1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

X800GTO clicks and freezes

Discussion in 'Graphics Cards' started by x800professor, Jul 16, 2006.

  1. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    I have a Sapphire Radeon X800 GTO with the r430 core with 16 pipes open. For some reason, it has been making strange clicking noises whenever I open up ATItool or try to play a game. When it makes the clicking noise, which sounds like the fan temporarily stopping, everything being displayed by the GPU (i.e. a game or ATItool's 3d view) freezes for a few seconds. What the heck is going on? It started this yesterday after about 2 weeks of perfection. It is the stock heatsink and fan...which I'm going to replace. Anyone have any clue just what could be doing this? My motherboard is an ASRock K7VT4A Pro and my CPU is an Athlon XP-m 2400+ at 2.33 GHz by the way.
     
  2. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Anybody? I'm going to try to reinstall the drivers...but I still can't figure it out.
     
  3. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Ok, new developments. I noticed that the HD activity LED comes on whenever it clicks. Now I'm starting to wonder if this is the HD singing its clicky swan song. I de-overclocked the computer back to its original 1.8GHz...which did nothing. Well...if anyone knows anything...help?...please? I'm going to remove the HD that SMART says is at 85% health and see what happens..
     
  4. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6

    Nope...not the hard drive. It's still clicking away.
     
  5. _33

    _33 New Member

    Joined:
    Mar 25, 2006
    Messages:
    1,248 (0.39/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    Quebec
    It might be a voltage problem with the GPU fan. Connect that fan on the motherboard instead and your problem is solved.
     
  6. zekrahminator

    zekrahminator McLovin

    Joined:
    Jan 29, 2006
    Messages:
    9,113 (2.83/day)
    Thanks Received:
    321
    Location:
    My house.
    Disable temperature monitoring. I had lag every 5 seconds accompanied with beeping until I turned it off...and then everything was fine :).
     
  7. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    It seems to be something along the lines of a software problem. I was using ATITool to change the speed of the fan depending on the temp of the card. Every time it changed speed...click...freeze. I want to get rid of this annoying stock fan anyway.
     
  8. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    What the....

    Well, I think the clicking was actually coming from a hard drive, which I removed. The clicking stopped after the HD, a Western Digital 100GB, was removed. Now, I have another problem that doesn't make a whole lot of sense. The old hard drive was just used to hold a few files and no programs that actually ran. For some reason, after removing that hard drive, the drivers for my x800GTO had disappeared. I had to reinstall them, and I was told that they did not pass the Windows XP compatibility test during install. I don't remember the latest catalyst drivers doing this. Well, now every time I restart, two things happen. It tells me it found new hardware, which is my monitor, a Compaq P1220 22" CRT. The crazier thing can be seen below.

    [​IMG]

    So...what's using my memory...

    [​IMG]

    Umm...

    Ok, now even wackier things are happening, windows update won't install anything because nothing is passing the windows XP compatibility test. What the heck is going on?!? I'm considering reinstalling windows...or strapping TNT to my computer. After a while, the page file empties and I can use the computer again.

    By the way, here's what SMART says about the hard drive that is still in there.

    SMART Information Disk WDC WD2500JB-00GVA0 :
    Health : 99% (estimated)
    Performance : 100% (estimated)

    Raw Read Error Rate (01) : 00000 (Threshold : 051 - Worst : 197 - Max : 200)
    Spin Up Time (03) : 0137F (Threshold : 021 - Worst : 123 - Max : 151)
    Start/Stop Count (04) : 00160 (Threshold : 040 - Worst : 100 - Max : 100)
    Reallocated Sector Count (05) : 00000 (Threshold : 140 - Worst : 200 - Max : 200)
    Seek Error Rate (07) : 00000 (Threshold : 051 - Worst : 200 - Max : 200)
    Power On Hours Count (09) : 00F4A (Threshold : 000 - Worst : 095 - Max : 095)
    Spin Retry Count (0A) : 00000 (Threshold : 051 - Worst : 100 - Max : 100)
    Calibration Retry Count (0B) : 00000 (Threshold : 051 - Worst : 100 - Max : 100)
    Power Cycle Count (0C) : 0015A (Threshold : 000 - Worst : 100 - Max : 100)
    Temperature (C2) : 00027 (Threshold : 000 - Worst : 103 - Max : 111)
    Reallocation Event Count (C4) : 00000 (Threshold : 000 - Worst : 200 - Max : 200)
    Current Pending Sector Count (C5) : 00001 (Threshold : 000 - Worst : 200 - Max : 200)
    Off-Line Uncorrectable Sector Cou... 00000 (Threshold : 000 - Worst : 200 - Max : 200)
    Ultra ATA CRC Error Rate (C7) : 00000 (Threshold : 000 - Worst : 253 - Max : 200)
    Write Error Rate (C8) : 00000 (Threshold : 051 - Worst : 200 - Max : 200)


    Well, I have a pending sector…I wonder if that could be causing my problems. Something is wrong with the graphics card….considering the fact that it keeps finding my monitor every time I start windows. Well, my computer has gone insane…any ideas?
     
