• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

10 bit problem

Fatic

New Member
Joined
Jan 21, 2019
Messages
19 (0.08/day)
Hey guys i have Asus PB287Q monitor,its supported 1.07 billion color.I will update lastest nvidia driver (436.02).But doesn't active 10 bit bpc.How can active 10bpc option?
 

Attachments

Joined
Mar 14, 2009
Messages
4,263 (1.11/day)
Location
Ohio
System Name Fractured puke.
Processor Intel I7-8700k/G4400/AMD 2200g/Ryzen 5 1600
Motherboard MSI z370 Gaming M5/h110/ AMD a320/ AMD B450-ASRock pro 4 atx
Cooling Corsair H110i/Intel/AMD/H60
Memory 16GB G.Skill TridentZ 3200MHZ/8gb 2133mhz/8gb 2400mhz/8gb Viper 3000mhz
Video Card(s) Nvidia GTX 1070ti/integrated/apu/rx570
Storage 960 EVO 500gb/256gb WD Black 2280 M2/Patriot Ignite 480gb SSD/ Inland Pro 256gb SSD/Patriot Scorch-&
Display(s) AOC 32" QHD/Acer 32" QHD/ ViewSonic 24" FHD/ TV
Case Fractal Design Meshify-C/ Rosewill FBM-01/ Rosewill FBM-01/Sigma eclipse
Audio Device(s) creative audigy/nboard/ onboard/inboard
Power Supply Seasonic/TT/TT/Cooler Master white80+ 500w
Mouse Red Dragon/red dragon/Razer/Razer
Keyboard Razer Deatstalker/red dragon RGB/Red Dragon 502/Razer
Software Windows 10Pro x64///
Hey guys i have Asus PB287Q monitor,its supported 1.07 billion color.I will update lastest nvidia driver (436.02).But doesn't active 10 bit bpc.How can active 10bpc option?
Go into Device Manager and Right click on display then Properties then update drivers.
If that that doesn't work maybe somebody else will have a better idea
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
26,427 (5.24/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) ASUS Strix GTX 1080Ti
Storage 500GB Crucial MX500 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 480GB MX200 SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
You might have to scroll down and select the resolution under the "PC" section before 10 bpc shows up.
 
Joined
Dec 24, 2012
Messages
54 (0.02/day)
Your monitor has DP 1.2. I doubt its supports 4k 60hz + 10-bit, 4:4:4 subsampling. I think only DP 1.3+ can do that. So there will have to be compromises, ie, 4k @ 30hz to be able to do 10-bit. Best to stick to 4k 60hz, 4:4:4 and 8-bit.
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
4,028 (0.74/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MX
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory Viper Steel DDR4 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G500s
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/ztiub6
That's a TN panel though, I thought they can't do "real" 10-bit?
It should be 8-bit+FRC, no?
I can't get 10-bit output on my IPS panel either, which Asus also claims is 10-bit...
And no, changing to 30Hz doesn't enable the option.
 

wllm_faulkner

New Member
Joined
Aug 23, 2019
Messages
2 (0.08/day)
The PB287Q is TN panel with 10bit (8bit + FRC), which is not true 10bit color support. I have the PA329Q, the professional line which is an IPS 4k + 60hz + true 10bit RGB/4:4:4 over DP 1.2, and have no problems with these settings.
 
Last edited:

Fatic

New Member
Joined
Jan 21, 2019
Messages
19 (0.08/day)
Thanks for answers,but my panel not true 10 bit supported.Asus tricked me :(
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
543 (2.64/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard Generic Dell
What's you GPU?

PS.
You bought a 4K TN panel and want to see 10-bit colour from it. You tricked yourself.
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
4,406 (4.49/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Scythe Katana 4 - 3x 120mm case fans
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Zalman R1
Power Supply 500W
This has nothing to do with the panel type you probably can't get 10-bit color on RGB, not enough bandwidth. Use YCbCr 422 and 60hz.
 
Joined
Feb 23, 2019
Messages
543 (2.64/day)
Location
Poland
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Elite
Cooling BeQuiet Dark Rock 4
Memory 2x8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200 CL16 @ 3466 CL 14
Video Card(s) EVGA 1060 6GB SSC
Storage SX8200 Pro 1 TB, Plextor M6Pro 256 GB, WD Blue 2TB
Display(s) BenQ BL2411PT
Case SilverStone Primera PM01 RGB
Power Supply SeaSonic Focus Plus Gold 750W
Mouse SteelSeries Rival 300
Keyboard Generic Dell
Well this display uses DP 1.2 which can't output 10-bit at 4K 60. HDMI 1.4 which this monitor also uses does not support 10-bit at 4K, only 8-bit at 30 (?) Hz. Return the monitor if you can.
 

wllm_faulkner

New Member
Joined
Aug 23, 2019
Messages
2 (0.08/day)
Well this display uses DP 1.2 which can't output 10-bit at 4K 60. HDMI 1.4 which this monitor also uses does not support 10-bit at 4K, only 8-bit at 30 (?) Hz. Return the monitor if you can.
A proper 4k panel can output those settings on dp 1.2, as in the pa329q.
 

Attachments

Top