1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

X2 550 BE C2 - Attaining 4GHz?

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by xvi, Apr 8, 2011.

  1. xvi

    xvi

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    1,994 (0.69/day)
    Thanks Received:
    1,161
    Location:
    Washington, US
    My C2 revision Phenom II X2 550 Black Edition will do (200x19=)3.8GHz stable at 1.5v with temps under 40c. I can POST and occasionally boot at 3.9GHz, but it usually isn't stable for long. I've tried bumping core voltage up to 1.6v with absolutely zero improvement in stability (temps reach ~55c). I've bumped miscellaneous voltages to try to improve stability, but it seems that nothing helps.

    I know 3.8GHz is about where I should be at on an older C2 stepping, but can anyone explain what's stopping me from going any higher? (..and/or tell me what's safe as far as voltages go?)

    Hardware at a glance:
    Phenom II X2 550 Black Edition
    DFI LanParty DK 790FXB-M3H5 (SB750) (10/9/2009 BIOS, latest)
    Xigmatek S1283, OCz Freeze, Scythe Ultra Kaze 3000
    <-- Check sig for the rest

    Current BIOS settings:
    CPU Core Voltage - 1.53v
    DRAM Voltage - 1.8v
    SB PLL - 1.2v (tried 1.3)
    NB Core Voltage - 1.2v (tried 1.35)
    NB PCIE Voltage - 1.12v (haven't bumped)
    NB HT Voltage 1.27v (tried 1.4v)
    CPU-NB Voltage - 1.25v (tried 1.4v)

    CPU NB Clock Ratio - x13 (will not do x14 for anything)
    HT Link Frequency - 2.6GHz (2.6 seems to be the max)
    CPU Host/HTT Clock - 200MHz
    CPU Host/HTT Adjust Gap - 5MHz
    PCIE Clock - 100MHZ
     
    Crunching for Team TPU
  2. Goodman

    Goodman

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    1,519 (0.78/day)
    Thanks Received:
    324
    Location:
    Canada/Québec/Montreal
    My PhenomII x4 C2 wont go over 3.850Ghz @ 1.550v stable no matter what i do , so i keep it at 3.836Ghz with 1.525v

    I doubt you can get much more... did you try unlocking to an 4 core?
     
    xvi says thanks.
  3. xvi

    xvi

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    1,994 (0.69/day)
    Thanks Received:
    1,161
    Location:
    Washington, US
    I've tried everything except underclocking. No 4 cores for me. :(
     
    Crunching for Team TPU
  4. Goodman

    Goodman

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    1,519 (0.78/day)
    Thanks Received:
    324
    Location:
    Canada/Québec/Montreal
    Been there twice Sempron 140 & PIIx2 560 didn't unlock , it's sucks!...:mad:

    The Sempron unlocked & booted as a dual core but froze at Bios post no matter what i've tried...
    Anyhow i exchange it for a real dual core the AIIX2 240 & later on move to my PIIx4 now waiting for bulldozer or go for a PIIx6 , it will all depend on performance & the price tag...;)

    As for the PII x2 560 (C3) it overclock pretty good got 4.1Ghz stable @ 1.450v , it was for a friend of mine & he is quite happy with it , in games there is no real difference between his dual core & my quad core (1-2fp/s max) but in benchmarks i am kicking ass all over his dual core...:D:laugh:
     
    Last edited: Apr 8, 2011
    xvi says thanks.
  5. xvi

    xvi

    Joined:
    Nov 10, 2006
    Messages:
    1,994 (0.69/day)
    Thanks Received:
    1,161
    Location:
    Washington, US
    My girlfriend has, I think, an i7 920 (stock) and it kicks my butt as far as file compression/decompression goes.
     
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page