  9. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Crazy, crazy computer. I did a repair installation on XP and it seemed to be working fine until the very last stages of the installation where it started telling me that windows XP is not compatible with Windows XP. Well, after that it did start up and seemed to work ok...until I installed catalyst. Then back came the crazy page file use. I'm about to take a hammer to this goofy computer...at least it isn’t clicking anymore…
     
  10. infrared New Member

    Joined:
    May 28, 2005
    Messages:
    3,307 (0.95/day)
    Thanks Received:
    183
    Location:
    Southampton, UK
    Sounds like something's corrupted big time. Try a complete reinstallation instead of a repair.
     
  11. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    I know...I know. I was going to get a new hard drive to replace the old 100GB that clicked to death, so I'm probably going to install windows on that. Nice and clean. If it keeps up after that...well...crap.
     
  12. ajujo New Member

    Joined:
    Mar 17, 2006
    Messages:
    14 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    i have a similar problem, i have exactly the same video card as the same as x800professor my computer don't do clicks but with last catalyst and atitools 0.25 beta 10 overclocked or not the game freezes (some times it freezes for a sencon but mostly freezes definetily and al my computer some times the sound repeats coninously other times sound continues i reinstalled windowx xp x64 2 times with identical result i thougth that could be the temeperature but my micro is a athlon venice 64 3000+ 1.8@2700 37ºrepose 51º full load (almos 10ºC more than usual due to summer heat...ii live i a very hot city ...jejej) and the sapphire x800gto2@x800xl 16pipes 49ºC repose 60-70º full load(i cannot check the exact temperature a t full load due to it freezes but i think that it arrives almost 70ºC,they are high due to high temeprature in my city..usually are 40ºC repose 50-53ºC full load overclocked 440/540 60-63ºC. they are hight but both are good to dont cause problems...right??i need help all games freezes after 5 min play more or less and it always worked perfectly
     
  13. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Mine never gets out of the 50's. R430 can't overclock, but it doesn't seem to get very hot either. You have the R480, which usually seems to come with a terrible stock fan.
     
  14. ajujo New Member

    Joined:
    Mar 17, 2006
    Messages:
    14 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    i think i have r430 at least atitools say that...sapphire usually have good stocks fans ...but i dont know if the problem is due to temp....:(i over clock only a bit 10%) stock are 400/490 and with detect mem and core max clock i reach without problems 440/540no a lot if i would have a r480 it will arrive upon 500/590 more or less...

    but i dont know why it freezes ...last driver i installed are:

    i reinstalled windows xp x64

    ati catalyst 4.4-----6.6
    x-fi sb beta---------new official
    atitools 0.24 beta 10 ------0.25 beta 10
     
  15. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Do you have a GTO or a GTO2?
     
  16. ajujo New Member

    Joined:
    Mar 17, 2006
    Messages:
    14 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    gto2 flashed to x800xl
     
  17. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    As far as I know, all the GTO2s had the R480 core. If you can go beyond 450MHz without totally freezing in ATItool, then you have an R480.
     
  18. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Wait a minute, you flashed an r480 GTO2 to an r430 XL? I think that is your problem. Try flashing back or flashing to an X850XT PE bios.
     
  19. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    General Information :
    Manufacturer : ATI Technologies Inc (PC Partner Ltd)
    Model : Radeon X800 Series
    Bus Type : AGP
    Total Memory : 0 MB
    Texture Memory : 496 MB

    Ahhh PCWizard even thinks my computer is going nuts.
     
  20. dolf New Member

    Joined:
    Mar 16, 2005
    Messages:
    2,058 (0.58/day)
    Thanks Received:
    30
    I used to have problems with one old WD HDD which does't work if it isn't connected on separate ID channel (single, master :D ). About the windows just don't repair it. Format and install fresh copy. Instead of ATI Tool you can use RivaTuner and all problems with the fan will disappear.
     
  21. ajujo New Member

    Joined:
    Mar 17, 2006
    Messages:
    14 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    last gto2 of sapphire has r430 instead you can check it and mine is a r430
     
  22. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    I'm about to install a fresh copy as soon as I back up the license so I don't have to re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-re-activate windows (yeah, I change hardware a lot). This drive only works on cable select for some strange reason.

    Oh, learn something new every day I suppose.
     
  23. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Well...everything is reinstalled on a fully formatted partition. Hopefully this keeps working like it is right now. The page file problem is gone and windows is once again compatible with windows. Has anyone else noticed that when you work on computers as a hobby, crazy things tend to happen to your computers? I mean, if you only know enough to get online and check email...the worst that ever happens is you can't figure out why you have no sound or something simple like a driver conflict that I or any of you guys could fix in two seconds. However, when it comes to my computer, it seems to know that I know a thing or two so it says "Oh yeah, you think you're smart, huh? Try this!" Then it proceeds to fill the page file up and make windows incompatible with windows...jeesh.
     
  24. x800professor

    x800professor New Member

    Joined:
    Jun 16, 2006
    Messages:
    894 (0.29/day)
    Thanks Received:
    6
    Is it at all possible that transferring data from a dying hard drive somehow corrupted data on a rather new hard drive?
     
  25. infrared New Member

    Joined:
    May 28, 2005
    Messages:
    3,307 (0.95/day)
    Thanks Received:
    183
    Location:
    Southampton, UK
    yeah, if the dying hard drive is reading badly...

    btw. How do you back up the licences... I'm forever reinstalling xp and the microsoft girls are getting a bit suspisious :p
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page