satellites.
    If I enable bass redirection the satellites play okay but the sub gets weak.

    The problem's not with the speakers, they function fine on XP.

    I tried playing around with the equalizer, but to no avail.

    I'm pretty sure I'm missing out something... somewhere...

    Pls help? It'd sound stupid for me reinstalling XP for dual boot just to listen to my music... :ohwell:
     
  22. Reefer86

    Reefer86

    Joined:
    Jun 21, 2009
    Messages:
    1,474 (0.76/day)
    Thanks Received:
    193
    Location:
    UK
    i know this sounds lame but did you download the drivers for vista and not the xp ones.
     
  23. Black Panther

    Black Panther Senior Moderator™ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,577 (3.20/day)
    Thanks Received:
    1,928
    Yes I updated the Vista drivers as soon as installing Vista.
    Did the Alchemy drivers a couple of weeks later.
     
  24. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,117 (2.67/day)
    Thanks Received:
    917
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Wait your having a bass problem? I had a problem where my Center Speaker was getting the bass sounds and my bass the center. If you don't have a Swap Center/Bass options then manually switching the cables will fix that too. If thats what your problem is.
     
  25. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,279 (11.59/day)
    Thanks Received:
    9,563
    control panel, sound. right click the sound device and hit "configure speakers"

    go through the wizard, and untick the options for "full range" speakers - the z55's arent full range, as they need the bass to go to the sub
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Share This Page